Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Codul Muncii, modificat. 3 schimbari importante au fost introduse prin OUG 42/2023
OUG 42/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 459 din 25 mai 2023.
Modificari aduse Codului Muncii:
1. Concediul de ingrijtor
Conform noului act normativ, pe durata perioadei concediului de ingrijitor salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna anual si constituie vechime in munca si in specialitate.
2. Negociere colectiva
Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 10 salariati.
3. Solutionarea conflictelor de munca
In vederea promovarii solutionarii amiabile si cu celeritate a conflictelor individuale de munca, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot cuprinde in contract o clauza prin care se stabileste ca orice conflict individual de munca se solutioneaza pe cale amiabila, prin procedura concilierii.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In cazul in care partile au incheiat numai o intelegere partiala, precum si in cazurile prevazute la alin. (9) lit. b) si c), orice parte se poate adresa instantei competente cu respectarea prevederilor art. 269, in vederea solutionarii in totalitate a conflictului individual de munca.
Cum se solutioneaza conflictele?
Cauzele referitoare la conflictele individuale de munca si conflictele colective de munca se solutioneaza in prima instanta de catre tribunal.
Cererile referitoare la cauzele prevazute mai sus se adreseaza tribunalului in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul, resedinta sau locul de munca ori, dupa caz, sediul.
Daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura civila pentru coparticiparea procesuala activa, cererea poate fi formulata la instanta competenta pentru oricare dintre reclamanti.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum a fost modificat Codul MUNCII de OUG 117/2021Numar record de contracte de munca dupa MODIFICAREA CODULUI MUNCIIO categorie noua de produse ar putea beneficia de TVA zeroOUG 43/2023 a modificat Codul Muncii. 3 schimbari importanteFirmele cu lucratori la negru si cele care declara salarii mai mici vor fi verificate de Ministerul MunciiUltimele articole
Depasirea duratei timpului de munca stabilita in CIM cu timp partial se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 leiPrioritatile IMM-urilor pentru noul Guvern in 2016Se modifica sau nu Codul muncii?Videanu: MODIFICAREA CODULUI MUNCII ar trebui sa insemne o relatie mai simpla angajat - angajatorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"