Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce contributii sociale datoreaza in 2014 persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: plata cass, cedarea folosintei bunurilor, d220, venitul realizat, venitul estimat, inchirieri

Noutatea consta in faptul ca incepand cu 2014, persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii, arenda, inchirieri camere in scop turistic) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru aceste venituri indiferent daca mai obtin sau nu alte categorii de venituri indiferent daca mai obtin sau nu alte categorii de venituri. Aceste persoane nu datoreaza si contributia de asigurari sociale (pensii).



Categorii de venituri din cedarea folosintei bunurilor

- veniturile din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile

- venituri obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv;

- veniturile din arendarea bunurilor agricole.


Veniturile din inchirieri si subinchireri de bunuri mobile si imobile

La ce valoare se aplica cota de 5,5%?

In cazul veniturilor din inchirieri determinat in sistem forfetar: Venitul net (Venitul brut - cheltuieli forfetare calculate ca 25% din venitul brut)

In cazul veniturilor din inchirieri determinat in sistem real: Venitul net (Totalul veniturilor incasate - cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale)


Contributia lunara nu poate fi mai mica decat 5,5% din salariul de baza minim brut pe tara daca venitul din chirii este unicul pentru care se plateste CASS (plafon minim) si nu poate fi mai mare decat 5,5% din 5 salarii medii brute (plafon maxim)

Salariul minim brut pe tara - 850 lei ( 1 ianuarie 2014 - 30 iunie 2014)
                            - 900 lei (1 iulie 2014 - 31 decembrie 2014)

Salariul mediu brut          2.298 lei


Modalitatea de plata a CASS

Plata CASS se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual, dupa caz, in functie de plafonul minim si maxim. Contributia este calculata de organul fiscal in baza declaratiei privind venitul estimat (D220) si a declaratiei privind venitul realizat (D200) si comunicata prin decizii de impunere, astfel:

In cazul veniturilor in lei din inchirieri determinat in sistem forfetar in care contribuabilul depune doar declaratia 220 la inceputul activitatii.

In baza venitului net estimat in D220 organul fiscal emite decizie de impunere pentru plati anticipate in care stabileste CASS datorata trimestrial, in patru rate egale, si termenele de plata, pana la data de 25 inclusiv a ultimei din fiecare trimestru. La stabilirea CASS de plata trimestriala se tine cont de plafonul maxim.

Dupa incheierea anului fiscal organul fiscal verifica incadrarea CASS in plafonul minim sau, dupa caz, maxim, tinand cont si de eventualele alte venituri din categoria cedarii folosintei bunurilor, iar in cazul diferentelor de plata/de restituit emite decizie de impunere anuala.

Continuarea AICI.

Sursa: Finante Brasov


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce contributii sociale datoreaza in 2014 persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016