Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Masuri de simplificare - constructii, montaj Ipoteza: O societatea A din Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 Cod fiscal, contracteaza cu societatea B, de asemenea ...
Masuri de simplificare - constructii, montaj
Ipoteza:
O societatea A din Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 Cod fiscal, contracteaza cu societatea B, de asemenea din Romania si inregistrata in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 Cod fiscal, o lucrare de schimbare a instalatiilor sanitare alaturi de montajul unei instalatii de aer conditionat.
Solutie:
La o prima analiza a situatiei prezentate, in vederea aplicarii masurilor de simplificare prevazute de art. 160 Cod fiscal, rezulta ca este indeplinita conditia obligatorie ca atat beneficiarul cat si prestatorul sa fie persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Totodata, trebuie precizat faptul ca, in conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr. 155/2007, masurile de simplificare prevazute la art. 160 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 571/2003 sunt aplicabile doar pentru lucrarile prevazute la sectiunea F „Constructii“, diviziunea 45 din Ordinul Institutului National de Statistica nr. 601/2002 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN.
Analizand acest din urma act normativ rezulta faptul ca la diviziunea F. 45 este cuprins si codul 4533 ,,Lucrari de instalatii tehnico-sanitare activitate care cuprinde instalarea in cladiri si in alte tipuri de constructii a:
- echipamentelor si instalatiilor sanitare;
- instalatiilor si armaturilor pentru gaze;
- echipamentului si tubulaturii pentru instalatiile de incalzire, ventilatie, frigotehnie sau aer conditionat;
- montarea acumulatorilor de energie, alta decat electrica sau solara;
- sistemelor de stins incendii (sisteme de sprinklere).
Asadar, intrucat in situatia de fata ambele conditii prevazute de legislatia in domeniu sunt indeplinite in mod cumulativ, societatea B - prestatorul are obligatia de a emite o factura fara a evidentia T.V.A. la valoarea lucrarilor executate si acceptate de catre societatea A -–beneficiarul. Totodata, prestatorul trebuie sa faca pe aceasta factura si mentiunea „taxare inversa“.
Cu titlu de detaliere suplimentara precizam faptul ca, in conformitate cu prevederile H.G. nr. 1.179/24.10.2002 privind aprobarea Structurii devizului general si a Metodologiei privind elaborarea devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii, valoarea unei lucrari de constructii-montaj este justificata pe baza unui deviz
general care cuprinde:
- cheltuieli directe aferente lucrarilor de constructii-montaj (materiale directe, energie consumata, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie);
- cheltuielile indirecte (salarii personal tehnic, amortizarea utilajelor si echipamentelor, intretinerea structurilor de santier etc. );
- cheltuielile generale de administratie (salarii, diverse materiale, intretinere sediu etc.);
- beneficiul scontat.
Societatea A, beneficiarul serviciilor de montaj prestate de catre societatea B, are in primul rand obligatia de a nu achita prestatorului cuantumul taxei pe valoarea adaugata aferent operatiunii in discutie.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totodata beneficiarul trebuie sa inregistreze in contabilitate, pe baza formulei 4426 = 4427, suma taxei pe valoarea adaugata aferenta operatiunii de montaj tratate.
Precizam de asemenea faptul ca, in cazul in care prestatorul a omis inscrierea pe factura a formulei „taxare inversa“, aceasta omisiune trebuie suplinita de catre beneficiar.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"