Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Controale ITM la inceput de septembrie! Sunt vizate cazurile de munca nedeclarata si cele la gri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 15 Sep. 2021 Exclusiv
Tags: munca nedeclarata, munca subdeclarata, controale itm

In perioada 06 septembrie 08 septembrie 2021, inspectorii de munca din cadrul ITM Arad au efectuat controale pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul intretinerea si repararea autovehiculelor, dar si cazurile de munca subdeclarata.

Actiunea, care va continua si saptamanile care urmeaza si care vizeaza si alte domenii de activitate, urmareste reducerea incidentei muncii desfasurata fara forme legale precum si a muncii subdeclarate, asa numita ,,munca la gri”, cand o parte din drepturile salariale sunt sustrase fiscalizarii.

Astfel, au fost controlati angajatorii care desfasoara activitati de reparare si intretinere a autovehiculelor, atat in municipiu cat si in judet, obiectivul principal al campaniei fiind acela de a constata in ce masura sunt respectate atat dispozitiile legale in materie cat si cele care vizeaza drepturile salariatilor.

Pe langa controlul documentelor, inspectorii de munca le-au reamintit angajatorilor si angajatilor care sunt dezavantajele pe care le genereaza munca fara forme legale cat si avantajele pe care le aduce munca declarata.

Consecintele riscului de a apela la lucratori neangajati sunt atat de natura sociala cat si economica, angajatorul fiind lipsit de instrumentul de a-l responsabiliza pe lucrator, de a obtine rezultatele cantitative dar mai ales calitative iar in cazul producerii unor abateri de natura disciplinara, patrimoniala sau crearea de alte prejudicii, este evident ca nu poate dispune de mijloacele prevazute de legislatia muncii pentru solutionarea unor astfel de situatii.

In detrimentul lucratorului este si prestarea muncii la negru sau la ,,gri”, acesta fiind foarte vulnerabil in ceea ce priveste protectia sociala, asigurarea conditiilor de munca si nu in ultimul rand, fara o intelegere scrisa materializata in contractul individual de munca, plata muncii prestate devine incerta.

Facand un bilant al actiunii, in cele doua zile au fost verificati 29 de angajatori, la sapte dintre acestia constatandu-se nereguli ce au fost sanctionate cu amenzi si avertismente in raport cu gravitatea lor, cuantumul amenzilor aplicate atingand suma de 28.000 lei. Au fost depistati 11 lucratori care prestau munca nedeclarata, unul fiind minor.
 
Printre neregulile constatate s-au evidentiat: nerespectarea termenului de transmitere a operatiunilor in Registrul General de Evidenta al Salariatilor, nerespectarea programului de lucru in cazul normei de lucru partiale, refuzul angajatorului de a elibera extras REVISAL si adeverinta de vechime la incetarea contractului de munca, aceasta fiind de altfel o obligatie legala a angajatorului.
 
Pentru eliminarea neconformitatilor si intrare in legalitate, inspectorii de munca au trasat peste 50 de masuri cu termen de realizare prestabilit.
 
Institutia atrage din nou atentia factorilor implicati in procesul muncii ca incadrarea in munca a unui minor fara a respecta conditiile legale de varsta sau folosirea acestuia pentru activitati cu incalcarea prevederilor legale privind regimul de munca al minorilor atrage raspunderea penala a angajatorului, fapta fiind pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.


Sursa: ITM
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016