Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Ajustarea TVA la minusul de inventar. Facem raportarea prin decontul de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: tva, ajustarea tva, minusul de inventar, raportarea, decontul de tva, cod 300

Se va stabili cum se evidentiaza ajustarea de TVA la minusul de inventar 635 = 4426 in jurnalul de TVA si in decontul de TVA, precum si daca in decontul de TVA se scade la rubrica 28 - sub total taxa dedusa, iar in decontul de TVA se mentioneaza separat la coloana TVA ce nu se deduce.


Ajustarea TVA aferenta bunurilor  mobile constatate a fi lipsa din gestiune  se efectueaza conform prevederilor  art. 148, alin. (1)  lit. c) din Codul fiscal "In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri: ……c) persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate …… precum ….., bunuri lipsa din gestiune…".  

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct.  53 alin. (6) lit. d)  din normele de aplicare a acestui articol prin care se prevede ca trebuie efectuata ajustarea sumei TVA prin anularea dreptului de deducere exercitat pentru: "bunuri lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv bunurile furate. In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, se efectueaza ajustarea taxei, sumele imputate nefiind considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA.".
 
Suma TVA aferenta lipsurilor constatate urmare  inventarierii  stocului de bunuri mobil corporale se evidentiaza, cu semnul minus in jurnalul pentru cumparari intr-o coloana distincta creata in acest scop, denumita, de exemplu, "ajustare TVA cf. art. 148". Prin O.M.F.P. nr. 1372 din  6 mai 2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal publicat in M.Of. nr. 364 din 13 mai 2008 sunt propuse doar  modelele  orientative ale jurnalelor pentru TVA, existand posibilitatea ca fiecare societate sa isi configureze propriul jurnal in functie de natura operatiunilor realizate. Operatiunea astfel evidentiata in jurnalul pentru cumparari cu semnul minus se raporteaza, de asemenea,  cu semnul minus, in decontul de TVA cod 300 la randul 30  denumit "Regularizari taxa dedusa".
 
Prin intermediul randului 28 la care faceti referire prin intrebarea formulata se raporteaza suma TVA limitata la deducere pentru achizitiile efectuate care nu se incadreaza in prevederile art. 145 alin. (2) si alin. 145^1 (de exemplu combustibili auto) sau suma TVA care nu poate fi dedusa ca urmare a aplicarii pro-rata, aspect care rezulta chiar din    denumirea randului "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 145 SI ART. 145^1  SAU ART. 147 SI ART. 145^1" din formularul cod 300 reglementat prin O.M.F.P. nr. 1790 din 20 noiembrie 2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in M.Of. nr.  791 din 26 noiembrie 2012.  
 
 Daca lipsa s-a constatat in ceea ce priveste un bun de capital, in jurnalul pentru cumparari se creeaza o coloana distincta cu denumirea "ajustare TVA conform art. 149" in care se inscrie, cu semnul minus, baza de impozitare si TVA aferenta bunului de capital constatat lipsa la inventariere. Valoarea ajustarii TVA se raporteaza, de asemenea, cu semnul minus, prin decontul de TVA la randul 31 "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital". In cazul bunurilor de capital, ajustarea trebuie evidentiata d.p.d.v. fiscal si in Registrul bunurilor de capital.
Cum justificam legal scutirea de TVA

Cum justificam legal scutirea de TVA

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile

Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detaliiRaspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Ajustarea TVA la minusul de inventar. Facem raportarea prin decontul de TVA?":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016