Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii de cazare in UE. Inregistrari contabile. Obligatii declarative

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Feb. 2010
Tags: formularul 300, formularul 390 vies

Intrebare: Suntem societate pe actiuni (privata) cu cod valabil de TVA. Salariatii nostri merg in deplasare in interes de serviciu in UE si prezinta facturi cu TVA de cazare platite cu cardul de ...

Intrebare: Suntem societate pe actiuni (privata) cu cod valabil de TVA.

Salariatii nostri merg in deplasare in interes de serviciu in UE si prezinta facturi cu TVA de cazare platite cu cardul de firma. Pe factura furnizorul are trecut cod valabil de TVA iar la cumparator uneori este trecut codul nostru, alteori nu.

Din punct de vedere al TVA va rugam sa ne precizati care sunt inregistrarile in contabilitate (cum inregistrez TVA de pe factura), daca factura o trec la achizitii intacomunitare de prestari servicii in declaratia 390, si pe ce rand o trec in decontul 300?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Raspuns: In conformitate cu prevederile art. 133 alin.(4) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, din punct de vedere al TVA, locul prestarii este considerat a fi locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier.

Potrivit punctului 14 alin. (1) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa, indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.

Prin urmare, serviciile de cazare sunt impozabile la locul unde sunt situate bunurile imobile, conform echivalentului acestui articol din legislatia altor state membre.

Pentru aceste servicii societatea dvs. primeste facturi cu TVA, insa pentru taxa inscrisa pe factura nu-si poate exercita dreptul de deducere. Valoarea totala a facturii se va inregistra in contul de cheltuieli corespunzator, respectiv 625 "Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari".

Aceasta operatiune se va raporta prin Formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" aprobat prin OANAF 77/2010 la Randul 24.
Intrucat acest serviciu nu reprezinta un serviciu intracomunitar nu se va declara prin

Formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", cod MFP 14.13.01.02/r aprobat prin OANAF 76/2010.

Articol adaugat la 25 februarie 2010

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii de cazare in UE. Inregistrari contabile. Obligatii declarative":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016