Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina
la 13 Oct. 2021 Exclusiv

Inspectoratul Teritorial de Munca Arad informeaza angajatorii si angajatii ca in Monitorul Oficial nr. 951 din data de 05 octombrie 2021 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 117 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53 / 2003 Codul Muncii.
Prin acest act normativ sunt aduse modificari cu privire la munca prestata suplimentar, in speta primirea la munca a unuia sau mai multor salariati cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in contractele individuale de munca cu timp partial se sanctioneaza mai drastic, amenda fiind de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoana identificata.
De asemenea, persoanele care efectueaza munca suplimentara, beneficiaza de ore libere platite aferente orelor lucrate, in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Elementul de noutate care completeaza Codul Muncii il reprezinta definirea muncii subdeclarate precum si sanctionarea celor care recurg la aceasta.
In sensul legii, munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plata a salariilor si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitul pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale.
Prin urmare, angajatul trebuie sa constientizeze ca banii primiti ,,in mana” sunt nesupusi fiscalizarii, din ei nu se platesc contributii pentru asigurari de sanatate si nici contributii pentru pensii ceea ce evident constituie evident un mare dezavantaj iar angajatorul care recurge la astfel de plati risca amenzi cuprinse intre 8.000 de lei si 10.000 lei.
In acelasi context, in perioada 29.09 – 01.10.2021, inspectorii de munca din cadrul ITM Arad au efectuat controale pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul protectie si garda.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023

Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile
Actiunea, de tip Campanie Nationala, a avut ca obiectiv principal luarea de masuri care sa conduca la reducerea incidentei muncii desfasurata fara forme legale.
Si in domeniul protectie si garda este susceptibil de a utiliza munca nedeclarata sau subdeclarata, astfel ca verificarile inspectorilor de munca au fost focusate pe incheierea contractelor individuale de munca, pe repartizarea timpului de lucru si evidentierea acestuia, pe respectarea drepturilor angajatilor, respectiv acordarea concediului de odihna, a repausului saptamanal, plata orelor pentru munca prestata suplimentar si nu in ultimul rand plata drepturilor salariale.
S-a pus accentul si cei implicati in acest domeniu de activitate au fost informati despre consecintele sociale si economice pe care le genereaza munca fara contract, in dezavantaj fiind atat angajatorul cat si angajatul.
Sursa: ITM

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Depasirea duratei timpului de munca stabilita in CIM cu timp partial se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei":
Rating:
Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Numar record de contracte de munca dupa MODIFICAREA CODULUI MUNCIIFirmele cu lucratori la negru si cele care declara salarii mai mici vor fi verificate de Ministerul MunciiSe modifica sau nu Codul muncii?Cum a fost modificat Codul MUNCII de OUG 117/2021Videanu: MODIFICAREA CODULUI MUNCII ar trebui sa insemne o relatie mai simpla angajat - angajatorUltimele articole
Prioritatile IMM-urilor pentru noul Guvern in 2016O categorie noua de produse ar putea beneficia de TVA zero
Mai multe articole despre modificarea codului muncii
Articole similare
Cum a fost modificat Codul MUNCII de OUG 117/2021
Mai multe articole despre OUG 117/2021

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"