Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Reducerea TVA sub 10% la produse alimentare de baza trebuie discutata in perioada urmatoare la nivelul Guvernului si la negocierile cu Fondul Monetar International, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
"Trebuie discutat foarte serios in perioada urmatoare despre reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata la alimente si produse agroalimentare, nu neaparat pe produse finite, ci pe intreg lantul. Daca reusim sa rezolvam aceasta chestiune lovim dur evaziunea fiscala. Ceea ce am facut la cereale, pe o anumita perioada, respectiv taxarea inversa, nu va rezolva problema de fond pentru ca discutam aici de miliarde de euro. E o chestiune de abordat cu FMI: daca acoperim cu un TVA foarte mare o evaziune fiscala de miliarde de euro sa gasim caile prin care acesti bani raman in circulatie si revin bugetului statului”, a precizat Valeriu Tabara.
Acesta a precizat ca va incerca in aceste zile sa abordeze tematica intr-o discutie cu reprezentantii FMI care se afla zilele acestea la Bucuresti, desi nu exista programata nicio intalnire cu oficialii institutiilor internationale si Ministerul Agriculturii.
Valeriu Tabara este primul membru al actualului guvern care spune ca reducerea TVA ar trebui luata in discutie si aplicata, dupa ce, ani de-a randul, actualul executiv a respins aceasta idee.
In octombrie 2010, Camera Deputatilor a aprobat, in unanimitate, reducerea TVA la 5% pentru paine, carne proaspata, lapte de consum, ulei vegetal, zahar si produse expandate din cereale, chiar daca punctul de vedere al Guvernului fusese de respingere a unei asemenea initiative.
Legea a ajuns la promulgare, insa presedintele Traian Basescu a refuzat sa o promulge, restituind-o Parlamentului, in data de 2 noiembrie, facand un apel catre parlamentarii Puterii sa-si reconsidere atitudinea fata de aceasta initiativa, ceea ce s-a si intamplat.
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, arata, la inceputul acestei saptamani, ca reducerea la 9% a TVA la alimentele de baza, corelata cu o masura de impozitare progresiva a adaosului comercial ar putea regla piata produselor alimentare din Romania.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea Verde a Contabilitatii
In Europa, aproape jumatate dintre statele blocului comunitar aplica o cota redusa de TVA la alimente de baza, cuprinsa in general intre 5% si 13%. De exemplu, Finlanda, care are TVA general de 23%, aplica o cota de 9-13% la unele alimente. In Polonia, cota redusa este cuprinsa intre 5 si 8%, iar in Germania, care are un TVA de 19%, unele alimente au o cota redusa de doar 7%. In Italia, pentru unele categorii de produse alimentare, TVA scade si pana la 4%, de la un TVA general de 21%.
sursa: finantistii.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
E-TVA si dublarea sumelor in sistem. MODEL de raspuns catre ANAFANAF a rambursat TVA in valoare de 846,60 milioane de leiGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVASe mai colecteaza TVA-ul la 90 de zile?Achizitii din afara comunitatii. Cum facturam si cum declaram prestarile de servicii?Ultimele articole
SAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394TVA de recuperat prescris: scadere automata din fisa de rol si ajustare contabilaE-TVA: De ce ti se dubleaza TVA-ul si cum justifici diferenteleCifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroArticole similare
TVA redus si la alte produse in 2015REDUCEREA TVA la 9% pentru hoteluri scade tarifele in acest segmentE oficial! Scade TVA-ul si la alte alimenteSenator UNPR: TVA de 5% e bun, dar nu-i momentul oportunInvestitorii cer REDUCEREA TVA. Au si argumenteUltimele articole
Ajustarea (reducerea) TVA colectata pentru facturi neincasate. Aspecte legaleGuvernul Orban respinge proiectul privind REDUCEREA TVA la 16%. Iata forma adoptata de Senat!Premierul Romaniei anunta cand vor fi adoptate Codul administrativ, amnistia fiscala si REDUCEREA TVAPreturi mai scazute la produsele bio, traditionale si de promovare a alimentelor romanesti! Asociatiile au semnat un acord pentru REDUCEREA TVA la 5%Dragnea cere REDUCEREA TVA la 5% pentru produsele bio si traditionale. Asociatiile Patronale: Aceasta cota ar majora preturile!Articole similare
In ce sector agricol e cel mai bine sa-ti deschizi o afacereCum a fost modificat Codul de Procedura Fiscala prin OUG 102/2022Declaratia 394, reclamata la Guvern de contabili, economisti, oameni de afaceri si contribuabili!Masuri pentru scaderea evaziunii fiscale in cazul produselor energetice. Vezi noile prevederiNoutati legislatie Fiscala 23-27 martie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleANAF a publicat ghidul explicativ DAC7Noutati privind combaterea evaziunii fiscale aduse de Legea 126/2024e-Factura: Ghid Complet pentru 2024Registrul de Casa: ce Este si cum se Completeaza
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"