Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul fiscal al TVA aplicabil pentru autoturisme

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iul. 2009
Tags: regimul fiscal, tva, autoturisme, o u gnr34, rectificare bugetara, masuri financiar-fiscale, vehicule

Prin O.U.G. nr. 34 din 11 aprilie 2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, limitarea dreptului de deducere a cheltuielilor cu ...

Prin O.U.G. nr. 34 din 11 aprilie 2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, limitarea dreptului de deducere a cheltuielilor cu combustibilul si a sumei TVA aferente aprovizionarii acestuia se refera atat la vehiculele aflate in proprietatea persoanelor impozabile, cat si la vehiculele aflate in folosinta acestora. Prin acest act normativ nu se face referire la modalitatea de dobandire a dreptului de folosinta asupra vehiculelor: cu plata sau in mod gratuit.

Consilier TVADreptul de folosinta asupra unui bun nu este definit in mod expres prin Codul fiscal, dar este definit prin Codul civil drept atribut al dreptului de proprietate care consta in posibilitatea titularului de a intrebuinta bunul care ii apartine in interesul sau si de a dobandi produsele si veniturile obtinute din utilizarea lui. Astfel, un drept de folosinta poate fi dobandit de catre un utilizator in baza unui contract de inchiriere, de leasing sau de comodat incheiat cu un proprietar de vehicul.

In toate cele trei tipuri de contracte se regasesc doua parti participante la tranzactie:

  • locatorul, care are calitatea de proprietar al vehiculului rutier;
  • locatarul, care are calitatea de utilizator al vehiculului rutier.

1) In cazul unui contract de inchiriere

Asa cum este definit prin O.U.G. nr. 109 din 14 iulie 2005 privind transporturile rutiere, contractul de inchiriere de vehicule rutiere este contractul incheiat in forma autentica, prin care un locator, persoana fizica sau juridica, transmite, contra cost, dreptul de folosinta pe perioada determinata a unuia sau mai multor vehicule, fara conducator auto, catre o alta persoana fizica sau juridica, numita locatar.

Regimul fiscal al TVA pentru vehiculele care fac obiectul unui contract de inchiriere in care ambele parti contractante sunt persoane impozabile inregistrate in scop de TVA este urmatorul:

  • locatorul are drept de deducere a TVA pentru vehiculul achizitionat deoarece acordarea dreptului de utilizare a acestuia catre locatar este un serviciu cu plata, inregistrat d.p.v. contabil in venituri din activitatea de exploatare, respectiv in contul 706 „Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii“.

Deducerea se exercita de catre locator indiferent de statul in care este stabilit furnizorul de la care cumpara vehiculul: pe terito riul national, intr-un stat tert sau intr-un stat comunitar;

  • locatarul are doua posibilitati referitoare la suma TVA aferenta chiriei si combustibilului necesar functionarii vehiculului:

a) sa exercite dreptul de deducere a TVA aferente chiriei facturate de locator si aferente combustibilului achizitionat pentru alimentarea vehiculului. Dreptul de deducere se exercita numai daca vehiculul este utilizat in situatiile pre va zute la exceptiile pentru limitarea dreptului de de ducere;


b) sa limiteze dreptul de deducere a TVA daca utilizarea vehiculului se face in alte situatii decat cele reglementate la exceptii.

2) In cazul unui contract de leasing

Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational este considerata o prestare de servicii cu plata inregistrata de locatori la venituri din activitatea de exploatare in contul 706 „Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii“.

Din acest motiv, dreptul de deducere a TVA pentru locatorii care achizitioneaza astfel de vehicule destinate transmiterii acestora in vederea utilizarii de catre locatari in cadrul unor contracte de leasing nu este limitat.

Este limitat dreptul de deducere a TVA pentru firmele de leasing care achizitioneaza astfel de vehicule pentru a fi utilizate in alte scopuri decat in scopul realizarii activitatii de baza.

Bunurile care fac obiectul inchirierii, leasingului sau oricarei alte metode de punere a acestora la dispozitia unei persoane sunt considerate bunuri de capital care apartin persoanei care le inchiriaza, le da in leasing sau le pune la dispozitia altei persoane.

Deducerea se exercita de catre locatori indiferent de modalitatea de achizitie a vehiculelor achizitionate: din import, din comunitate sau din tara.

Regimul fiscal al TVA pentru vehiculele care fac obiectul unui contract de leasing in care ambele parti contractante sunt persoane impozabile inregistrate in scop de TVA este urmatorul:

  • locatorul are drept de deducere a TVA pentru vehiculul achizitionat, deoarece acordarea dreptului de utilizare a acestuia catre locatar este un serviciu cu plata inregistrat d.p.d.v. contabil in venituri din activitatea de exploatare, respectiv in contul 706 „Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii“.

Deducerea se exercita de catre locator indiferent de statul in care este stabilit furnizorul de la care cumpara vehiculul: pe teritoriul national, intr-un stat tert sau intr-un stat comunitar;

  • locatarul:

a) pentru TVA aferenta ratei de leasing facturate de locator are drept de deducere;
b) pentru TVA aferenta combustibilului apro vizionat necesar functionarii vehicului are doua posibilitati alternative, similare combustibilului aprovizionat pentru vehiculele inchiriate;
c) pentru TVA aferenta valorii reziduale facturata de locator are doua posibilitati:

– sa exercite dreptul de deducere in situatia in care vehiculul este achizitionat pentru a fi utilizat in situatiile prevazute la exceptiile pentru limitarea dreptului de deducere;

– sa limiteze dreptul de deducere a TVA in situatia in care utilizarea vehiculului se face in alte situatii decat cele reglementate la exceptii.

Articol preluat din Actualizarea Consilier TVA nr. 18, iunie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 16 iulie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul fiscal al TVA aplicabil pentru autoturisme":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016