Tags: firme tva zero, ministerul economiei, turisti straini, incoming, agentii turistice
Ministerul Economiei are in vedere, in perioada urmatoare, aplicarea unei cote de TVA zero pentru firmele care se incadreaza intr-o anumita categorie. Aceasta modificare vine in contextul in care la mijloc se afla o neintelegere legislativa.
In concret, Ministerul Economiei, care administreaza si portofoliul turismului, are de gand sa propuna relurea discutiilor cu Ministerul FinanÈ›elor pentru aplicarea de TVA zero la cazarea turistilor strain. Initativa nu e noua si a fost lansata in urma cu 4 ani “de un ministru al Turismului care insa si-a parasit functia dupa doar doua luni, odata cu demiterea Guvernului Ungureanu, moment din care proiectul a fost abandonat”, informeaza Profit.ro.
"O masura importanta pentru turism ar fi sa nu mai existe TVA la incoming (n.r. - aducerea turistilor straini in Romania). Este o neințelegere legislativa la mijloc, pentru ca incoming-ul inseamna export de servicii turistice, iar firmele romanesti nu platesc TVA pentru exporturi. O asemenea masura ar fi benefica pentru operatorii de turism, care ar scadea preturile, facand astfel destinatia Romania mai atractiva. Odata cu scaderea preturilor s-ar majora numarul de turisti si cred ca incasarile aduse de aceste cresteri ar compensa reducerea TVA", declara in februarie 2012 Cristian Petrescu, pe atunci proaspat ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.
La acel moment, conform Profit.ro, acesta declarase ca va propune Ministerului Finantelor ca Romania sa aplice TVA zero pentru cazarea turistilor straini, apreciind ca facilitatea va determina scaderea tarifelor si cresterea numarului de turisti veniti in Romania.
In documentul citat de Profit.ro cu privire la noile masuri care se au in vedere pentru TVA zero, se prevad urmatoarele:
Propuneri de imbunatatire incoming
- intentia de a propune Ministerului Finantelor sa aplice TVA zero pentru cazarea turistilor straini (incoming)
- participarea la numeroase targuri internationale organizate prin intermediul Reprezentantelor de Promovare si Informare Turistica pe principalele piete tinta sau de oportunitate, precum si continuarea participarii la principalele manifestari expozitionale interne
- dezvoltarea unor parteneriate de promovare a brandului prin organizarea de evenimente si misiuni, pe plan intern cu rol in cresterea circulatiei turistice in tara si strainatate
- promovarea in mediul online - parteneriate Google, YouTube, upgradare site de promovare www.romania.travel.ro
- organizarea de info trip-uri pentru jurnalisti, lideri de opinie, tour-operatori
- dezvoltarea turismului medical
La acest moment, conform aceleiasi surse, din circa 2.000 de agentii turistice din Romania, doar 20 sunt cele care aduc in tara turisti straini
de
Ionut UdristeEditor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Societatea noastra realizeaza vanzari de produse finite si marfa, avand situatii in care emiterea facturii are loc in ultima zi din luna, cu conditii de livrare stipulate contractuale preponderent CIP sau franco transportator, iar livrarea efectiva are loc in primele zile din luna urmatoare, cand transportatorul contractat de noi (fie intern sau extern) vine sa preia marfa.
Noi recunoastem venitul in luna de emitere a facturii.
Am avut in acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
SRL platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor doreste sa sponsorizeze un ONG prin depunerea unei cereri de redirectionare impozit. Va rog sa imi spuneti daca pana la sfarsitul anului 2024 se mai pot depune aceste cereri pentru redirectionarea impozit pe venitul microintreprinderilor aferent anului 2023? In anul 2024 microintreprinderile mai pot sponsoriza ONG-urile ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In urma cu cateva luni societatea noastra a achizitionat un echipament de la un furnizor din Olanda pentru a-l vinde clientului X. In luna septembrie, clientul X a avut nevoie sa achizitioneze inca un echipament, insa a luat legatura direct cu furnizorul nostru din Olanda, care a fost de acord sa ii vanda direct echipamentul, fara a mai face tranzactia prin intermediul societatii noastre, asa cum fusese intelegerea initiala (intelegere verbala, nu scrisa).
Astfel,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea X inregistrata in scop de tva in Romania, inregistrata in VIES, cod caen 4941 primeste de la societatea Y (VAT-GB 296262669) din Marea Britanie o comanda de transport (incarcare Spania-descarcare Franta).
Cum emite societatea X factura din punct de vedere al TVA-ului? Rog tratament fiscal.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate a achizitionat doua apartamente cu scopul inchirierii. Lunar se factureaza catre doua persoane fizice chiria fara tva. In valoarea chiriei nu sunt incluse si cheltuielile cu utilitatile, acestea sunt suportate separat de chirias. Facturile pentru utilitati sunt primite de societate si platite, ulterior recuperand banii de la chirias.
Care este procedura fiscala corecta in ceea ce privesc utilitatile, societatea ar trebui sa refactureze valoarea acestora...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In data de 09.09.2024 am depus catre Autoritatea Vamala Romana anexa 23 privind utilizarea produselor energetice si energiei electrice in exceptare de la regimul de accizare, cu intarziere. Mi s-a spus ca trebuie sa platesc acciza retroactiv pentru perioada in care nu am avut aceasta declaratie depusa, urmand ca dupa aceasta data sa declar in D100 valoarea accizelor cu zero.
Trebuie sa emit o autofactura pentru suma pe care trebuie sa o platesc? Am cantitatea de energie...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<