Tags: alocatii pentru copii, majorarea alocatiei pentru copii, majorare etapizata
Guvernul a stabilit majorarea alocatiei de stat pentru copii din ianuarie 2022 si indexarea anuala a acesteia cu rata medie a inflatiei, incepand din anul 2023.
Conform unui comunicat de presa al Ministerului Muncii, Guvernul si-a asumat sa sustina cresterea etapizata a alocatiilor, cu 20%, iar in sedinta a decis noi cuantumuri din ianuarie 2022 :
- 486 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap (de la 427 lei in prezent);
- 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii peste 18 ani care urmeaza cursurile liceale sau profesionale (de la 214 lei in prezent);
- 486 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap (de la 427 de lei in prezent).
Institutia aminteste ca la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 123/2020, alocatia era 156 lei pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani si 311 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani si copii cu handicap.
Ulterior, prin majorarea de la 1 august 2020 , alocatiile au crescut la 185 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani si 369 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani si copiii cu handicap.
Iar de la 1 ianuarie 2021, Guvernul a majorat din nou alocatiile, la 214 lei, pentru copiii intre 2 si 18 ani si 427 de lei pentru copiii pana in 2 ani si copiii cu handicap.
”Dincolo de declaratiile populiste, cifrele vorbesc cel mai bine. Acestea sunt cifrele. Regret ca in Parlament s-a ratat sustinerea ferma a unor angajamente din programul de guvernare si agenda guvernamentala. stiu ca se discuta despre responsabilitate politica si despre responsabilitate institutionala si trebuie ca romanii sa inteleaga un lucru: guvernul isi respecta angajamentele, iar cresterile succesive ale alocatiilor o dovedesc. insa venim dupa o criza economica si de sanatate majora, pe care nu am depasit-o inca complet. Am obtinut cu efortul tuturor romanilor o crestere economica buna, pe doua trimestre la rand. Avem angajat un program de investitii ca sa consolidam aceasta crestere. Este nevoie de responsabilitate sa facem toate aceste lucruri. si este nevoie ca politicienii sa inteleaga asta si sa lase o parte demagogia si promisiunile nefondate, pentru ca nu duc nicaieri”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
Proiectul de ordonanta de urgenta mai prevede ca, incepand din anul 2023, cuantumul alocatiei de stat pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica.
Sursa: MMPS
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
In contextul actual de aplicare a sistemului obligatoriu de transmitere a facturilor respectiv RO E-FACTURA si a sistemului RO E-TRANSPORT, conform legislatiei in vigoare, am dori sa ne precizati care este documentul justificativ de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe perioada transportului marfurilor sau daca mai are vreun rol si in ce baza legala.
De asemenea, care este documentul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Suntem o societate care ne ocupam cu vanzare de aparate auditive.
Aparatele pentru a functiona au nevoie de baterii si accesorii wireless (incarcatoare)!
Bateriile si accesoriile wirelles le achizitionam din Danemarca.
Intrebare:
Accesoriile wireless se incadreaza in clasa deseurilor electrice si electronice?
Societatea trebui sa se inregistreze in Registrul ANPM/AFM?
Ce declaratii trebui sa depunem...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Avem urmatoarea speta la care va rugam sa ne raspundeti:
Societate comerciala din Romania, platitoare de TVA, efectueza reparatii mecanice la un mijloc de transport al unei societati din Germania,
care la randul ei este platitoare de TVA, verificata in VIES.
Intrebarea este: cum factureaza firma din Romania (cea care a efectuat reparatia)serviciile prestate in Romania, catre firma din Germania,
din punct de vedere al TVA si ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Unitatea constituie un provizion pentru acordarea de salarii la terminarea contractului de munca la sfarsitul anului. In anul urmator va acorda aceste salarii anuland provizionul respectiv prin reluarea la venituri. Avand in vedere ca unitatea are profit contabil zero, venitul din reluarea provizionului in anul urmator la calculul rezultatului fiscal va fi un venit neimpozabil. In acest caz unitatea va inregistra piedere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un salariat cu CIM cu norma intreaga la doua societati diferite, angajat cu salariul minim pe economie de 3700 lei, beneficiaza de masura 300 de lei din salariu minim, suma netaxabila cf. OUG168/2022, la ambele societati?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu opinia dumneavoastra referitoare la obligatia de transmitere prin e-Factura a facturilor emise in regim de scutire conform art. 294 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal.
Bunurile sunt livrate pe teritoriul Romaniei, dar sunt destinate fortelor armate NATO.
Pana la obtinerea Certificatului emis in baza Certificatului 4146/2015, factura este emisa cu TVA, urmand ca ulterior sa fie stornata si reemisa fara TVA.
Avem...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<