Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie bunuri in baza unor bonuri fiscale. Deductibilitate cheltuiala si TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: achizitie bunuri, bon fiscal, impozit pe profit

Societatea X platitoare de TVA introduce in contabilitate bonuri cu RO - materii prime, consumabile, auxiliare, servicii, combustibil - necesare desfasurarii activitatii economice.Care este regimul fiscal al bonurilor cu RO din punct de vedere al TVA, impozit profit? Care poate fi valoarea maxima a acestora pentru a deduce TVA si a fi deductibile la calculul impozitului pe profit, fara a fi nevoie de intocmirea de factura fiscala?

Raspunsul specialistului


Conform prevederilor de la pct. 69 alin. (6) din Normele metodologice, date in aplicarea art. 299 din Codul fiscal:
"(6) Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 67."
 
Codul de inregistrare al beneficiarului contine si atributul RO.

Se va declara in formularul 394, la sectiunea I punctul I 1 din cadrul declaratiei 394, numai achizitiile de bunuri si servicii, defalcate pe fiecare cota de TVA, pentru care s-au primit bonuri fiscale, care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate (maxim 100 euro) si care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
 
In jurnalul de cumparari pentru TVA, bonurile fiscale care nu contin codul de inregistrare fiscala al beneficiarului se completeaza in coloana de operatiuni neimpozabile. Acestea se raporteaza la rd. 28 in decontul de TVA (cod 300).
 

1.Bon fiscal care contine codul de identificare fiscala al beneficiarului:
300,4426 = 401
 
Prevederile articolului 25 din Codul fiscal sunt relevante in ce priveste stabilirea deductibilitatii unei cheltuieli in sensul ca,pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare.
 
Asadar, se pot deduce cheltuielile efectuate pe baza bonului fiscal in conditiile in care bonul fiscal indeplineste conditiile referitoare la a fi document justificativ (conform OMFP 2634/2015).
 
Potrivit OMFP 2634/2015 documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale:
- denumirea documentului;
- denumirea/numele si prenumele si, dupa caz, sediul persoanei juridice/adresa persoanei fizice care intocmeste documentul;
- numarul documentului si data intocmirii acestuia;
- mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
- continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
- datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
- numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare.
 
In cuprinsul oricarui document emis de catre o entitate trebuie sa se mentioneze si elementele  prevazute de legislatia in domeniu, respectiv forma juridica, codul de identificare fiscala si capitalul social, dupa caz.
Daca bonul fiscal nu are mentionat CUI-ul beneficiarului, nu se poate deduce TVA, fiind necesara intocmirea decontul de cheltuieli, la care se anexeaza bonul fiscal, cel mult pentru deducerea cheltuielilor respective.
 
Asadar, se pot deduce cheltuielile efectuate pe baza bonului fiscal in conditiile in care se intocmesc documente justificative (conform OMFP 2634/2015) mentionate ce dovedesc achizitia bunurilor, efectuarea cheltuielilor pentru activitatea societatii. Nota de intrare receptie aferenta produselor achizitionate se va intocmi corespunzator si atesta intrarea efectiva in gestiune.
 
Dealtfel, orice achizitie efectuata de o companie, chiar si in baza unei facturi, trebuie insotita de documente justificative suplimentare cum ar fi de exemplu situatii de lucrari executate, procese verbale de predare primire, devize,procese verbale de acceptanta etc. care atesta executarea efectiva a serviciilor respective sau receptia produselor.Deductibilitatea unei cheltuieli se poate aprecia in cazul unui control si in raport cu prezenta unor asemenea documente.
 
In concluzie, inregistrarea in contabilitate a bonurilor cu RO pentru materii prime, consumabile, auxiliare, servicii, combustibil - necesare desfasurarii activitatii economice se va efectua cu deducerea TVA ului inscris pe bon si a cheltuielii aferente in conditiile in care bonul are o valoare de maxim 100 euro, la cursul BNR valabil la data emiterii acestuia.  
 
Raspuns oferit de Vera Constantin - expert contabil, unul dintre specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie bunuri in baza unor bonuri fiscale. Deductibilitate cheltuiala si TVA":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 30 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016