Tags: alocatii pentru copii, majorarea alocatiei pentru copii, majorare etapizata
Guvernul a stabilit majorarea alocatiei de stat pentru copii din ianuarie 2022 si indexarea anuala a acesteia cu rata medie a inflatiei, incepand din anul 2023.
Conform unui comunicat de presa al Ministerului Muncii, Guvernul si-a asumat sa sustina cresterea etapizata a alocatiilor, cu 20%, iar in sedinta a decis noi cuantumuri din ianuarie 2022 :
- 486 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap (de la 427 lei in prezent);
- 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii peste 18 ani care urmeaza cursurile liceale sau profesionale (de la 214 lei in prezent);
- 486 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap (de la 427 de lei in prezent).
Institutia aminteste ca la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 123/2020, alocatia era 156 lei pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani si 311 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani si copii cu handicap.
Ulterior, prin majorarea de la 1 august 2020 , alocatiile au crescut la 185 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani si 369 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani si copiii cu handicap.
Iar de la 1 ianuarie 2021, Guvernul a majorat din nou alocatiile, la 214 lei, pentru copiii intre 2 si 18 ani si 427 de lei pentru copiii pana in 2 ani si copiii cu handicap.
”Dincolo de declaratiile populiste, cifrele vorbesc cel mai bine. Acestea sunt cifrele. Regret ca in Parlament s-a ratat sustinerea ferma a unor angajamente din programul de guvernare si agenda guvernamentala. stiu ca se discuta despre responsabilitate politica si despre responsabilitate institutionala si trebuie ca romanii sa inteleaga un lucru: guvernul isi respecta angajamentele, iar cresterile succesive ale alocatiilor o dovedesc. insa venim dupa o criza economica si de sanatate majora, pe care nu am depasit-o inca complet. Am obtinut cu efortul tuturor romanilor o crestere economica buna, pe doua trimestre la rand. Avem angajat un program de investitii ca sa consolidam aceasta crestere. Este nevoie de responsabilitate sa facem toate aceste lucruri. si este nevoie ca politicienii sa inteleaga asta si sa lase o parte demagogia si promisiunile nefondate, pentru ca nu duc nicaieri”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
Proiectul de ordonanta de urgenta mai prevede ca, incepand din anul 2023, cuantumul alocatiei de stat pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica.
Sursa: MMPS

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii coasigurati dupa 01 august 2025
Intrebare:
Colegii care au coasigurati solicita clarificari cu privire la modul in care vor proceda cu acestia incepand cu 01.08.2025. Ma ajutati va rog cu un raspuns? Cine declara coasiguratul, firma sau asiguratul prin 212? Suma de plata este 2.430 lei cu plata contributiei in doua transe: 607,5 lei pana la 31 decembrie 2025 si diferenta de 1.822,5 lei pana in mai 2026? Daca da, in ce cont vireaza asiguratul sau compania? Depinde de casa de sanatate de care apartine? Sunt conturi diferite?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota de TVA, vanzare case
Intrebare:
Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea situatie: doresc sa vand o casa construita de firma si receptionata in anul 2020.
In prezent intentionez sa o vand, insa nu sunt sigura ce cota de TVA trebuie aplicata la emiterea facturii de vanzare.
Va rog sa-mi comunicati care sunt prevederile legale aplicabile in acest caz.
Va multumesc anticipat!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata unei sume catre un fost angajat pentru renuntare la proces. Tratament fiscal
Intrebare:
S-a dat afara un fost angajat pe motiv ca s-au restructurat locurile de munca. La scurt timp firma a angajat o alta persoana pe aceeasi pozitie, fostul angajat a dat firma in judecata. intre timp fostul angajat a renuntat la judecata fiindca s a facut o intelegere sa i se ofere salarii compensatorii.
Suma aceasta este supusa impozitului si contributiilor daca nu mai exista contract de munca activ? Fostul angajat are vreo obligatie referitoare la faptul ca incaseaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<