Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Programul "O familie, o casa": MFP anunta noile conditii de acordare a creditelor (proiect de Ordonanta)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 23 Aug. 2019
Tags: o familie, o casa, prima casa, mfp, credit

Programul "Prima casa" va fi modificat, asa cum promitea inca de la inceputul anului ministrul Finantelor Publice, noul program numit "O familie, o casa" avand acum alte criterii de acordare a creditelor - mai orientate catre caracterul social, anunta MFP.

Astfel, printr-un proiect de Ordonanta pus in dezbatere publica joi – 22 august, se propune revizuirea conditiilor de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari de maximu 4500 de lei/net cumult – in cazul in care creditul se contracteaza de un cuplu fara copii. De asemenea, se stabileste si  un maxim al pretului de achizitie al locuintei care poate fi achizitionata in cadrul Programului. Vestea buna este ca familiile care au unul sau mai multi copii vor beneficia de reducerea ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului.

"Am finalizat Programul O familie, o casa, in urma consultarilor intense si constructive cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei. Initiativa guvernului are in primul rand un caracter social, deoarece ne dorim sa venim in sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodata, ne-am gandit sa ajutam familiile tinere sa isi cumpere o locuinta decenta. in egala masura, sustinem sectorul constructiilor si nu numai in conditiile in care programul va avea efecte benefice in toata economia, va asigura mentinerea sau infiintarea de noi locuri de munca si va ajuta la dezvoltarea afacerilor", spune ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, intr-un comunicat remis presei.

Proiectul de Ordonanta modifica si completeaza OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului "Prima casa".
 
Prin acest act normativ se propune modificarea titulaturii Programului „Prima casa” in programul "O familie, o casa".
 
De asemenea, prin Proiectul de Ordonanta se doreste introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:
  • la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia, dupa caz, nu pot depasi valoarea de 4.500 lei;
  • pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei.
  • Mandatarea pe langa Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si a Fondului Roman de Contragarantare in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea bancilor care acorda credite persoanelor fizice pentru achizitia unei locuinte in cadrul Programului.
  • Mentinerea avansului minim de 5 % din pretul de achizitie al locuintei. 
 
  • Pretul de achizitie a locuintei nu poate depasi valoare maxima de 70.000 EUR echivalentul in lei la cursul BNR valabil la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 EUR echivalentul in lei.

Pentru dobanda se propune reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului pentru familiile cu un singur copil. In cazul in care familia are doi sau mai multi copii, reducerea ratei dobanzii creditului se va face cu 1 punct procentual.

O alta noutate a Programului ar fi refinantarea creditelor obtinute in cadrul Programului, prin alte instrumente de finantare, cu exceptia altor credite acordate in cadrul Programului.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016