Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Deoarece se apropie termenul pentru depunerea formularului 600, va aducem la cunostinta ca ANAF a emis un comunicat in atentia contribuabililor persoane fizice care realizeaza venituri din activitati independente - referitor la formularul 600.
Astfel, potrivit prevederilor art.296^21 alin.(1) lit. a) - e) din Titlului IX^2 "Contributii sociale obligatorii" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii:
- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
- membrii intreprinderii familiale;
- persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe
venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.
Contribuabili nominalizati mai sus au obligatia sa depuna anual formularul 600 "Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii", pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
* Nu au obligatia depunerii formularului 600 persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I - III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
* De asemenea, nu au obligatia depunerii formularului 600 persoanele fizice nominalizate la art. 296^21 alin.1 lit. a) - e) care in anul fiscal 2012 au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, deoarece la art. 296^22 alin. (1) din Codul fiscal si la pct. 32 din Normele metodologice de aplicare, aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se precizeaza ca:
"Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig; contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.
Contribuabilii care desfasoare activitati impuse in sistem real, care in anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, nu sunt obligati sa se asigure si nu datoreaza contributie de asigurari sociale, pentru anul fiscal urmator.
Mentionam ca formularul 600 a fost aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF si presedintelui CNPP nr. 874/221 din 20 iunie 2012.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Nu aveti voie sa desfasurati alte activitati impozitate daca primiti indemnizatie crestere copilNoutati privind FORMULARUL 600 si obligatii depunere in 2016Declaratiile care se depun pana la 27 ianuarie 2017. Termen prelungitDocumentar fiscal: Depunerea Formularului 600Toate contributiile datorate de un PFA in 2016Ultimele articole
Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independenteMFP: Declaratie unica care va comasa 7 declaratii, inclusiv FORMULARUL 600Vicepremierul Viorel Stefan: Contribuabilii care vor depune in aprilie FORMULARUL 600 vor avea calitatea de asigurati si in trimestrul 1FORMULARUL 600 va putea fi depus pana la 15 aprilieFORMULARUL 600. Noi modificari propuse de Ministrul FinantelorArticole similare
Declaratia Unica: Cum sunt incadrate veniturile din cedarea folosintei bunurilor (autoturism) in formularCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul X - Venitul net anual impozabilAnaliza: Declararea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor de catre contribuabilii care califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independenteRegim fiscal venituri din activitati independente obtinute in Romania de persoane rezidente intr-un stat UEOptiunea pentru determinarea impozitului pe venit pe baza normelor de venit. Ce contributii se datoreaza?Ultimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiProiect OUG: Va fi introdusa Declaratia Unica precompletata de ANAF. Cine primeste formularulPFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiPFA in 2024. CASS de plata pentru dividende si activitati independenteCalculul impozitului pe dividende: ghid completAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"