Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoana fizica si inchiriere bun. Ce obligatii se impun privind TVA-ul si contributiile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: contract de inchiriere, contributii, tva, codul fiscal, impozit pe venit, persoana fizica

In randurile urmatoare, pornim de la exemplul unei persoane fizice care incheie trei contracte de inchiriere pentru care incaseaza 66.000 euro/an. Vom vedea ce obligatii are persoana fizica respectiva, daca trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA, precum si ce contributii datoreaza.


Din punctul de vedere al TVA, inchirierea reprezinta un serviciu scutit fara drept de deducere conform prevederilor art. 292, alin. (2) lit. e),  cu posibilitatea formularii optiunii de taxare prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent.

Deci, avand im vedere ca nu este operatiune taxabila, persoana fizica nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA.  Poate sa se inregistreze TVA numai daca doreste sa exercite dreptul de deducere aferent  investitiilor efectuate asupra acelor bunuri, caz in care formuleaza si operatiunea de taxare.

Pentru veniturie din chirii se datoreaza:
- Impozit pe venit  16% ;
- contributia la sanatate (CASS) de 5,5%.

Pentru aceste venituri nu  nu se datoreaza contributia la pensie (CAS) de 10,5% sau 26,3%. Prin Noul Cod fiscal se reglementeaza ca, pentru stabilirea bazei de calcul pentru CASS in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, se scade din venitul brut cheltuiala deductibila in cota de 40% aplicata asupra venitului brut, exclusiv cheltuielile reprezentand CASS/valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni din anul fiscal prevazut in contractul incheiat intre parti.

Contributia lunara nu poate fi mai mica de 5,5% din salariul minim brut pe tara, daca venitul din chirii este unicul venit  pentru care se plateste CASS (plafon minim) si nu poate fi mai mare de 5,5% din 5 salarii medii brute (plafon maxim).

Altfel spus,  suma asupra careia se aplica cota de 5,5% a CASS nu va fi mai mica de 1.050 de lei (salariul minim brut valabil in 2016; de la 1 mai 2016, acesta va creste la 1.250 de lei) si nici mai mare de 13.405 lei, adica de cinci ori salariul mediu brut (castigul salarial mediu brut utilizat la  fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2016 este de 2.681 lei, astfel ca 2.681 x 5 = 13.405 lei, n.red.).

In aceste conditii, o persoana care va obtine doar venituri din chirii si nu va avea niciun fel de cheltuieli ocazionate de aceste venituri va plati CASS in valoare de cel putin 57,75 de lei(86,75 de lei de la 1 mai 2016), dar nu mai mult de 737,27 de lei.

De mentionat ca persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor au obligatia sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de CASS. Acestea se stabilesc de catre organul fiscal competent prin decizie de impunere, pe fiecare sursa de venit, pe baza declaratiei de venit estimat/norma de venit sau a declaratiei privind venitul realizat.

In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca avand in  vedere ca deruleaza doar 3 contracte de inchiriere, persoana fizica nu trebuie sa se inregistreze ca persoana fizica autorizata, asa cum ar fi in cazul in care ar derula 5 contracte, obligatie reglementata pin art. 83 " Venituri din cedarea folosintei bunurilor".

Definirea veniturilor impozabile din cedarea folosintei bunurilor, alin. (2)      

"(2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie. In aplicarea acestei reglementari se emite ordin al presedintelui A.N.A.F. "

 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Persoana fizica si inchiriere bun. Ce obligatii se impun privind TVA-ul si contributiile?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016