Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

OFICIAL: Normele de implementare a programului Prima Casa, modificate prin Hotararea nr. 112/2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de Alina Georgiana Costache

de Alina Georgiana Costache la 12 Feb. 2020
Tags: prima casa, mfp, plafon al garantiilor

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 100 din 11.02.2020 a fost publicata Hotararea nr. 112/2020 pentru modificarea si completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".

Ministerul Finantelor Publice publicase la finalul lunii ianuarie 2020 proiectul de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea art.3 din anexa nr.1 la Hotararea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".
 
In nota de fundamentare se arata ca, pentru anul 2020, pentru programul Prima casa se propune sa fie aprobata alocarea unui plafon al garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din OUG nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, de doua miliarde de lei.

Pentru a nu pune la dispozitia finantatorilor participanti in Program si a altor limite suplimentare fata de plafonul propus pentru alocare in anul 2020 si in anii urmatori, se propune abrogarea alin.(30) a art.3 a anexei 1 la Hotararea Guvernului nr.717/2009.

Este vorba despre acest aliniat: (30) Sumele eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor acordate in cadrul programului la scadenta si/sau anticipate, precum si ca urmare a lichidarii creditelor acordate initial in cadrul programului in vederea acordarii de garantii pentru achizitionarea sau construirea unei noi locuinte in cadrul programului reintregesc plafonul total al garantiilor aferent anului eliberarii si se utilizeaza de catre fiecare finantator pentru acordarea de garantii beneficiarilor programului. Sumele astfel obtinute se evidentiaza si se raporteaza distinct fata de plafonul anual alocat prin hotarare a Guvernului. (alin. (30) a art. 3 a fost introdus de pct. 3 al art. unic din Hotararea nr. 388 din 27 mai 2015, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 387 din 3 iunie 2015) 

Din punct de vedere al impactului social, in nota de fundamentare se arata ca “proiectul de act normativ contribuie la sprijinirea de catre stat a accesului persoanelor fizice la credite destinate achizitionarii/construirii unei locuinte in conditii avantajoase. Proiectul de act normativ este corelat cu dispozitiile Conventiei europene a drepturilor omului si ale protocoalelor aditionale la aceasta, ratificate de Romania, precum si cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului. Proiectul de act normativ este bazat pe o evaluare preliminara a impactului noilor reglementari asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului”.
 

Extras din Hotararea nr. 112/2020

Controale TVA 2021
Controale TVA 2021

Vezi detalii

Noutati fiscale 2021
Noutati fiscale 2021

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii


pentru modificarea si completarea art.3 din anexa nr.1 la Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa"

in temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
 
    Guvernul Romaniei adopta prezenta Hotarare.

Articol unic.- Articolul 3 din anexa 1 din Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa", publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. La anexa nr.1, alineatul (30) al articolului 3 se abroga.
    2. La anexa nr.1, dupa alineatul (47) al articolului 3, se introduce un nou alineat, alin.(48), cu urmatorul cuprins:
”(48) Pentru anul 2020, se aloca un plafon al garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, de 2.000 milioane lei.”

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "OFICIAL: Normele de implementare a programului Prima Casa, modificate prin Hotararea nr. 112/2020":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 8 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016