Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Reducerea TVA sub 10% la produse alimentare de baza trebuie discutata in perioada urmatoare la nivelul Guvernului si la negocierile cu Fondul Monetar International, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
"Trebuie discutat foarte serios in perioada urmatoare despre reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata la alimente si produse agroalimentare, nu neaparat pe produse finite, ci pe intreg lantul. Daca reusim sa rezolvam aceasta chestiune lovim dur evaziunea fiscala. Ceea ce am facut la cereale, pe o anumita perioada, respectiv taxarea inversa, nu va rezolva problema de fond pentru ca discutam aici de miliarde de euro. E o chestiune de abordat cu FMI: daca acoperim cu un TVA foarte mare o evaziune fiscala de miliarde de euro sa gasim caile prin care acesti bani raman in circulatie si revin bugetului statului”, a precizat Valeriu Tabara.
Acesta a precizat ca va incerca in aceste zile sa abordeze tematica intr-o discutie cu reprezentantii FMI care se afla zilele acestea la Bucuresti, desi nu exista programata nicio intalnire cu oficialii institutiilor internationale si Ministerul Agriculturii.
Valeriu Tabara este primul membru al actualului guvern care spune ca reducerea TVA ar trebui luata in discutie si aplicata, dupa ce, ani de-a randul, actualul executiv a respins aceasta idee.
In octombrie 2010, Camera Deputatilor a aprobat, in unanimitate, reducerea TVA la 5% pentru paine, carne proaspata, lapte de consum, ulei vegetal, zahar si produse expandate din cereale, chiar daca punctul de vedere al Guvernului fusese de respingere a unei asemenea initiative.
Legea a ajuns la promulgare, insa presedintele Traian Basescu a refuzat sa o promulge, restituind-o Parlamentului, in data de 2 noiembrie, facand un apel catre parlamentarii Puterii sa-si reconsidere atitudinea fata de aceasta initiativa, ceea ce s-a si intamplat.
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, arata, la inceputul acestei saptamani, ca reducerea la 9% a TVA la alimentele de baza, corelata cu o masura de impozitare progresiva a adaosului comercial ar putea regla piata produselor alimentare din Romania.

Examen Consultant Fiscal 2025

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
In Europa, aproape jumatate dintre statele blocului comunitar aplica o cota redusa de TVA la alimente de baza, cuprinsa in general intre 5% si 13%. De exemplu, Finlanda, care are TVA general de 23%, aplica o cota de 9-13% la unele alimente. In Polonia, cota redusa este cuprinsa intre 5 si 8%, iar in Germania, care are un TVA de 19%, unele alimente au o cota redusa de doar 7%. In Italia, pentru unele categorii de produse alimentare, TVA scade si pana la 4%, de la un TVA general de 21%.
sursa: finantistii.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
TVA - Importul de bunuriTaxare inversa livrare societate in falimentCartea Verde a Fiscalitatii 2016 contine si Calendarul obligatiilor fiscale!Lupta pe care o vor declansa noile taxe. Taxa pe stalp a fost gresitaStudiu de caz: Deducerea TVA in cazul importului unui utilajUltimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat? Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVATVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fiziceArticole similare
Cand va ajunge TVA-ul la un procent de 15 la suta?Ecologistii vor REDUCEREA TVA si la rechizitele si manualele scolareCat a pierdut statul din evaziune dupa majorarea TVAREDUCEREA TVA la alimentele de baza si scaderea CAS: in programul noului guvernServiciile turistice ar putea avea parte de o reducere a TVAUltimele articole
Ajustarea (reducerea) TVA colectata pentru facturi neincasate. Aspecte legaleGuvernul Orban respinge proiectul privind REDUCEREA TVA la 16%. Iata forma adoptata de Senat!Premierul Romaniei anunta cand vor fi adoptate Codul administrativ, amnistia fiscala si REDUCEREA TVAPreturi mai scazute la produsele bio, traditionale si de promovare a alimentelor romanesti! Asociatiile au semnat un acord pentru REDUCEREA TVA la 5%Dragnea cere REDUCEREA TVA la 5% pentru produsele bio si traditionale. Asociatiile Patronale: Aceasta cota ar majora preturile!Articole similare
PFA 2020: Taxe, impozite, deduceri. Ce trebuie sa faci pentru a castiga mai multProiect de Ordin ANAF: Aprobarea procedurii de intocmire, avizare si aprobare a raportului de inspectie fiscalaVanzare conctructie si cota TVA. Cum tratam incasarile in numerar?BNR: Evaziunea fiscala submineaza stabilitatea finantelor, e nevoie de un Cod Fiscal mai fermDe la 1 ianuarie 2015, nivelul accizelor va fi exprimat in lei. OUG aprobatUltimele articole
Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleANAF a publicat ghidul explicativ DAC7Noutati privind combaterea evaziunii fiscale aduse de Legea 126/2024e-Factura: Ghid Complet pentru 2024Registrul de Casa: ce Este si cum se Completeaza
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"