Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de inchiriere. Proprietarul este OBLIGAT sa inregistreze contractul la ANAF?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Aug. 2021 Exclusiv
Tags: contract de inchiriere, obligatii proprietar, inregistrare contract anaf

Societatea noastra are un contract de inchiriere a unui apartament cu o persoana fizica. Exista vreo obligatie din partea noastra de a ne asigura ca persoana respectiva declara contractul la fisc?

Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:

 
Nu, chiriasul, indiferent ca este persoana fizica ori ca este persoana juridica (societate), nu are nicio obligatie de a se asigura ca proprietarul isi declara la organul fiscal veniturile din chirii si impozitul pe venit aferent.
In plus, contractul de inchiriere nu se mai inregistreaza obligatoriu la organul fiscal de catre proprietar, fiind suficient ca acesta sa declare veniturile si obligatiile fiscale prin intermediul declaratiei unice.
Totusi, proprietarul persoana fizica poate opta pentru inregistrarea contractului de inchiriere la organul fiscal avand in vedere prevederile art. 1.798 din Codul civil potrivit carora contractele de inchiriere/locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata si care sunt inregistrate la organele fiscale constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege.
Inregistrarea contractelor de inchiriere in registrul special deschis in acest scop la organele fiscale se face prin intermediul formularului Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune prevazut de OPANAF 114/2019.
Daca doreste si proprietarul este de acord, societatea chiriasa poate obtine o copie a cererii depusa de proprietar pentru inregistrarea contractului de inchiriere la organele fiscale, in masura in care proprietarul a optat pentru aceasta inregistrare.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de inchiriere. Proprietarul este OBLIGAT sa inregistreze contractul la ANAF?":
Rating:

Nota: 4.42 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016