keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Achizitie bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare. Ce tratament fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: factura, operatiuni triunghiulare, livrare, bunuri, declaratie, d 390, decontul de tva

Studiul de caz urmator are ca punct de pornire o operatiune triunghiulara: o societatea A din Germania livreaza marfa catre societatea B din Romania, prin intermediul lui C din Bulgaria, care la randul ei factureaza catre D din Romania. Parcursul ai fi A - C - D - B. Transportul se face direct de la A la B si este in sarcina furnizorului. Toate societatile sunt inregistrate in VIES. Se vor stabili astfel implicatiile fiscale din punct de vedere al TVA-ului si cum trebuie sa declare fiecare societate in parte acesta operatiune.


In ceea ce priveste societatea B, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, se considera ca efectueaza doua operatiuni din sfera de aplicare a TVA, respectiv:

-    o achizitie intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare in calitate de destinatar al bunurilor expediate de pe teritoriul Germaniei prin intermediul societatii C din Bulgaria. Operatiunea este impozabila in Romania, obligat la plata TVA fiind  cumparatorul din Romania. Obligatia de plata se considera indeplinita prin:
-        fie prin aplicarea regimului de taxare inversa si raportarea prin decontul 300 (daca este platitor de TVA) sau
-        fie prin plata efectiva a TVA si raportarea prin decontul special 301 (daca este inregistrat doar pentru efectuarea unei A.I.C., fara a fi inregistrat in regim normal, la depasirea cifrei de afaceri de 220.000 lei).
-    o livrare de bunuri pe teritoriul national, taxabila in Romania, in cadrul unei operatiuni bilaterale, in calitate de furnizor al bunurilor, indiferent de faptul ca societatea D este sau nu este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei. Operatiunea este taxabila in Romania numai daca furnizorul este platitor de TVA, caz in care   nu aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici de la art. 152 din Codul fiscal.

 
        In cadrul operatiunii triunghiulare prezentate, societatea A din Germania este furnizorul bunurilor, iar societatea C din Bulgaria un cumparator revanzator al acelorasi bunuri. Fiecare din cei 3 parteneri emite factura si efectueaza raportarea fiscala  a operatiunii realizate conform legislatiei fiscale aplicabile in statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA (Germania, Bulgaria si Romania). Astfel, cumparatorul din Romania este obligat sa respecte prevederile cuprinse in Codul fiscal
aplicabile in Romania.
 
Cumparatorul din  Romania care este obligat  sa  raporteze operatiunile efectuate dupa  cum urmeaza:

- achizitia intracomunitara de bunuri, prin:

*    decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18 denumit  "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care   cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" , dar fara reportarea sumei la randul 5.1 si 18.1 denumit  "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este    obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul    este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din   care a avut loc livrarea intracomunitara" deoarece livrarea a fost efectuata din Germania si cumparatorul revanzator este stabilit pe teritoriul Bulgariei;

*    declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul A, prin inscrierea codului de tara HU, a denumirii furnizorului din Ungaria care a emis factura si a codului de TVA inscris pe factura emisa.

- livrarea de bunuri pe teritoriul national, prin:

*    decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu    cota 24%" ;
*   declaratia    informativa cod 394 cu simbolul L in situatia in care cumparatorul este o persoana impozabila inregistrata TVA.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016