Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va prezentam mai jos, printr-o analiza a CNIPMMR, impactul regionalizarii asupra absorbtiei fondurilor europene in Romania:
1. ELEMENTE ANALIZATE
Prin "Memorandumul privind adoptarea masurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare in Romania"[1], a fost lansata in dezbatere publica tema regionalizarii.
Memorandumul asuma existenta regiunilor ca unitati administrativ-teritoriale functionale la sfarsitul anului 2013, vizand in acest sens parcurgerea concomitenta a (1) revizuirii constitutiei, (2) elaborarii cadrului normativ necesar organizarii si functionarii regiunilor si (3) elaborarii cadrului normativ necesar descentralizarii competentelor catre regiuni, judete, municipii, orase si comune. in esenta, dezvoltarea regionala si descentralizarea sunt convergente cu abordarea strategica de la nivelul UE privind cresterea coeziunii si in special cu modalitatea de infaptuire a acesteia - fondurile europene. Astfel, sporirea coeziunii (atenuarea decalajelor din cadrul Uniunii Europene) si absorbtia fondurilor europene[2] sunt principalele doua obiective care valideaza necesitatea accelerarii procesului de regionalizare-descentralizare in Romania.
In Anexa 1 prezentam analizele efectuate, care contin urmatoarele componente majore:
Absorbtia fondurilor structurale in Romania comparativ cu celelalte tari;
Descentralizarea in contextul UE;
Calitatea guvernarii in Romania comparativ cu tarile UE;
Impactul descentralizarii si calitatii guvernarii asupra ratei de absorbtie a fondurilor europene.
2. SINTEZA PRINCIPALELOR CONSTATARI
a) Din punct de vedere a absorbtiei fondurilor europene, Romania ocupa ultimul loc din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Nivelul de 20,70% fiind cu cca. 25 p.p. (2,20x) mai mic decat media la nivel european, si cu 39,8 p.p. (≈3x) mai mic decat rata de absorbtie a Lituaniei - 60,50% (locul 1).
b) Nivelul descentralizarii in Romania se situeaza usor sub media UE, din punct de vedere structural inregistrand o descentralizare superioara mediei in sferele politica si functionala, si inferioara in zona administrativa, financiara si verticala.
c) Statul european cu cel mai mare nivel al descentralizarii este Germania (66), iar cu cel mai redus - Bulgaria (25), cea mai mare parte a statelor ex-comuniste situandu-se la sfarsitul clasamentului in ceea ce priveste indicatorul descentralizarii globale: Bulgaria (25), Estonia (31), Letonia (33) si Lituania (34).
d) Calitatea guvernarii in Romania este cea mai redusa din Uniunea Europeana (0,059), inregistrand un nivel de 18,71 ori mai mic decat media europeana, si de 33,52 ori mai mic decat nivelul din Danemarca (locul 1).
e) Procesele de sincronizare si convergenta catre modelul de societate vest-european (standardele europene formale si informale), in domeniile guvernamental, institutional, politic si cultural, reprezinta o sursa consistenta de crestere a actului de guvernare (local, regional si central). Prin urmare, statele care au aderat recent la Uniunea Europeana, inca nu au internalizat complet bunele practici si traditiile in materie de guvenare si administratie publica.
f) Nu exista o relatie clara si semnificativa intre amploarea descentralizarii si capacitatea de atragere a fondurilor structurale. Rezultate similare sunt obtinute si daca testam existenta unei astfel de relatii intre rata de absorbtie si componentele structurale ale indicelui descentralizarii.
g) Exista o corelatie pozitiva consistenta intre calitatea guvernarii si rata absortiei fondurilor europene. Actul de guvernare reprezinta unul dintre determinantii majori ai proiectarii si managementului arhitecturii institutionale si functionale in domeniul fondurilor europene.
h)Din perspectiva absorbtiei fondurilor europene, importanta relativa a calitatii guvernarii este mai mare in statele mai slab dezvoltate din UE (Europa Centrala si de Est), prin urmare, imbunatatirea guvernarii genereaza un impact pozitiv de o intensitate superioara (comparativ cu Europa de Vest) asupra capacitatii efective de atragere a fondurilor structurale.
