Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Angajatorii au obligatia legala de a cerceta accidentele usoare ale salariatilor. In caz contrar, amenzile ajung pana la 8.000 lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 28 Feb. 2023
Angajatorii au obligatia legala de a cerceta accidentele usoare ale salariatilor. In caz contrar, amenzile ajung pana la 8.000 lei
Tags: accidente de munca usoare, amenzi angajatori, legea 319/2006

Conform legislatiei in vigoare, angajatorii au obligatia legala de a cerceta accidentele usoare. In caz contrat, pot fi sanctionati cu amenzi intre 4.000 si 8.000 lei.

In raport de dispozitiile art. 29, alin. 1, din Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare, “Cercetarea evenimentelor este obligatorie si se efectueaza dupa cum urmeaza:

 

a) de catre angajator, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca”.

 

De asemenea, art. 116 alin. 1, din Normele Metodologice de aplicare a legii, aprobate prin H.G.nr.1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, mentioneaza ca “Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporara de munca se efectueaza de catre angajatorul la care este angajata victima”.

 

Asa cum se precizeaza la art. 5 lit. f, din Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, evenimentul este “accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune”. 

 

Institutia precizeaza ca, in cadrul definitiei, cu privire la vatamarile organismului, nu exista o conditionare a acestora, legata de numarul de zile de incapacitate de munca. Astfel, evenimentele pot avea drept consecinta si antrena incapacitate de munca mai mica de 3 zile (situtia accidentelor usoare) sau cel putin 3 zile.

 

Accidentul usor, asa cum este definit la art.5 lit.q din Legea nr.319/2006, a securitatii si sanatatii in munca este “eveniment care are drept consecinta leziuni superficiale care necesita numai acordarea primelor ingrijiri medicale si a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile”.

 

Avand in vedere ca legiuitorul a definit accidentul usor ca eveniment, acesta va fi cercetat obligatoriu de catre angajatorul unde este angajata victima conform prevederilor art. 29, alin. 1, lit. a din Legea nr.319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, vor fi respectate prevederile legale cu privire la comunicarea evenimentelor precizate la art.26 si 27 alin. 1 lit. a din Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile  ulterioare.

 

Dosarul de cercetare intocmit cu aceasta ocazie, de comisia numita de catre angajator si declarat ca accident usor, se inainteaza pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul, in termen de 5 zile lucratoare de la finalizarea cercetarii.

 

Nerespectarea de catre angajator a obligatiei legale de a cerceta evenimentele care au produs   incapacitate temporara de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000-8.000 lei.



Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Angajatorii au obligatia legala de a cerceta accidentele usoare ale salariatilor. In caz contrar, amenzile ajung pana la 8.000 lei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016