Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facilitati fiscale in domeniul constructiilor. Cum se raporteaza plafonul maxim de 10.000 lei la normele de lucru

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Aug. 2022
Facilitati fiscale in domeniul constructiilor. Cum se raporteaza plafonul maxim de 10.000 lei la normele de lucru
Tags: plafon maxim, facilitati fiscale, domeniul constructiilor

Avand in vedere noua modificare prin care pentru constructii se aplica facilitati fiscale pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei conform art. 60 din Codul Fiscal, va rog sa-mi spuneti daca si acest plafon maxim de 10.000 lei se raporteaza la o norma de incadrare de 8 ore/zi. Sau numai plafonul minim de 3.000 lei se raporteaza la 8 ore/zi?

Mai exact, pentru un salariu brut de 5.080 lei si norma de lucru de 2 ore/zi, venitul brut fiind sub 10.000 lei se aplica facilitate fiscala la intregul venit de 5.080 lei? Sau trebuie calculat cat ar fi din 10.000 lei raportat la 8 ore si s-ar aplica facilitate fiscala doar la 2500 lei brut, iar pentru diferenta de 2580 lei se calculeaza contributii si impozit? Multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu: 

Potrivit art. 60 pct. 5 lit. c) prima teza din Codul fiscal, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.
Conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) prima teza din Codul fiscal, privind salariul brut de incadrare, se considera indeplinita in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga daca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar. Salariul minim brut pe tara de 3.000 de lei lunar este stabilit proportional cu castigul salarial brut de baza pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna.
Pentru salariatii care au incheiate contracte de munca cu timp partial, incheiate potrivit legii, facilitatile fiscale se acorda numai daca castigul salarial brut de baza este stabilit proportional cu castigul brut de baza pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi.
 
Modificarea aduse prevederilor art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal de OG 16/2022 vizeaza nivelul plafonului de la care nu se mai aplica facilitatile in constructii. Acesta s-a diminuat de la 30.000 lei la 10.000 lei si se aplica veniturilor aferente lunii august 2022.
Astfel, conform art. 60 pct. 5 lit. c) teza a doua din Codul fiscal, scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei pentru veniturile realizate pana la 31 iulie 2022 si de pana la 10.000 lei inclusiv incepand cu veniturile aferente lunii august 2022, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste acest nivel nu beneficiaza de facilitati fiscale.
 
De referinta pentru clarificarea modului de aplicare al referitoare la art. 60 pct. 5 lit. c) teza a doua din Codul fiscal sunt si cele ale art. 10 alin. (1) lit. e) din Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor aprobata prin OMF nr. 1.528/2022. In acest sens, in situatia in care o persoana fizica realizeaza venituri, in baza mai multor raporturi juridice generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor, cum ar fi contract individual de munca, contract de mandat, contract de administrare si altele asemenea, incheiate potrivit legii, in aceeasi luna, la acelasi angajator, in vederea acordarii facilitatilor fiscale se verifica mai intai daca fiecare raport juridic respecta conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) prima teza din Codul fiscal, respectiv daca venitul brut este calculat la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar, in cazul contractului individual de munca, sau daca venitul brut lunar realizat este cel putin egal cu 3.000 de lei, in cazul celorlalte tipuri de contracte. Pentru acordarea facilitatilor fiscale, veniturile aferente raporturilor juridice care respecta conditia de raportare la 3.000 de lei se cumuleaza. In acest caz, facilitatile fiscale se acorda pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor care cumulate nu depasesc plafonul prevazut la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal. Pentru partea care depaseste acest plafon nu se acorda facilitatile fiscale.
 
Pe cale de consecinta, verificarea incadrarii in plafonul prevazut la art. 60 pct. 5 lit. c) teza a doua din Codul fiscal se realizeaza prin compararea sumelor din venitul brut lunar cu nivelul de 10.000 lei, iar partea din venitul brut lunar ce depaseste acest nivel nu beneficiaza de facilitati fiscale.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facilitati fiscale in domeniul constructiilor. Cum se raporteaza plafonul maxim de 10.000 lei la normele de lucru":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016