Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Exporturile sunt operatiuni economice constand in livrari de bunuri transportate din Romania in afara Comunitatii Europene de catre furnizor sau de catre alta persoana in contul sau. Alta ...
Exporturile sunt operatiuni economice constand in livrari de bunuri transportate din Romania in afara Comunitatii Europene de catre furnizor sau de catre alta persoana in contul sau. „Alta persoana” poate fi transportatorul sau casa de expeditie.
Calitatea de furnizor poate fi indeplinita fie de producatorul sau proprietarul bunurilor in cazul exporturilor efectuate in nume propriu, fie de comisionarul care actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului sau in cazul exporturilor efectuate in baza unui contract de comision.
In baza contractelor incheiate si a conditiilor de livrare stipulate, obligatia efectuarii transportului revine fie exportatorului, fie cumparatorului. In ambele situatii, de baza este documentul de transport prin care se face dovada ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei iar destinatia finala a acestora se afla intr-un stat tert.
Operatiunile de export sunt scutite cu drept de deducere a T.V.A., dar pentru justificarea incadrarii corecte in aceasta categorie de operatiuni, furnizorul din Romania are obligatia sa prezinte organelor de inspectie fiscala urmatoarele documente:
1. factura completata cu toate elementele necesare identificarii operatiunii;
2. unul dintre urmatoarele documente vamale: declaratia vamala de export sau documentul de insotire la export (EAD). In lipsa unuia din cele doua documente este suficienta confirmarea electronica a biroului vamal prin care se recunoaste parasirea teritoriului comunitar;
3. documentul de transport prin care se face dovada ca bunurile parasesc teritoriul comunitar. In functie de conditia de livrare din contractul de export, organul de inspectie fiscala trebuie sa se multumeasca cu documentul de transport in original in situatia in care obligatia de transport revine furnizorului roman sau in fotocopie, daca obligatia de transport revine cumparatorului dintr-un stat tert.
4. orice alt document care atesta realizarea efectiva a exportului, cum ar fi: comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.
Documentele enumerate sunt reglementate prin O.M.F.P. nr. 2222 din 22 decembrie 2006, modificat ulterior prin O.M.E.F. nr. 1503 din 5 octombrie 2007 si O.M.E.F. nr. 2421 din 18 decembrie 2007.
In cadrul unei inspectii fiscale partiale cu privire la T.V.A., documentele trebuie prezentate in termen de cel mult 90 de zile calendaristice de la data facturii emise in termenul legal (pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat livrarea). In situatia in care nu a fost emisa factura, termenul de 90 de zile se calculeaza incepand cu data livrarii bunurilor.
Respectarea termenului de 90 de zile este mai dificila pentru firmele care beneficiaza de rambursarea T.V.A. numai dupa efectuarea unui inspectii fiscale partiale anticipate.
Daca documentele nu sunt prezentate in cadrul acestui termen, echipa de inspectie fiscala are doua posibilitati:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
1. sa suspende efectuarea inspectiei fiscale partiale pana la data prezentarii documentelor.Suspendarea va dezavantajeaza deoarece se amana astfel rambursarea
sumei solicitate la rambursare.
2. sa nu considere operatiunea ca fiind scutita cu drept de deducere, sa incadreze livrarea de bunuri la operatiune taxabila si sa stabileasca diferente suplimentare
de plata a T.V.A. Cu aceste diferente stabilite se diminueaza suma cuvenita la rambursare.
In situatia in care organele de inspectie fiscala au stabilit diferente suplimentare de plata inainte sau dupa expirarea termenului de 90 de zile, aveti posibilitatea sa solicitati organului de control reverificarea perioadei respective.
Reverificarea se va efectua obligatoriu numai daca nu a fost depasit termenul legal de prescriptie al dreptului firmei
dvs. de a solicita restituirea sumelor retinute necuvenit.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"