Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Conform unui nou OUG adoptat recent de Guvern, sunt aduse reglementari raporturilor de munca. Pentru fiecare angajat care NU isi primeste salariul la timp, firmele vor fi amendate cu pana la 10.000 de lei. In vizorul inspectorilor de munca apare si munca la gri.
De asemenea, sanctiuni drastice vor fi date si in cazul persoanelor care practica munca subdeclarata, cunoscuta si sub denumirea „la gri”.
Guvernul introduce masuri pentru combaterea fenomenului cunoscut sub denumirea de ”munca la gri”, care consta nu doar in disimularea unui contract individual de munca cu norma intreaga intr-un contract de munca cu timp partial, ci si in acordarea in fapt de catre angajator a unui salariu mai mare decat cel evidentiat in documentele financiar-contabile, asa numitul ”salariu in plic”.
„Prin urmare, am definit munca subdeclarata, sanctiunea aplicabila pentru depistarea muncii subdeclarate este intre 8.000 si 10.000 de lei pentru fiecare salariat. In acelasi timp am extins perioada de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere platite de la 60 la 90 de zile pentru a evita blocarea desfasurarii raporturilor de munca a agentilor economici si a flexibiliza raporturile de munca", a explicat Raluca Turcan.
Prin noul OUG va fi definita, combatura si sanctionata ”munca subdeclarata”. Va fi redefinita si sanctionata munca nedeclarata prin primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial. Va fi reglementata si contraventia de acordare a unor drepturi salariale net mai mari decat cele constituite si evidentiate in statele de plata ale salariatilor.
Reamintim ca salariul minim a crescut
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Controale ANAF 2023. Seful institutiei anunta continuarea inspectiilor pentru combaterea muncii la negruCum a fost modificat Codul MUNCII de OUG 117/2021Controale ITM la inceput de septembrie! Sunt vizate cazurile de munca nedeclarata si cele „la gri”Mai multe domenii de activitate au fost verificate de inspectorii ITM in perioada 5-9 iulie 2021. Ce deficiente au fost depistateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"