Tags: firme tva zero, ministerul economiei, turisti straini, incoming, agentii turistice
Ministerul Economiei are in vedere, in perioada urmatoare, aplicarea unei cote de TVA zero pentru firmele care se incadreaza intr-o anumita categorie. Aceasta modificare vine in contextul in care la mijloc se afla o neintelegere legislativa.
In concret, Ministerul Economiei, care administreaza si portofoliul turismului, are de gand sa propuna relurea discutiilor cu Ministerul FinanÈ›elor pentru aplicarea de TVA zero la cazarea turistilor strain. Initativa nu e noua si a fost lansata in urma cu 4 ani “de un ministru al Turismului care insa si-a parasit functia dupa doar doua luni, odata cu demiterea Guvernului Ungureanu, moment din care proiectul a fost abandonat”, informeaza Profit.ro.
"O masura importanta pentru turism ar fi sa nu mai existe TVA la incoming (n.r. - aducerea turistilor straini in Romania). Este o neințelegere legislativa la mijloc, pentru ca incoming-ul inseamna export de servicii turistice, iar firmele romanesti nu platesc TVA pentru exporturi. O asemenea masura ar fi benefica pentru operatorii de turism, care ar scadea preturile, facand astfel destinatia Romania mai atractiva. Odata cu scaderea preturilor s-ar majora numarul de turisti si cred ca incasarile aduse de aceste cresteri ar compensa reducerea TVA", declara in februarie 2012 Cristian Petrescu, pe atunci proaspat ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.
La acel moment, conform Profit.ro, acesta declarase ca va propune Ministerului Finantelor ca Romania sa aplice TVA zero pentru cazarea turistilor straini, apreciind ca facilitatea va determina scaderea tarifelor si cresterea numarului de turisti veniti in Romania.
In documentul citat de Profit.ro cu privire la noile masuri care se au in vedere pentru TVA zero, se prevad urmatoarele:
Propuneri de imbunatatire incoming
- intentia de a propune Ministerului Finantelor sa aplice TVA zero pentru cazarea turistilor straini (incoming)
- participarea la numeroase targuri internationale organizate prin intermediul Reprezentantelor de Promovare si Informare Turistica pe principalele piete tinta sau de oportunitate, precum si continuarea participarii la principalele manifestari expozitionale interne
- dezvoltarea unor parteneriate de promovare a brandului prin organizarea de evenimente si misiuni, pe plan intern cu rol in cresterea circulatiei turistice in tara si strainatate
- promovarea in mediul online - parteneriate Google, YouTube, upgradare site de promovare www.romania.travel.ro
- organizarea de info trip-uri pentru jurnalisti, lideri de opinie, tour-operatori
- dezvoltarea turismului medical
La acest moment, conform aceleiasi surse, din circa 2.000 de agentii turistice din Romania, doar 20 sunt cele care aduc in tara turisti straini

de
Ionut UdristeEditor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
O societate din Romania a comandat anumite bunuri din China. La momentul lansarii comenzii, a comunicat si informatiile necesare pentru generarea codului UIT.
Cu toate acestea, societatea a fost pusa in situatia in care am primit bunurile direct la sediu fara a primi DVI pentru importul bunurilor in Romania si fara sa aiba posibilitatea de a genera un cod UIT pe care sa il comunice transportatorului.
Din detaliile aflate ulterior de la furnizor, bunurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia unica venituri inchiriere imobile
Intrebare:
Persoana fizica care detine doua imobile prin contract de vanzare cumparare cu procurator de fonuduri prin donatie, cumparatorul ii face procura notariala procuratorului de fonduri cu puteri depline in ceeea ce priveste imobilele. Acesta le are inchiriate in regim turistic (booking). Intrebarea este cine depune declaratia unica privind declararea veniturilor?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Arendarea unui teren intravilan intre persoane juridice
Intrebare:
Detinem un teren intravilan pe care nu il folosim si dorim sa il dam in arenda catre o persoana juridica.
Se poate face un contract de dare in arenda cu titlu gratuit, fara sa solicitam plata nici unei arende? Ce implicatii fiscale are aceasta situatie? (facturare, tva, taxe, tratament fiscal).
Daca incheiem un contract cu o suma foarte mica (pentru a nu se da in mod gratuit) ne puteti ajuta cu o monografie contabila pentru arenda si de asemenea cum se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Modificare contract inchiriere
Intrebare:
O persoana fizica a inregistrat un contract de cedare a folosintei bunirilor cu o societate (asociatie sportiva). In conditiile in care in anul fiscal 2024 Asociatia nu a platit chiria lunara convenita prin contract, persoana fizica mai are obligatia de a depune Declaratia unica? Oare nu ar fi trebuit anuntat Anaf-ul ca nu s-au mai incasat sumele din chirie si sa depuna C168 sau o conventie de amanare a platii sumelor prevazute in contract? Partile nu doresc rezilierea contractului,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<