keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Firmele care NU platesc salariile la timp vor fi amendate cu pana la 10.000 de lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 06 Oct. 2021 Exclusiv
Tags: munca la gri, amenzi angajatori, salarii neplatite la timp

Conform unui nou OUG adoptat recent de Guvern, sunt aduse reglementari raporturilor de munca. Pentru fiecare angajat care NU isi primeste salariul la timp, firmele vor fi amendate cu pana la 10.000 de lei. In vizorul inspectorilor de munca apare si munca la gri.

Ministrul Muncii, Raluca Turcanu, a comunicat zilele trecute faptul ca angajatorii care nu isi respecta obligatiile, mai cu seama intarzie mai mult de o luna plata salariilor angajatilor, vor fi aspru sanctionati. Amenzile sunt cuprintre intre 5.000 si 10.000 de lei. 

De asemenea, sanctiuni drastice vor fi date si in cazul persoanelor care practica munca subdeclarata, cunoscuta si sub denumirea „la gri”.

Guvernul introduce masuri pentru combaterea fenomenului cunoscut sub denumirea de ”munca la gri”, care consta nu doar in disimularea unui contract individual de munca cu norma intreaga intr-un contract de munca cu timp partial, ci si in acordarea in fapt de catre angajator a unui salariu mai mare decat cel evidentiat in documentele financiar-contabile, asa numitul ”salariu in plic”.

„Prin urmare, am definit munca subdeclarata, sanctiunea aplicabila pentru depistarea muncii subdeclarate este intre 8.000 si 10.000 de lei pentru fiecare salariat. In acelasi timp am extins perioada de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere platite de la 60 la 90 de zile pentru a evita blocarea desfasurarii raporturilor de munca a agentilor economici si a flexibiliza raporturile de munca", a explicat Raluca Turcan.

Prin noul OUG va fi definita, combatura si sanctionata ”munca subdeclarata”. Va fi redefinita si sanctionata munca nedeclarata prin primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial. Va fi reglementata si contraventia  de acordare a unor drepturi salariale net mai mari decat cele constituite si evidentiate in statele de plata ale salariatilor.

Reamintim ca salariul minim a crescut

 
In Monitorul Oficial nr. 950 din 05.10.2021 s-a publicat Hotararea 1071 pentru stabilirea salariului minim incepand cu anul 2022.
 
Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 2.550 lei lunar incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari de Guvern, ceea ce reprezinta o crestere de 10,9 % , fata de luna decembrie 2021.
 
In anul 2021 tariful orar este de 13,583 lei/ora pentru un program complet de lucru 169,333, iar in anul 2022 tariful orar va fi de 15,239 lei/ora pentru un program complet de lucru de 167,333 ore/luna.
 
La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 lei s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considerare rata inflatiei de 5,0 % prognozata de Comisia Nationala de Strategie si prognoza , - 2,1 % cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT, cresterea castigului mediu brut si o parte din cresterea economica prognozata 2021/2020.

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016