Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata chiriei in numerar de la persoana fizica. Societatea poate incasa factura pe baza chitantei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Iun. 2021 Exclusiv
Tags: imobil inchiriat, plata in numerar, plata chiriei, incasare facturi

O societate detine in proprietate un imobil care este inchiriat unei persoane fizice. Contractul de inchiriere este declarat la Anaf si lunar se emite factura de chirie cu tva pe numele persoanei fizice.

Aceasta nu doreste sa plateasca prin banca factura de chirie, doar cu numerar. Este corect ca societatea sa incaseze factura de chirie in numerar pe baza chitantei? Aceasta incasare lunara cash a chiriei de la persoana fizica se poate considera exceptie de la utilizarea casei de marcat? Care este solutia legala pentru incasarea in numerar a facturii de chirie in cazul societatii noastre? De asemenea, este obligatoriu emiterea facturii pentru chirie? Sau este suficient bonul de la casa de marcat, in cazul in care legea ne obliga sa folosim casa de marcat?
 


Raspunsul consultantului fiscal Olga Crevelescu: 

Pentru incasarile in numerar de la persoana fizica pentru contravaloarea serviciilor de inchiriere a apartamentului societatea trebuie sa utilizeze casa de marcat si sa elibereze bonuri fiscale, in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) si (2) din OUG 28/1999, republicata deoarece activitatea de inchiriere nu se regaseste printre activitatile exceptate expres la art. 2 din aceasta ordonanta.
 
Prin urmare, pentru incasarea serviciilor de inchiriere in numerar de la persoane fizice trebuie sa utilizati casa de marcat.
 
Potrivit art. 319 alin. (10) lit. a) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 319 alin. (6) lit. a), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura:
a) livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
Prin urmare, daca emiteti bon fiscal, nu este obligatoriu sa emiteti factura, cu exceptia situatiei in care clientul solicita si factura.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata chiriei in numerar de la persoana fizica. Societatea poate incasa factura pe baza chitantei?":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]