Tags: programul noua casa, credit financiar
Directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Dumitru Nancu, a anuntat, miercuri, ca incepand cu data de 15 august va fi operational programul 'Noua Casa', iar normele de aplicare vor fi aprobate saptamana viitoare.
"Normele sunt in prag de avizare. Noi speram ca saptamana viitoare normele sa intre in aprobare de sedinta de Guvern, iar la 15 august programul va fi operational. incercam sa incurajam noile constructii. Fata de fostul program 'Prima Casa' am mai marit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie sa incurajam si romanii care au un venit mai mare, dar si dezvoltatorii sa ofere niste conditii superioare. Daca un roman castiga mai mult, de ce sa nu si dam posibilitatea sa aplice pentru programul 'Noua Casa'? Pentru orice locuinta construita in ultimii cinci ani si de acum incolo, poti accesa un credit intre 70.001 euro pana la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%", a afirmat Dumitru Nancu, la intalnirea COAL-live! la care au participat antreprenori si reprezentanti ai autoritatilor, organizata de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL),conform Agerpres.
Fondul National de garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) informa, recent, intr-un comunicat de presa,ca modificarile aduse de noul program, se refera, in principal, la plafoanul creditelor ce pot fi accesate de catre beneficiari pentru achizitia de locuinte noi sau asimilate si alte tipuri de locuinte, dupa cum urmeaza:
- Credit destinat achizitiei unei locuinte noi sau asimilate de maximum 140.000 EUR, echivalent lei compus din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 119.000 EUR, echivalent lei si avansul platit de beneficiar.
Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 60%, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate si acopera maximum 85% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei.;
- Credit destinat achizitiei celorlalte categorii de locuinte de maximum 70.000 EUR, echivalent lei compus din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 66.500 EUR, echivalent lei si avansul platit de beneficiar.
Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 50%, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate si acopera maximum 95% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei.
Avansul reprezentat de diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din promisiunea bilaterala de vanzare si finantarea garantata se plateste de catre beneficiar, dupa cum urmeaza :
a) minimum 15% din pretul de achizitie al locuintelor noi si asimilate;
b) minimum 5% din pretul de achizitie al celorlalte categorii de locuinte.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Lipsuri la inventar. Tratament contabil
Intrebare:
Un service auto efectueaza vanzarea de piese cu adaos comercial (marfa) si tine gestiunea cantitativ valoric. La inventarierea anuala se constata lipsa unor repere. Care sunt documentele necesare pentru scoaterea din gestiune si inregistrarile contabile aferente? Mentionez ca lipsurile nu se vor a fi imputabile gestionarului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune antecontract vanzare-cumparare. Regim fiscal TVA
Intrebare:
(1) Subscrisa, societate inregistrata in scopuri de TVA in calitate de promitent-cumparator, am incheiat o promisiunea bilaterala de vanzarecumparare cu o societate la randul sau inregistrata in scopuri de TVA, avand ca obiect un apartament situat in Municipiul Brasov, aflat in prezent in curs de edificare.
(2) Pretul stabilit al imobilului a fost achitat in integralitate, cu titlu de avans, utilizand regimul de taxare inversa, conform reglementarilor aplicabile la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<