Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agathon: Nicio confederatie sindicala sau patronala nu vrea modificari la Codul munciiConfederatiile sindicale si patronale resping propunerea Ministerului Munci de modificare a Codului muncii, ...
Agathon: Nicio confederatie sindicala sau patronala nu vrea modificari la Codul munciiConfederatiile sindicale si patronale resping propunerea Ministerului Munci de modificare a Codului muncii, afirmand ca noile prevederi au fost facute la presiunea Camerei de Comert Romano - Americane si a Consiliului Investitorilor Straini, fara consultarea partenerilor sociali.
Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, a declarat, vineri, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca nicio confederatie patronala si nicio confederatie sindicala nu doresc modificarea Codului Muncii si nu sunt de acord "cu niciun cod de dialog social", pentru ca asta ar insemna modificarea Codului muncii.
Potrivit lui Agathon, confederatiile sindicale si patronale se vor intalni la CES, luni, de la ora 12.00 pentru a stabili un program privind elaborarea impreuna a sase legi fundamentale (Legea sindicatelor, Legea patronatelor, Legea contractului colectiv de munca, Legea CES, Legea conflictelor de munca si Legea negocierii contractelor coletive de munca).
"Vom face un grafic si ne vom intalni la nivel de experti si apoi la nivel de conducere de confederatii sindicale si patronale si vom da Guvernului propunerile noastre", a declarat Agathon.
El a precizat ca nici macar patronatele nu pot fi de acord cu anumite prevederi din proiectul Ministerului Muncii privind Codul muncii si a afirmat ca acestea au fost facute la presiunea Camerei de Comert Romano - Americane si a Consiliului Investitorilor Straini.
"Dupa ce vom stabili cele sase legi am putea discuta si de o modificare a Codului muncii. Nu am discutat si nu vom discuta alta modificare facuta de altcineva in afara de sindicate si patronate", a declarat Agathon, precizand la actualul Cod al muncii s-a negociat tip de doi ani de zile.
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Vicepresedintele Aliantei Confederatiei Patronale din Romania a afirmat ca cele doua entitati despre care afirma ca au facut presiune pentru modificarea Codului Muncii nu sunt organizate patronal si, prin urmare, nu ar fi avut dreptul sa faca astfel de propuneri.
Potrivit proiectului de modificare a Codului Muncii, obtinut de MEDIAFAX, perioada pentru care poate fi incheiat un contract individual de munca pe durata determinata va creste de la cel mult doi ani la trei ani, iar un astfel de contract va putea fi prelungit si dupa expirarea termenului, "pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari".
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana, se mai arata in proiect. Actualul Cod al Muncii stabileste o perioada de referinta de trei luni luata in calcul pentru depasirea duratei maxime a timpului de munca.
Documentul mai prevede ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia, nu in 30 de zile, cum stabileste legislatia in vigoare.
Perioada de proba in care sunt verificate aptitudinile salariatului va fi extinsa, iar contractul de munca poate inceta fara preaviz pe durata sau la sfarsitul acestei perioade, angajatorul avand dreptul sa incadreze succesiv mai mult de trei persoane pentru acelasi post in intervalul de proba, se mai arata in proiectul obtinut de MEDIAFAX.
Termenul de preaviz impus angajatului care demisioneaza va fi extins de la maximum 15 zile la cel putin 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, si de la 30 la 45 zile pentru salariatii cu functii de conducere.
Proiectul de act normativ prevede ca in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, fata de 15 zile prevazute in legislatia actuala.
Proiectul de modificare a Codului muncii trimis de Ministerul Muncii sindicatelor si patronatelor reprezinta primele propuneri transmise de investitorii din tara, fiind consultati si profesori universitari asupra unor articole, a declarat, luni ministrul Ioan Botis.
Sursa: MEDIAFAX.RO
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Ce regim contabil si fiscal se aplica pentru cheltuieli cu deplasari?Formularele pentru somajul tehnic au fost modificate! Vezi modelul cererii si al declaratiei pe propria raspundereObligatii si documente necesare privind delegarea in strainatate a angajatilorFirmele pot ramane la statutul de microintreprindere din 2023 daca exista contracte/mandate de administrareOUG 26/2019: Zilierii trebuie sa plateasca CASUltimele articole
Informare ITM privind motivele pentru care firmele pot dispune concedierea angajatilorCum se calculeaza zilele de concediu neefectuateInformare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMSalariu minim in domeniul industrei alimentare si agricultura din 1 iulie 2024TOT ce trebuie sa stii despre delegare: ce este, pentru cat timp poate fi dispusa si cand inceteazaArticole similare
Cum calculeaza firmele CAS si CASS in cazul in care au angajati pensionari? Exceptii de la OG 16/2022OUG 67/2022 se aplica si in cazul unui salariu de baza mai mare de 2550 lei?Firmele NU trebuie sa acorde diurna angajatilor daca masa si cazarea sunt suportate de clientiITM: Informare cu privire la majorarea salariului angajatilor incadrati cu salariul minim, cu vechime de peste 2 ani la aceeasi societate Stimulent de risc acordat angajatilor. Monografie contabilaUltimele articole
Facilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Cum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililorInformare ITM privind motivele pentru care firmele pot dispune concedierea angajatilorCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Tichete de masa: Pot fi acordate si SALARIATIlor care NU au baza la angajatorul respectiv?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"