3. RECOMANDARI
1. Pastrarea regiunilor actuale si ajustarea fina a mecanismelor de interactiune dintre si cu institutiile publice. in perspectiva, pot fi descentralizate la nivel de regiune competente noi, insa acest proces trebuie realizat treptat si cu luarea in calcul a impactului socio-economic potential.
2. Continuarea Reformei Administratiei Publice demarate in anul 2002. Analiza noastra evidentiaza necesitatea stridenta a imbunatatirii actului guvernamental la toate nivelele administratiei publice. Prin urmare, prioritara este reforma administratiei publice, si nu reforma administrativ-teritoriala.
3. Perfectionarea managementului fondurilor europene. in acest sens, trebuie sa se actioneze cu prioritate pe doua paliere prioritare:
3.1. Structura institutionala - "prin crearea unui mecanism de control si avertizare timpurie in fazele initiale ale depunerii si evaluarii proiectelor, pentru a evita ca neregulile sa blocheze rambursarile"5;
3.2. Resursele umane - prin crearea unui sistem de motivare a angajatilor centrat pe performante, implementat la nivelul institutiilor publice implicate in atrageraea fondurilor europene.
4. Cresterea functionalitatii si performantei structurilor deja existente la nivel regional. Astfel, in ceea ce priveste Agentiile de Dezvoltare Regionala, trebuie avute in vedere urmatoarele:
4.1. Dimensionarea institutionala si functionala a ADR-urilor in concordanta cu natura si importanta activitatilor circumscrise acestora, vizand astfel, "intarirea rolului decizional al Agentiilor de Dezvoltare Regionala prin oferirea unui statut juridic in ceea ce priveste politicile de dezvoltare regionala"5;
4.2. "Europenizarea Agentiilor de Dezvoltare - participarea mai activa a ADR-urilor in proiecte internationale, oferite direct de Comisia Europeana pentru a colabora cu zone mai dezvoltate din Europa si pentru a dezvolta parteneriate cu regiuni puternice pe anumite domenii de activitate"5.
5. Dezvoltarea la nivelul regiunilor a unor structuri functionale cu competente in realizarea de studii de impact. Aceste structuri vor trebui sa cuantifice ex-ante si ex-post impactul economic, social si ecologic al normelor legislative, evidentiind separat impactul asupra sectorului de IMM-uri (Testul IMM). Aceasta abordare va contribui la dezvoltarea unei capacitati umane (specialisti) si informationale (baze de date, analize) pentru fundamentarea strategiilor regionale si nationale. Una dintre prioritatile de analiza ar trebui sa vizeze cuantificarea impactului programelor operationale din perspectiva competitivitatii mediului de afaceri, dezvoltarii capacitatii administrative si recuperarii decalajelor de dezvoltare (interne si externe).
Autor: Victor Lavric, analist economic CNIPMMR
[1] Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, "Memorandumul privind adoptarea masurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare in Romania" , 19 februarie 2013
[2] Rata de absorbtie a fondurilor europene - procentul facturilor aprobate si platite de Comisia Europeana, din total fonduri alocate pentru statele membre
Sursa: CNIPMMR
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Ce recomandari face CNIPMMR pentru dezvoltarea IMM-urilor":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Ce obligatii fiscale are boss-ul?Ce va insemna liberalizarea pietei de energie pentru companiiDeblocarea financiara a unitatilor administrativ-teritoriale. Procedura 2013Modificari in Codul de Procedura Fiscala - recomandarile expertilorCalculul accizelor in 2014. Ce curs euro vom folosi?Ultimele articole
Revista de TAXE SI IMPOZITE vine cu ACCES la stagiul CECCAR 2021Sunteti profesionist cu experienta in sectorul public?TAXE SI IMPOZITE MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieTOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriNOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!
