keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Deducere cheltuieli si TVA bonuri fiscale. Ce limitari se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, deducere tva, bonuri fiscale, codul fiscal, hg nr44/2004

Avand in vedere modificarile legislative cu privire la deducerea TVA de pe bonurile fiscale cu valoare mai mica de 100 euro inclusiv TVA, vom stabili in ce masura, incepand cu 14 martie, cheltuiala aferenta bonurilor care nu au inscris codul fiscal al beneficiarului este sau nu deductibila fiscal (in conditiile in care deducerea taxei pe valoarea adaugata nu este permisa). De asemenea, vom vedea daca prevederile referitoare la limitarea de 50% aferenta combustibilului in cazul autoturismelor folosite atat in scop economic, cat si personal au ramas in vigoare (atat din punct de vedere al TVA, cat si al deductibilitatii cheltuielii).



Solutia consultantului:

1. Dupa cum ati mentionat si dvs., ultima modificare in domeniu  este adoptata prin HG 84/2013, in vigoare din data de 14.03.2013, iar din punctul de vedere al bonurilor fiscale sunt modificate normele de aplicare pentru art. 146 din Codul fiscal, ce enumera documentele ce au calitate de document justificativ pentru TVA.

Incepand cu 14.03.2013, la  achizitiile de bunuri si servicii efectuate in baza unui bon fiscal emis de casa de marcat fiscala, conform OUG 28/1999,  se poate deduce TVA daca valoarea bonului, inclusiv a TVA este pana la suma 100 de euro si contine urmatoarele informatii:
- data emiterii;
- identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
- identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
- suma taxei colectate sau informațiile necesare pentru calcularea acesteia;
- daca anterior a fost emisa o alta factura,  o referire specifică şi clară la factura iniţială şi la detaliile specifice care se modifică.

Observam ca legiuitorul nu impune stampilarea bonului  fiscal emis de casa de marcat, pe care il considera factura simplificata, ce nu este supus stampilarii.

Pana la noi reglementari nu se deduce cheltuiala pe baza bonului fiscal deoarece acesta nu este reglementat de OMFP 3512/2008 privind documentele justificative in activitatea financiar-contabila.

Aceasta  cheltuiala nu poate fi dedusa pe baza bonului fiscal, ci se necesita, ca si pana acum, intocmirea decontului de cheltuieli, a NIR-ului, a ordinului de deplasare, a foilor de parcurs, dupa caz.

2. Raspunsul pentru cea de-a 2-a intrebare a dvs. are in vedere  reglementarile prevazute de  Codul fiscal si de HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Importante sunt pentru speta in cauza precizarile aduse de  HG 670/04.07.2012, pentru modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal.

Trebuie sa fie avute in vedere atat deductibilitatea cheltuielilor  aferente vehiculelor rutiere motorizate, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, prevazute de art. 21 din Codul fiscal, cat si deductibilitatea acestor  achizitii din punct de vedere TVA , prevazuta de art. 145^1 din Codul fiscal.

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea, deductibile in limata maxima de 1500 lei/luna, acestea fiind prevazute de art. 24 alin . (11^1 ) din Codul fiscal.

Referitor la deductibilitatea integrala a cheltuielilor mai sus mentionate, potrivit pct. 49^2 din HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,  justificarea utilizarii vehiculelor exclusiv in scopul activitatii economice se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea in mod obligatoriu a foii de parcurs , care sa cuprinda cel putin informatiile:

-categoria de vehicul utilizat;
-scopul si locul deplasarii;
-kilometrii parcursi;
-norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016