Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de servicii electronice. Regim fiscal TVA si raportare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: tranzactie intracomunitara, servicii electronice, regim fiscal, tva, factura

O firma achizitioneaza o licenta Team Viewer direct de pe online, si primeste factura emisa de Team Viewer Germany Gmbh - pe care este indicat si cod de TVA DE 245838579. Factura este emisa fara TVA si are inscris pe ea mesajul "reverse charge". Cum se inregistreaza TVA-ul? In ce declaratii trebuie inclusa?

 
Potrivit specialistului Portal Codul Fiscaloperatiunea reprezinta achizitia unui serviciu electronic, asa cum este definit prin art. 266 “Semnificatia unor termeni si expresii” din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016, la pct. 28. Pentru definirea serviciilor furnizate pe cale electronica se face trimitere la Anexa II a Directivei 112 si la art. 7 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare. La anexa II din Directiva nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, la pct. 3 se regasesc operatiuni constand in furnizarea de imagini, texte si informatii si punerea la dispozitie a unor baze de date. 
 
Prin art. 7 alin. (1) din Regulamentul nr. 282/2011, serviciile electronice sunt definite drept serviciile furnizate pe internet sau printr-o retea electronica a caror natura determina prestarea lor automata, care implica interventie umana minima, si imposibil de realizat in absenta tehnologiei informatiei. Prin alin. (2) al art. 7, la lit. a) sunt reglementate serviciile constand in furnizarea de produse digitale in general, inclusiv software si modificari sau actualizari de software. 
 
Prin natura sa, serviciul neimpozabil la prestatorul din Germania, dar impozabil in Romania, la beneficiarul care comunica prestatorului un cod valid TVA emis de catre autoritatea fiscala din Romania. Astfel, sunt aplicabile prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal conform carora locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul acestora. In acest caz, beneficiarul din Romania datoreaza TVA autoritatii fiscale din Romania conform obligatiei reglementate prin art. 307 alin. (2) din Codul fiscal
"(2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei …..."
 
Obligatia de plata se considera indeplinita daca beneficiarul din Romania, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Suma TVA datorata de catre beneficiarul din Romania autoritatii fiscale din Romania se calculeaza la o baza de impozitare determinata in lei prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre locator si aplicarea cotei standard TVA 19%. Valoarea operatiunii se raporteaza:
- din punct de vedere fiscal prin decontul de TVA cod 300, la randul 7 si 22 alocat pentru “Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)”, cu report la randul 7.1 si 22.1.;
- din punct de vedere informativ prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul S.
 
Valoarea in lei a operatiunii se evidentiaza in jurnalele pentru TVA, respectiv in jurnalul pentru cumparari, corespunzator rulajului debitor al contului 4426 in coloana alocata achizitiilor taxabile cu 19% si in jurnalul pentru vanzari, corespunzator rulajului creditor al contului 4427, in coloana alocata livrarilor taxabile. In functie de programul informatic de contabilitate, in jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari, pot fi create coloane distincte de achizitiile de la furnizori/prestatori din Romania, alocate achizitiilor de servicii de la parteneri externi deoarece jurnalele de TVA nu sunt formulare tipizate al caror cuprins sa fie respectat intocmai unei reglementari.
 
Din punct de vedere contabil, pentru serviciile primite, se efectueaza inregistrarea 628 "Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti" in corespondenta cu creditul contului 401 "Furnizori" (628 = 401) concomitent cu aplicarea regimului de taxare inversa ("reverse charge") 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata". Plata serviciului se inregistreaza prin formula contabila 401 "Furnizori" = 5124 "Conturi la banci in valuta " concomitent cu diferentele favorabile sau nefavorabile de curs valutar:
- fie 6651 "Diferente nefavorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate in valuta";
- fie 7651 "Diferente favorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate in valuta".
 
Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de servicii electronice. Regim fiscal TVA si raportare":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016