Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Locul prestarii serviciilor de consultanta si a celor prestate pe cale electronica Ipoteza: O firma in Romania platitoare de TVA in calitate de beneficiar, contracteaza cu o firma inregistrata in ...
Locul prestarii serviciilor de consultanta si a celor prestate pe cale electronica
Ipoteza:
O firma in Romania platitoare de TVA in calitate de beneficiar, contracteaza cu o firma inregistrata in scopuri de TVA in UK (furnizor) care activeaza in consultanta si industria de publicitate, pentru servicii constand in studii de piata si consultnta, precum si furnizarea unor programe informatice specializate.
Solutie:
Speta implica mai multe aspecte care necesita lamuriri inainte de a stabili regimul de TVA aplicabil acestei tranzactii. Aceste aspecte se refera in principal la calitatea persoanelor implicate, dar si la locul unde se desfasoara aceste operatiuni.
1. Din pespectiva TVA «persoana impozabila», are intelesul dat de legiuitor in art. 127 alin. (1) Cod fiscal si reprezinta persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica.
Conform aceluiasi text de lege, persoana impozabila este orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
Per a contrario, furnizorul din UK este o persoana impozabila deoarece din perspectiva textului de lege, realizeaza activitati economice de o maniera independenta, cu caracter de continuitate.
2. Natura operatiunilor realizate de furnizorul din UK este cea a prestarilor de servicii, o definire expresa in Codul fiscal pentru prestarile de servicii efectuate de firma din UK existand doar pentru serviciile prestate pe cale electronica:
- servicii furnizate pe cale electronica sunt: furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice – software – si actualizarea acestora (...).
Atunci ca nd furnizorul de servicii si clientul sau comunica prin curier electronic, aceasta nu inseamna in sine ca serviciul furnizat este un serviciu electronic;
- sunt considerate prestari de servicii si studiile de piata sau consultanta deoarece el, negasindu-se explicit la art. 128 (livrari de bunuri), devine aplicabil art. 129 alin. (1) care arata ca este prestare de servicii orice operatiune care nu constituie o livrare de bunuri.
3. Art. 133 alin. (2) lit. g) pct. 5 (servicii de consultanta si servicii similare - studii de piata) si pct. 12 (servicii furnizate pe cale electronica) stabileste ca locul prestarii este locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu conditia ca respectivul client sa fie stabilit sau sa aiba un sediu fix in afara Comunitatii ori sa fie o persoana impozabila actionand ca atare, stabilita sau care are un sediu fix in Comunitate, dar nu in acelasi stat cu prestatorul, in cazul urmatoarelor servicii: serviciile consultantilor, inginierilor, juristilor si avocatilor, contabililor si expertilor contabili, ale birourilor de studii si alte servicii similare.
Concluzie
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea Verde a Contabilitatii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ambele servicii vor avea locul prestarii in Romania, deoarece clientul este stabilit in Romania (intr-un alt stat membru decat cel al prestatorului) si este o persoana impozabila.
Regimul fiscal
Operatiunile contractate sunt neimpozabile in UK, facturarea pentru aceste servicii facandu-se fara TVA.
Beneficiarul din Romania va impozita ambele prestari de servicii prin taxare inversa.
In acest sens, va evidentia TVA prin nota contabila 4426 = 4427, inregistrand operatiunea in decont atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila (rd. 6 si rd. 16), concomitent cu evidentierea in jurnalul de cumparari/vanzari.
In cazul serviciilor, comunicarea codului de TVA este mai putin relevanta deoarece legiuitorul in cazul prestarilor de servicii a stabilit pe categorii, locul unde operatiunea urmeaza sa fie impozitata.
Un exemplu relevant in acest sens este cel al serviciilor prestate in legatura cu un imobil. Pentru astfel de servicii, locul prestarii este acolo unde este situat imobilul, indiferent de codul de TVA al prestatorului sau beneficiarului.
Procedand corect, comunicati codul de TVA prestatorului pentru a fi inscris in factura emisa de prestator. Art. 154 Cod fiscal obliga persoanele inregistrate in scopuri de TVA in baza art. 153 sau 1531 sa comunice codul de inregistrare in scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clientilor.
Nu este obligatorie comunicarea codului de TVA pentru acele servicii pentru care utilizarea unui cod de TVA dintr-un alt stat membru decat cel al prestatorului muta locul prestarii in acel stat membru. In Codul fiscal, aceste servicii pentru care comunicarea este optionala se regasesc la art. 133 alin. (2) lit. c) – f), lit. h) pct. 2 si lit. i).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"