Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aplicare salariu minim de 3.000 lei in domeniul constructiilor. Coduri CAEN care au aceasta obligatie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iul. 2022
Aplicare salariu minim de 3.000 lei in domeniul constructiilor. Coduri CAEN care au aceasta obligatie
Tags: salariu minim, cod caen, domeniul constructiilor

Societate comerciala, infiintata in anul 2021, cu activitate principala - COD CAEN 0220 - Exploatare forestiera, are autorizate si activitatile din domeniul constructii CAEN 41.42.43 Sectiunea F. Salariatii au avut salariul minim 2350. A desfasurat exclusiv activitate de exploatare forestiera. Avea obligatia sa incadreze salariatii cu salariul minim de 3000 lei? Daca da, ce se mai poate face in acest caz? Multumesc!

Raspunsul consilierului juridic Dita Gabriela:

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, pentru domeniul constructiilor este reglementat prin OUG 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare (art. 71).
Majorarea salariului minim la nivelul de 3.000 lei se aplica, exclusiv domeniilor de activitate prevazute la art. 66 pct. 1 din O.U.G. nr. 114/2018, respectiv prevazute la art. 6 pct. 5 din Codul fiscal, in functie de codul CAEN al angajatorului.
 
Conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal este ca angajatorul sa desfasoare activitati in sectorul constructii care cuprind:
(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii;
(ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramica;
2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
2363 - Fabricarea betonului;
2364 - Fabricarea mortarului;
2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal;
2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
0812 - Extractia pietrisului si nisipului;
2351 - Fabricarea cimentului;
2352 - Fabricarea varului si ipsosului;
2399 - Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.;
(iii) 711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;
 
Societatile care trebuie sa acorde salariul minim brut de 3000 de lei trebuie sa desfasoare activitatea efectiva intr-unul din codurile CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Legea nr. 227/2015 Codul fiscal.
Acest salariu minim este acordat exclusiv de angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniile de activitate prevazute de art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015 Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Din cele mentionate, intelegem ca activitatea principala a societatii inscrisa in Actul constitutiv este Cod CAEN 0220 - Exploatare forestiera, domeniu in care se desfasoara efectiv activitatea, iar unele activitati in domeniul constructiilor sunt inscrise ca activitati secundare, dar pe care societatea nu le desfasoara si ca a desfasurat exclusiv activitate de exploatare forestiera.
 
Apreciem ca, in conditiile in care societatea nu desfasoara efectiv activitati in domeniul constructiilor, ci doar in domeniul forestier, nu sunt aplicabile prevederile privind stabilirea salariului minim de 3000 de lei.
 
Insa, daca societatea ar obtine venituri dintr-o activitate din lista prevazuta la art. 66 pct. 1 din O.U.G. nr. 114/2018 (art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal), angajatorul ar avea obligatia sa aplice prevederile art. 71 din O.U.G. nr. 114/2018.
 
Precizam ca in opinia Inspectiei muncii, in ceea ce priveste domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, stabilit la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora este aplicabil tuturor salariatilor angajatorilor care desfasoara activitati in sectorul constructii, in domeniile de activitate enumerate la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Aplicare salariu minim de 3.000 lei in domeniul constructiilor. Coduri CAEN care au aceasta obligatie":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016