Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Guvernul a adoptat o noua masura pentru sprijinirea consumatorilor vulerabili de energie. Suplimentul va fi acordat tot anul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: masuri de sprijin, supliment pentru energie

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale informeaza, printr-un comunicat de presa, ca a fost introdusa o noua masura, in sprijinul consumatorului vulnerabil de energie. Suplimentul va fi acordat pe tot parcursul anului.

Guvernul a adoptat, astazi, un proiect de lege care reglementeaza masurile de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie in scopul prevenirii si combaterii saraciei energetice.
 
Principalele masuri de protectie sociala adoptate sunt ajutorul pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece si suplimentul pentru energie acordat lunar, pe tot parcursul anului.  
 
In ceea ce priveste ajutorul pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece, documentul aduce urmatoarele noutati:

- se reglementeaza tipul de ajutoare: pentru incalzirea locuintei cu energie termica furnizata in sistem centralizat, pentru incalzirea cu gaze naturale, cu energie electrica si cu combustibili solizi sau lichizi;
- se stabileste limita maxima a veniturilor pana la care o persoana sau o familie poate beneficia de ajutoare pentru incalzire, respectiv de 810 lei/persoana in cazul familiilor si de 1.445 lei in cazul persoanei singure, ceea ce reprezinta o crestere a nivelurilor de venituri de la 800 lei la 810 lei, iar pentru persoana singura de la 1.082 lei la 1.445 lei.
- cuantumul ajutoarelor se stabileste prin compensare procentuala aplicata unei valori de referinta diferentiata in functie de sistemul de incalzire. Compensarea procentuala este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri si de minimum 10% pentru cei ale caror venituri se afla la limita maxima.

Valoarea de referinta la care se aplica compensarea procentuala este de 250 lei pentru gaze naturale (in prezent cuantumul maxim este de 262 lei), 500 lei pentru energie electrica (dublu fata de cuantumul actual de 240 lei), 80 lei pentru combustibili solizi/lichizi (fata de 58 lei cuantumul maxim actual acordat din bugetul local beneficiarilor de ajutor social, respectiv 54 lei cuantumul maxim platit din bugetul MMPS), iar pentru energie termica valoarea de referinta este data de pretul local al gigacaloriei.

Suplimentul pentru energie acordat pe tot parcursul anului este o masura nou-introdusa si este diferentiat in functie de sursa de energie, respectiv :

- 30 lei pentru consumul de energie electrica;
- 10 lei pentru consumul de gaze naturale;
- 10 lei pentru consumul de energie termica;
- 20 lei pentru consumul de combustibili solizi si petrolieri;
- majorarea cuantumului suplimentului la 50 de lei, in cazul in care unica sursa este energia electrica.

De asemenea, a fost reglementata posibilitatea acordarii suplimentului, cumulat, pentru sursele de energie utilizate si cea de decontare a suplimentului pentru energie la furnizor.

Actul normativ mai prevede ca plata ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu lemne pentru beneficiarii ajutorului social acordat in baza Legii nr. 416/2001 se va prelua din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si nu va mai fi in sarcina directa a autoritatii administratiei publice locale.

Sumele necesare pentru asigurarea ajutorului pentru incalzirea locuintei, cu exceptia celui acordat din bugetele locale, se suporta din fondurile alocate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, iar plata se efectueaza de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala prin agentiile judetene, direct la furnizori in cazul energiei termice, gazelor naturale si energie electrica, iar in cazul ajutorului pentru lemne, carbuni, combustibili petrolieri la beneficiari, prin intermediul primariilor.

Legea va intra in vigoare la 1 septembrie 2022, pentru aplicarea acesteia urmand ca, prin hotarare a Guvernului, pana la aceeasi data, sa fie aprobate normele metodologice, astfel incat institutiile implicate sa poata asigura logistica necesara aplicarii.
Peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie si de ajutorul de incalzire, iar cheltuielile se estimeaza la 115.150.000 lei in 2022 si la 259.206.000 lei in 2023.

Informatii suplimentare:

In contextul adoptarii Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European si a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piata interna de energie electrica si de modificare a Directivei 2012/27/UE, este necesara restructurarea sau revizuirea legislatiei aplicabile in domeniu si dezvoltarea masurilor pentru a raspunde mai bine exigentelor europene. Insa aceasta directiva nu are in vedere numai sezonul rece si incalzirea locuintei, ci orice reprezinta consum energetic pe parcursul intregului an.

In Romania, prin OUG nr. 70/2011, pentru perioada sezonului rece, au fost aprobate masuri de protectie sociala pentru familiile cu venituri reduse. in baza acestui act normativ, pentru cele 5 luni de iarna, adica perioada noiembrie – martie,  pentru incalzirea locuintei cu energie termica furnizata in sistem centralizat, gaze naturale si lemne, carbuni si combustibili petrolieri, familiile cu venituri de maximum 800 lei/persoana beneficiaza de ajutoare pentru incalzirea locuintei.  

Sursa: MMPS
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Guvernul a adoptat o noua masura pentru sprijinirea consumatorilor vulerabili de energie. Suplimentul va fi acordat tot anul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016