Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Majorarea salariului minim, din nou in discutie! Ministerul Muncii: Se va aplica de la 1 decembrie 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 05 Nov. 2018
Tags: majorarea salariului minim, salariul minim diferentiat, ministrul muncii

Atat de des discutata problema a majorarii salariului minim pe economie este din nou pe lista de prioritati a Guvernului, ministrul Municii anuntand ca Executivul va da o Ordonanta de Urgenta in urmatoarea sedinta, pentru modificarea Codului Muncii in acest sens.

Astfel, dupa ce in prima faza se anuntase ca majorarea se va aplica pana cel tarziu la 1 ianuarie 2019, cu mai putin de 10 inainte de finalul lunii octombrie, ministrul Muncii a lansat bomba in spatiul virtual: majorarea se va face diferentiat, de la 1 noiembrie. Doar ca, dupa cum putem vedea, 1 noiembrie a trecut, majorarea nu s-a aplicat, asa ca Olguta Vasilescu a revenit asupra chestiunii precizand ca majorarea se va face printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata in proxima sedinta de Guvern, cu data aplicarii incepand de la 1 decembrie a.c.
 
“Saptamana viitoare sau la urmatoarea sedinta de Guvern vom avea o Ordonanta de urgenta de modificare a Codului Muncii. In Codul Muncii, la ora actuala, se vorbeste de salariul minim, dar nu se vorbeste de salariul minim diferentiat intre cei fara studii superioare si cei cu studii superioare si atunci primul pas pe care trebuie sa il facem este sa modificam Codul Muncii. Dupa ce va fi modificat acest Cod al Muncii, va trebui sa venim cu o Hotarare de Guvern. De la 1 ianuarie ar urma sa fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei si pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei”, a declarat, duminica seara, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la o emisiune TV.

Cei 15 ani de vechime in munca nu sunt conditionati de vechimea la un anumit loc de munca sau de existenta unei perioade de somaj ori a concediului de maternitate, arata ministrul: “Aici, din aceasta zona, am primit foarte multe intrebari de la oameni care voiau sa stie daca trebuie sa aiba 15 ani vechime la acelasi loc de munca sau daca trebuie sa aiba 15 ani vechime pe studii superioare... Nu. Trebuie sa aiba in general 15 ani vechime, indiferent unde au lucrat, indiferent ca au avut perioada de somaj sau de maternitate”.

Revenind la problema majorarii salariilor de la 1 noiembrie, ministrul Olguta Vasilescu a precizat ca planurile au fost date peste cap de protestul patronatelor, motiv pentru care s-a decis sa se faca testul IMM-urilor.
 
“Noi am avut in plan ca sa o facem din luna noiembrie (majorarea salariului minim, n.r.). Am avut in septembrie o intalnire cu patronatele si cu sindicatele. Sindicatele ne-au reprosat faptul ca nu am facut salariul minim diferentiat, asa cum scrie in programul de guvernare si i-am asigurat ca pana la sfarsitul anului acest lucru se va intampla. De asemenea, noi iesisem in dezbatere publica cu un salariu minim pe economie de 2.050 de lei. Iarasi ni s-a atras atentia ca trebuie sa fie de 2.080 (de lei - n. r.) ca sa fie o crestere de 100 lei pe net, cat este prevazut in programul de guvernare, ceea ce este, intr-adevar ,corect, si, cum noi suntem foarte sensibili la discutiile despre programul de guvernare, am hotarat sa facem aceasta modificare. Va spuneam ca am avut in plan sa o facem in luna noiembrie, insa am avut un protest din partea patronatelor la care ne asteptam, dar, in acelasi timp, am hotarat ca este mai bine sa facem si testul IMM-urilor. Ce inseamna asta? Ca pe site-ul Ministerului IMM-urilor se pune un chestionar la care trebuie sa raspunda firmele mici si mijlocii. Neavand acest test pe salariul diferentiat, am fost de acord sa mergem o luna mai tarziu, adica sa aplicam de la 1 decembrie (cresterea salariului minim - n. r.). De la 1 ianuarie intra Legea salarizarii, iar de la 1 decembrie intra salariul minim pe economie”, a lamurit ministrul Muncii.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Majorarea salariului minim, din nou in discutie! Ministerul Muncii: Se va aplica de la 1 decembrie 2018":
Rating:

Nota: 3.71 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016