Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
economist Andrei GheorghiuO vorba din popor spune ca un necaz nu vine niciodata singur. Intr-adevar, parca nu era suficient doar noul art. 1451 Limitari speciale ale dreptului de deducere ...
economist Andrei Gheorghiu
O vorba din popor spune ca „un necaz nu vine niciodata singur“. Intr-adevar, parca nu era suficient doar noul art. 1451 „Limitari speciale ale dreptului de deducere“ introdus in Codul fiscal prin O.U.G. nr. 34 din 11 aprilie 2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unormasuri financiar-fiscale publicat in M.Of. nr. 249 din 14 aprilie 2009. Acest „necaz“ a fost urmat la scurt timp de aparitia normelor metodologice de aplicare ale acestui act normativ emis in regim de urgenta, normematerializate prinH.G. nr. 488 din 28 aprilie 2009 pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, publicate in M.Of. nr. 286 din 30 aprilie 2009. Prin aceste norme, exceptiile reglementate pentru exercitarea dreptului de deducere se restrictioneaza in majoritatea situatiilor la un singur vehicul per angajat, cu respectarea unor conditii stricte. Astfel, se poate spune ca au aparut restrictii la niste limitari deja existente.
Cele sapte tipuri de vehicule cu „dezlegare“ la deducerea taxei
Ca replica la art. 1451 cu 5 alineate, prin Normele de aplicare a Codului fiscal a fost inserat art. 451, care, la randul sau, are doar 2 alineate. Altfel spus, normele de aplicare au fost emise doar pentru un singur alineat (alin. (1)) al art. 1451 cu referire la urmatoarele 2 litere din cele 4 existente in cadrul acestui alineat:
-
lit. a): „vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca“;
-
lit. c): „vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational“.
Referitor la vehiculele enumerate la lit. a) din cadrul alin. (1) al art. 1451, asa cum se precizeaza prin textul de lege, elaborarea normelor s-a limitat doar la reglementarea semnificatiei termenilor si expresiilor utilizate in cadrul acestui articol din ordonanta de urgenta a Guvernului. Statistic, sunt reglementate 7 tipuri de vehicule pentru care se acorda dreptul de deducere a TVA aferente atat achizitiei acestor bunuri mobile, cat si aprovizionarii cu combustibil necesar functionarii acestora, desi au o greutate maxima autorizata sub 3.500 kg si un numar de celmult 9 scaune de pasageri. Aceste vehicule sunt exceptate de la limitarea exercitarii dreptului de deducere a taxei numai in situatia in care sunt utilizate doar pentru activitatile pentru care au fost achizitionate sau dotate pe parcursul existentei lor.
Cele 7 vehicule sunt enumerate de la lit. a) la lit. g) in cadrul pct. 451 alin. (1), in urmatoarea ordine:
1. vehiculele utilizate doar pentru reparatii si interventie. In aceasta categorie se incadreaza:
-
vehiculele care pot fi inzestrate sau nu cu echipamente tehnice specifice, ce deservesc personalul specializat in vederea repararii bunurilor;
-
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
vehiculele utilizate pentru deplasarea in actiuni de interventie;
2. vehiculele utilizate doar pentru paza si protectie. In aceasta categorie se incadreaza vehiculele utilizate pentru respectarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.
Prin utilizarea acestor vehicule se are in vedere:
-
asigurarea sigurantei obiectivelor, bunurilor si valorilor impotriva oricaror actiuni ilicite care lezeaza dreptul de proprietate, existenta materiala a acestora;
-
protejarea persoanelor impotriva oricaror acte ostile care le pot periclita viata, integritatea fizica sau sanatatea.
Nota: prin Legea nr. 333/2003, la art. 1 alin. (2) se face precizarea ca paza si protectia se realizeaza atat de catre institutiile specializate ale autoritatilor administratiei publice, cat si in regim privat. In regim privat, paza si protectia este asigurata de catre:
– proprietarii sau detinatorii obiectivelor, bunurilor sau valorilor;
– societatile specializate de paza si protectie;
3. vehiculele utilizate doar pentru curierat. In aceasta categorie se incadreaza vehiculele utilizate pentru primirea, transportul si distribuirea scrisorilor, coletelor si pachetelor;
4. vehiculele utilizate doar drept care de reportaj.