Mai multe articole despre Taxe si Impozite
Articole similare
Presedintele CNIPMMR: IMM-urile in dificultate au nevoie urgent de scheme de ajutor de stat!Presedintele CNIPMMR: Scaderea TVA-ului la 5% pentru anumite servicii ar putea afecta antreprenoriiLansarea proiectului Diaspora ReSTART pentru firmeDin 2011 se schimba modul de calcul al ajutoarelor sociale si al salariilor bugetarilorSistemul de management al CNIPMMR a fost certificat potrivit ISO 9001:2008Ultimele articole
Ministerul Muncii suspenda activitatea de revizuire medicala a pensionarilor de invaliditate. NU se intrerupe pensiaIMM-urile cer sustinere in lupta cu COVID-19 (CNIPMMR)Mediul de afaceri din Romania cere impozit 0 pentru majorarea salariului minim (pozitia CNIPMMR)Proiect de buget 2019: Comisiile reunite de buget-finante au dat aviz favorabil pentru mai multe ministere, intre care si MMACARomanii din afara, interesati sa dezvolte afaceri in Romania.149 de persoane s-au inscris in programul ReStart Diaspora
Mai multe articole despre CNIPMMR
Articole similare
Rectificarea bugetara pune investitiile si sanatatea pe primul locFunctionarul public ar putea fi inlocuit cu personalul contractualComisarul european Corina Cretu a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre ABSORBTIA FONDURILOR EUROPENE in RomaniaInstitutul pentru Politici Publice cere MFP asumarea unei politici nationale privind controlul financiar preventivAjustarea bugetului reprezinta doar inceputul reformelorUltimele articole
Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateNoile reguli elaborate de Comisia Europeana pentru tarile cu absorbtie redusaMasuri pentru directionarea corecta a fondurilor europeneMasurile de crestere economica pentru 2015 vor fi fortateIn Romania, insolventa reprezinta 20 la suta din PIB
Mai multe articole despre absorbtia fondurilor europene
Articole similare
Fostul ministru delegat pentru IMM-URI a fost premiat pentru scaderea TVA-ului la 9% pentru pachetele turisticeCirca jumatate dintre firmele romanesti au in vedere dezvoltareaNoi masuri practice pentru tranzactiile online transfrontaliere dintre intreprinderi si consumatoriMEEMA anunta lansarea etapei de inscriere in cadrul masurii -Granturi pentru investitii-Romania si Germania sunt pe primele locuri la ponderea IMM-URIlor in economieUltimele articole
Au fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteOrdinul 218/2021 modifica valabilitatea Masurii privind granturile pentru capital de lucru. Platile vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2023Normele metodologice de aplicare a Programului IMM Factor, in dezbatere publica. Conditii de acordare a garantiilor de statGuvernul a aprobat! Programele IMM Invest, IMM Factor si Subprogramul AgroIMM Invest - Editia 2021 continuaMicrogranturi pentru PFA/CMI. Doar aplicantii care pot face dovada unei adeverinte emise si semnate de catre DSP pot beneficia de facilitate
Mai multe articole despre IMM-uri
Articole similare
Noi finantari de 190 milioane de euro pentru romanii din fostele zone industrializateNoi masuri sociale si economice, finantate din FONDURI EUROPENE. Se acorda 20 milioane euro pentru sustinerea tinerilor antreprenoriMFP a publicat bugetul pe 2019: Deficit bugetar de 2,55% din PIB. Crestere economica de 5,5%Programul Start-Up Nation, blocat! Ministrul Economiei promite sa remedieze situatiaRESTANTE ale AJOFM la plata conventiilor pentru angajatori. Ce masuri va lua in acest caz Violeta AlexandruUltimele articole
Ministrul Economiei: Au reinceput platile la masura 2 si publicam statusul firmelor aplicante pe masurile 1 si 2OFICIAL! Starea de alerta a fost prelungita cu 30 de zile in RomaniaMicrogranturi pentru PFA/CMI. Doar aplicantii care pot face dovada unei adeverinte emise si semnate de catre DSP pot beneficia de facilitateSerie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?Solutii de FINANTARE pentru stabilitatea financiara si profitabilitatea firmei in 2021
Mai multe articole despre fonduri europene

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"