keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ce tratament fiscal TVA se aplica pentru achizitie bun din stat membru, furnizor in regim special de scutire?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: cod valid tva, deducere tva, inregistrare in scopuri de tva

"Buna ziua! Am primit o factura pentru o imobilizare corporala achizitionata din Austria, care pe baza legislatiei interne ale acestei tari este scutit de TVA in calitate de intreprindere mica. Ca atare, pe factura nu are inscris un cod valid de TVA (austriac). Cum procedez? Unde declar in declaratiile noastre? Trebuie sa platesc aici acasa TVA-ul si apoi deduc? Cumparatorul este platitor de TVA in Romania".

La aceste intrebari va raspunde specialistul nostru in studiul de caz propus astazi.
 

Raspunsul specialistului


In situatia in care furnizorul a aplicat regimul special de scutire TVA deoarece nu a depasit cifra de afaceri considerata plafon de scutire in statul sau membru, achizitia respectiva nu este impozabila in Romania, motiv pentru care cumparatorul din Romania, inregistrat in regim normal in scopuri de TVA in Romania, nu trebuie sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.  Astfel, achizitia intracomunitara a unui bun livrat de catre un furnizor care se afla in regimul special de scutire in statul sau membru, similar prevederilor art. 310  "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" din Codul fiscal aplicabil in Romania, nu este impozabila in Romania. Acest aspect este  reglementat, in mod expres, prin art. 268 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, operatiunea fiind reglementata drept o exceptie de la obligatia impozitarii/taxarii in Romania a unei achizitii intracomunitare de bunuri. Art. 268 "Operatiuni impozabile" alin. (3) lit. a) din Codul fiscal prevede ca  sunt impozabile in Romania doar achizitiile intracomunitare de bunuri livrate de catre o persoana impozabila care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru     "Sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 276:

a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de exceptia prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 275 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 275 alin. (2) cu privire la vanzarile la distanta;…"
 

In aceasta situatie, valoarea achizitiei intracomunitare  de bunuri efectuate de catre societatea pe care o reprezentati, se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 28 alocat pentru “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile”, fara a se raporta si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES. Prin aceasta declaratie informativa cod 390 se raporteaza doar achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii impozabile in Romania. Acest aspect este reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr.  591  din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", ANEXA 2 INSTRUCTIUNI pentru completarea formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" SECTIUNEA a 2-a

"c) "Achizitii intracomunitare de bunuri" - se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila, care depune declaratia, este obligata la plata taxei conform art. 308 din Codul fiscal si pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri pentru achizitii intracomunitare de bunuri. "
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016