In aceasta categorie se incadreaza vehiculele dotate special cu tehnica specifica pentru inregistrari audio-video sau transmisii complexe video, audio sau informatii prin unde hertziene sau medii optice.
Tehnica din dotarea unor astfel de vehicule trebuie sa:
-
realizeze productii de televiziune sau radio inregistrate sau transmise in direct;
-
transmita la distanta semnalul unei productii de televiziune sau de radio catre:
– alte care de reportaj;
– un telecentru;
– un sediu central de radiodifuziune;
5. vehiculele destinate doar pentru utilizarea de catre agentii de vanzari. In aceasta categorie se incadreaza vehiculele utilizate de catre:
a) angajatii unei firme care au drept atributii de serviciu:
-
prospectarea pietei;
-
desfasurarea activitatii de merchandising;
-
negocierea conditiilor de vanzare;
-
derularea vanzarii bunurilor;
-
asigurarea de servicii postvanzare;
-
monitorizarea clientilor.
Nota:
Deductibilitatea taxei este restrictionata la un singur vehicul utilizat de un agent de vanzari.
b) dealerii auto pentru vehiculele de testdrive;
6. vehiculele utilizate doar pentru transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii. In aceasta categorie se incadreaza vehiculele utilizate de angajator in scopul desfasurarii activitatii economice pentru transportul angajatilor in urmatoarele situatii:
-
dus-intors de la resedinta acestora la:
– sediul angajatorului;
– locul de desfasurare efectiva a activitatii; -
dus-intors de la locul convenit de comun pentru preluare, la:
– sediul angajatorului;
– locul de desfasurare efectiva a activitatii.
Nota:
Deductibilitatea taxei este conditionata de una din urmatoarele situatii sau chiar de ambele situatii:
-
existenta unor dificultati evidente de a gasi alte mijloace de transport;
-
existenta unui acord colectiv intre angajator si angajati prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport;
7. vehiculele utilizate doar de agentiile de recrutare si plasare a fortei de munca. In aceasta categorie se incadreaza vehiculele utilizate de catre personalul din cadrul acestor agentii.
Nota:
Deductibilitatea taxei este restrictionata la un singur vehicul utilizat de un agent de recrutare a fortei de munca.
Post scriptum autor
Un punct de vedere argumentat
Desi prin norme nu se precizeaza in mod expres, cu exceptia vehiculelor prezentate la pct. 6, toate celelalte sase vehicule enumerate impun ca proprietarii si utilizatorii acestora sa fie autorizati sa desfasoare activitati specifice pentru care sunt necesare astfel de vehicule.
Atat pentru utilizatorii vehiculelor cat si pentru organele de inspectie fiscala ar fi fost mult mai simplu daca legiuitorul ar fi facut trimitere directa la activitatile din economia nationala autorizate prin Ordinul nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN sa utilizeze astfel de vehicule. Asa s-a procedat in anul 2007 prin O.M.F.P. nr. 155 din 31 ianuarie 2007 privind aplicareamasurilor de simplificare pentru lucrarile de constructii-montaj, reglementare prin care s-a facut trimitere directa la lucrarile mentionate la sectiunea F „Constructii“, diviziunea 45 din anexa la Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 601/2002 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN, si in acest moment de „criza fiscala“ se impuneau precizari clare prin care sa se evite interpretari subiective.
De exemplu, pentru urmatoarele vehicule ar fi fost utila precizarea:
-
referitor la vehiculele utilizate doar pentru curierat:
– diviziunea 53: „Activitati de posta si de curier“;
– grupa 531 „Activitati postale desfasurate sub obligativitatea serviciului universal“; -
clasa 5310 „Activitati postale desfasurate sub obligativitatea serviciului universal“ sau
– grupa 532 -
clasa 5320 „Alte activitati postale si de curier“.
