Tags: achizitie bunuri, bon fiscal, impozit pe profit
Societatea X platitoare de TVA introduce in contabilitate bonuri cu RO - materii prime, consumabile, auxiliare, servicii, combustibil - necesare desfasurarii activitatii economice.Care este regimul fiscal al bonurilor cu RO din punct de vedere al TVA, impozit profit? Care poate fi valoarea maxima a acestora pentru a deduce TVA si a fi deductibile la calculul impozitului pe profit, fara a fi nevoie de intocmirea de factura fiscala?
Raspunsul specialistului
Conform prevederilor de la pct. 69 alin. (6) din Normele metodologice, date in aplicarea art. 299 din Codul fiscal:
"(6) Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 67."
Codul de inregistrare al beneficiarului contine si atributul RO.
Se va declara in formularul 394, la sectiunea I punctul I 1 din cadrul declaratiei 394, numai achizitiile de bunuri si servicii, defalcate pe fiecare cota de TVA, pentru care s-au primit bonuri fiscale, care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate (maxim 100 euro) si care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
In jurnalul de cumparari pentru TVA, bonurile fiscale care nu contin codul de inregistrare fiscala al beneficiarului se completeaza in coloana de operatiuni neimpozabile. Acestea se raporteaza la rd. 28 in
decontul de TVA (cod 300).
1.Bon fiscal care contine codul de identificare fiscala al beneficiarului:
300,4426 = 401
Prevederile articolului 25 din Codul fiscal sunt relevante in ce priveste stabilirea deductibilitatii unei cheltuieli in sensul ca,pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare.
Asadar, se pot deduce cheltuielile efectuate pe baza bonului fiscal in conditiile in care bonul fiscal indeplineste conditiile referitoare la a fi document justificativ (conform OMFP 2634/2015).
Potrivit OMFP 2634/2015 documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale:
- denumirea documentului;
- denumirea/numele si prenumele si, dupa caz, sediul persoanei juridice/adresa persoanei fizice care intocmeste documentul;
- numarul documentului si data intocmirii acestuia;
- mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
- continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
- datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
- numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare.
In cuprinsul oricarui document emis de catre o entitate trebuie sa se mentioneze si elementele prevazute de legislatia in domeniu, respectiv forma juridica, codul de identificare fiscala si capitalul social, dupa caz.
Daca bonul fiscal nu are mentionat CUI-ul beneficiarului, nu se poate deduce TVA, fiind necesara intocmirea decontul de cheltuieli, la care se anexeaza bonul fiscal, cel mult pentru deducerea cheltuielilor respective.
Asadar, se pot deduce cheltuielile efectuate pe baza bonului fiscal in conditiile in care se intocmesc documente justificative (conform OMFP 2634/2015) mentionate ce dovedesc achizitia bunurilor, efectuarea cheltuielilor pentru activitatea societatii. Nota de intrare receptie aferenta produselor achizitionate se va intocmi corespunzator si atesta intrarea efectiva in gestiune.
Dealtfel, orice achizitie efectuata de o companie, chiar si in baza unei facturi, trebuie insotita de documente justificative suplimentare cum ar fi de exemplu situatii de lucrari executate, procese verbale de predare primire, devize,procese verbale de acceptanta etc. care atesta executarea efectiva a serviciilor respective sau receptia produselor.Deductibilitatea unei cheltuieli se poate aprecia in cazul unui control si in raport cu prezenta unor asemenea documente.
In concluzie, inregistrarea in contabilitate a bonurilor cu RO pentru materii prime, consumabile, auxiliare, servicii, combustibil - necesare desfasurarii activitatii economice se va efectua cu deducerea TVA ului inscris pe bon si a cheltuielii aferente in conditiile in care bonul are o valoare de maxim 100 euro, la cursul BNR valabil la data emiterii acestuia.
Raspuns oferit de Vera Constantin - expert contabil, unul dintre specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie ambalaje fara DVI si servicii instalare. Partener din SUA
Intrebare:
Am avut un import de marfa din SUA, iar dupa ce am vamuit produsele, partenerii americani ne-au trimis inca doua facturi. Prima factura este pentru servicii de instalare, servicii care se presteaza pe teritoriul Romaniei si v-as ruga sa imi enumerati implicatiile fiscale (contract de inregistrat, certificat rezidenta fiscala, declaratii de depus).
A doua factura este mai complicata, in sensul ca imi factureaza ambalajele in care mi-au trimis produsele luna trecuta. Ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Locul livrarii de bunuri
Intrebare:
O societate A din Romania care desfasoara activitate ca intermediar in comertul cu marfuri diverse, achizitioneaza marfa de la un furnizor B din Romania. Furnizorul B detine aceasta marfa in China si furnizorul A indica ca doreste ca marfa sa ajunga in Franta. Societatea A va factura marfa respectiva catre un client - societate stabilita in Franta. Astfel marfa este livrata din China si pana la sediul clientului din Franta, societatea A fiind responsabila de transport pe tot acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim accize pentru alcool - generalitati
Intrebare:
Societate Comerciala, inregistrata in scopuri de TVA, a cumparat in luna octombrie 2024 din Comunitatea Europeana alcool imbuteliat in sticle. Achizitia va fi declarata in declaratia 390, se inregistreaza TVA 4426 = 4427. Alcoolul a fost achizitionat pentru protocol, nu pentru comercializare. Se colecteaza si se plateste TVA avand in vedere utilizarea. Va rugam sa ne comunicati daca in aceasta situatie societatea are obligatii privind accizele. Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pregatirea in vederea transmiterii declaratiei SAF-T utilizand programul ERP Nexus
Intrebare:
Din 01.01.2025 societatea noastra va depune SAF-T. Va rog sa imi spuneti daca folosesc program ERP NEXUS, ce mai trebuie sa fac pentru a fi pregatita cu transmiterea declaratiei? Pentru fiecare bun trebuie completat cod articol din nomenclator? Pentru facturi emise se completeaza si banca furnizorului sau numai adresa completa a sediului si datele de identificare? E nevoie ca la orice achizitie de bunuri sa detaliem pe produse cumparaturile si pe bucati, asa cum apar in facturi sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Recuperare tva din UE. Declaratia 318
Intrebare:
Va intreb in calitate de Administrator/Asociat Unic al firmei Formula Eco SRL: Pot achizitiona un bun (sa spunem un ceas care costa 5-10.000 euro) din Europa pe persoana fizica si ulterior la revenirea in Romania sa imi recuperez tva-ul platit pe el?
Am citit pe internet ca se poate, dar informatia este vag prezentata (trebuie sa parasesti UE, formularul 318 etc).
Ma puteti ajuta va rog cu raspuns la aceasta intrebare? Se poate recupera? Daca da, cum, care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatii fiscale achizitii din import persoana fizica
Intrebare:
O persoana fizica, neinregistrata la ANAF si neplatitoare de TVA incaseaza in contul personal diverse sume de bani in Lei si Euro. Totodata, efectueaza plati in Euro si Dolari catre societati din China. Pentru platile catre China nu exista facturi sau alte documente justificative.
Intrebare: Persoana fizica datoreaza taxe vamale si tva pentru platile efectuate in China?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<