Tags: alocatii pentru copii, majorarea alocatiei pentru copii, majorare etapizata
Guvernul a stabilit majorarea alocatiei de stat pentru copii din ianuarie 2022 si indexarea anuala a acesteia cu rata medie a inflatiei, incepand din anul 2023.
Conform unui comunicat de presa al Ministerului Muncii, Guvernul si-a asumat sa sustina cresterea etapizata a alocatiilor, cu 20%, iar in sedinta a decis noi cuantumuri din ianuarie 2022 :
- 486 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap (de la 427 lei in prezent);
- 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii peste 18 ani care urmeaza cursurile liceale sau profesionale (de la 214 lei in prezent);
- 486 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap (de la 427 de lei in prezent).
Institutia aminteste ca la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 123/2020, alocatia era 156 lei pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani si 311 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani si copii cu handicap.
Ulterior, prin majorarea de la 1 august 2020 , alocatiile au crescut la 185 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani si 369 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani si copiii cu handicap.
Iar de la 1 ianuarie 2021, Guvernul a majorat din nou alocatiile, la 214 lei, pentru copiii intre 2 si 18 ani si 427 de lei pentru copiii pana in 2 ani si copiii cu handicap.
”Dincolo de declaratiile populiste, cifrele vorbesc cel mai bine. Acestea sunt cifrele. Regret ca in Parlament s-a ratat sustinerea ferma a unor angajamente din programul de guvernare si agenda guvernamentala. stiu ca se discuta despre responsabilitate politica si despre responsabilitate institutionala si trebuie ca romanii sa inteleaga un lucru: guvernul isi respecta angajamentele, iar cresterile succesive ale alocatiilor o dovedesc. insa venim dupa o criza economica si de sanatate majora, pe care nu am depasit-o inca complet. Am obtinut cu efortul tuturor romanilor o crestere economica buna, pe doua trimestre la rand. Avem angajat un program de investitii ca sa consolidam aceasta crestere. Este nevoie de responsabilitate sa facem toate aceste lucruri. si este nevoie ca politicienii sa inteleaga asta si sa lase o parte demagogia si promisiunile nefondate, pentru ca nu duc nicaieri”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
Proiectul de ordonanta de urgenta mai prevede ca, incepand din anul 2023, cuantumul alocatiei de stat pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica.
Sursa: MMPS
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie apartamente in vederea revanzarii
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze si cheltuiala cu amortizarea, avand in vedere ca o perioada de timp nu va avea venit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura despagubire marfa deteriorata la transport
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune (mentionez ca marfa a ramas la transportator)?
Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<