-
r eferitor la vehiculele utilizate doar drept care de reportaj:
– diviziunea 59 „Activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune“;
– grupa 591 „Activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune“; -
clasa 5911 „Activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune“;
-
clasa 5912 „Activitati de post-productie cinematografica, video si de programe de televiziune“;
-
referitor la vehiculele utilizate doar de agentiile de recrutare a fortei de munca:
– diviziunea 78 „Activitati de servicii privind forta de munca“;
– grupa 781 „Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca“;
-
clasa 7810 „Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca“;
sau
– grupa 782 „Activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului“ -
clasa 7820 „Activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului“.
Vehicule utilizate pentru prestarea de servicii cu plata Referitor la vehiculele enumerate la lit. c) din cadrul alin. (1) al art. 1451, asa cum se precizeaza prin textul de lege, elaborarea normelor de aplicare s-a limitat doar la definirea vehiculelor utilizate pentru prestarea de servicii cu plata. In acest context, in aceasta categorie se incadreaza vehiculele care „contribuie in mod esential la prestarea directa a serviciilor cu plata si fara de care serviciile nu pot fi efectuate“. In mod sigur, aceasta definitie lasa loc de interpretari atat la nivelul firmelor, cat si la nivelul inspectorilor fiscali, deoarece este mai greu de demonstrat ca un vehicul participa „in mod esential“ la realizarea unui serviciu. In aceasta situatie, interpretarea se va limita la serviciile deja enumerate prin textul articolului 1451 alin. (1) lit. c):
1. inchirierea catre alte persoane;
2. instruirea de catre scolile de soferi;
3. transmiterea dreptului de folosinta in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 14 iulie 2009
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ludovic Orban: Vom prelungi somajul tehnic pentru anumite sectoare de munca, incepand cu 1 iunieTVA perisabilitati. Care va fi tratamentul TVA?Ce riscam referitor la TVA prin tranzactiile incheiate si derulate cu firme inactive?Tratament fiscal aferent unor lucrari de constructii-montajIn ce locuri NU mai poti intra daca nu detii Certificat VERDE. Care sunt exceptiileUltimele articole
Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?E-Factura: Care este modalitatea prin care poate fi corectata o factura incarcata in SPVNoi modificari asupra e-Transport, e-TVA si e-Factura, in urma consultarii cu reprezentantii mediului de afaceriFirme care acorda diurna. Angajatul poate beneficia de diurna zilnic, in zilele lucratoare ale saptamanii?Informare ANOFM. Ucenicia la locul de munca - o solutie pentru angajatoriArticole similare
Facturi emise pe numele salariatilor aflati in deplasare. Care este tratamentul TVA?Regimul TVA aplicabil cheltuielilor refacturate. Opinia consultantuluiDeducerea si rambursarea TVAAutoturism. Cum exercitam dreptul de deducere a TVA?Combustibil achizitionat cu bon fiscal. Deductibilitate cheltuieli si TVAUltimele articole
Controale fiscale pe TVA. 10 tipuri de erori pe care le vizeaza inspectoriiFacturi emise cu TVA zero. Acestea se declara in D394? Sau nu se declara deloc?Firme care achizitioneaza marfa non-UE si vor sa o revanda. Care sunt implicatiile fiscale?Sistemul TVA la incasare: ce este, cand si de cine poate fi aplicatDeducerea sumei TVA dintr-un bon fiscal. Este obligatorie solicitarea facturii?Articole similare
Regimul de taxare aplicat de furnizorii aflati in procedura de insolventaCe cred autoritatile despre aderarea Romaniei la euroTVA si Casa de marcat fiscalaNoutati legislatie Fiscala 15-19 decembrie 2008 - Monitorul OficialSunt persoana impozabila nerezidenta. Cand pot sa NU ma inregistrez in scopuri de TVA in Romania?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"