Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Regim TVA. Prestari servicii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 05 Nov. 2010
Tags: tva, servicii, codul fiscal

de Georgeta Serban Matei, 5 noiembrie 2010Intrebare:La intrebarea noastra privind regimul TVA pentru serviciile prestate pe teritoriul Romaniei in favoarea partenerului/furnizorului extern, ne ...

de Georgeta Serban Matei, 5 noiembrie 2010

Intrebare:


La intrebarea noastra privind regimul TVA pentru serviciile prestate pe teritoriul Romaniei in favoarea partenerului/furnizorului extern, ne precizati, citam:"Referitor la cea de a doua intrebare ar fi fost util daca ati fi precizat natura serviciului prestat pentru a stabili daca serviciul respectiv se incadreaza in regula generala de taxare sau in categoria exceptiilor de la regula de taxare", incheiat citatul.
 
In speta este vorba de un contract de furnizare si instalare de echipamente si sisteme de radiocomunicatii de tip PAGING incheiat, in urma unei licitatii, intre compania American Internationa Radio - USA, in consortiu cu firma AGEXIMCO SRL - Romania si Ministerul Sanatatii din  Romania, cu finantare din credite acordate de Banca Mondiala.

Plata la extern s-a facut de catre Ministerul Sanatati companiei American International Radio in baza conditiei de livrare CIP - Bucuresti, in transe, la fiecare din acestea achitand si valoarea TVA corespunzatoare.

Compania AGEXIMCO a efectuat operatiunile de instalare a echipamentelor/retelelor radio PAGING la un numar de 63 spitale (retele locale) si un sistem regional care sa acopere o buna parte din teritoriul tarii, in baza unei intelegeri separate.
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile
Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detaliiPentru serviciile facute, AGEXIMCO urmeaza sa factureze catre American International Radio, furnizorul extern al echipamentelor contravaloarea convenita a prestatilor.
 
Fata de cele de mai sus, consideram ca, in spiritul raspunsului dat de dumneavoastra, situatia se incadreaza in regula generala de taxare, reglementata prin art.133 al.2 din Codul Fiscal.

Raspuns:

Asa cum ati precizat si dvs., in valoarea totala a echipamentului facturata de catre firma American International Radio - USA  a fost inclusa si valoarea serviciilor de instalare si punere in functiune a instalatiei. In acest caz, chiar daca aceste servicii au fost efectiv prestate pe teritoriul Romaniei,  se considera ca  serviciile de instalare si punere in functiune au fost prestate de  catre firma AGEXIMCO din Romania in beneficiul firmei din S.U.A.

Presupun faptul ca instalarea retelelor locale si regionale respective  nu are legatura cu un bun imobil astfel incat serviciile prestate de catre firma AGEXIMCO sa se incadreze in prevederile punctului  14 alineatul  (2) de aplicare a art. 133 alin. (4):
  • litera a)  conform caruia serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind, printre altele ,,orice operatiune ce se efectueaza in legatura cu livrarea de bunuri mobile si incorporarea acestora intr-un bun imobil astfel incat bunurile mobile devin bunuri imobile prin destinatia lor,, 
Prin normele  metodologice de aplicare a art. 141 alin. (2) lit. e) pct. 3, la punctul 36 se face precizarea ca  ,,masinile si utilajele fixate definitiv in bunuri imobile sunt cele care nu pot fi detasate fara a fi deteriorate sau fara a antrena deteriorarea imobilelor insesi. ,, Pot fi considerate lucrari legate de un bun imobil:

-    montarea de antene pe o cladire;
-    instalarea de fibra optica sau orice fel de cabluri si prize, etc.   sau alte echipamente pe o cladire sau in interiorului acesteia;
-    instalarea de antene  pe stalpi sau console metalice amplasate pe  un teren, etc.   

De asemenea, trebuie sa aveti in vedere faptul ca in categoria bunurilor imobile se incadreaza cladirile, dar si terenurile de orice fel, fapt care rezulta din prevederile punctului 38  alineatul    (2) din normele  metodologice de aplicare a articolului 141 alin. (3) din Codul fiscal  conform caruia   ,,un bun imobil reprezinta o constructie care are intelesul prevazut la art. 141 alin. (2) lit. f) pct. 2 din Codul fiscal si orice teren.,,

  • litera b)  ,,studiile si activitatile de supervizare, care fac parte in mod obisnuit din ocupatia arhitectilor, supervizorilor sau inginerilor si care au ca obiectiv pregatirea si coordonarea unei activitati prevazute la lit. a);,,.
In acest context, in functie de prevederile contractului incheiat intre beneficiarul serviciilor  din S.U.A. si prestatorul din Romania, inclusiv din structura lucrarilor cuprinse in devizele de lucrari, numai dvs. aveti posibilitatea sa apreciati daca lucrarile respective se incadreaza in exceptia de la regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (4) lit. a) sau la regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2).   

Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Regim TVA. Prestari servicii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016