Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA pentru transport de marfa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Oct. 2011 Exclusiv
Tags: regula generala, taxare, directiva europeana, codul fiscal, tva transport

In situatia in care serviciul de transport in Romania nu este legat de realizarea unor operatiuni economice pe teritoriul Romaniei de catre fiecare din cele doua societati din Germania, firma din Romania trebuie sa aplice regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alin. 2 din Codul fiscal armonizata cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin Directiva CEE nr. 8/2008.

 In baza prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste  ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul",. Faptul ca serviciile sunt prestate efectiv in Romania  nu are nicio relevanta asupra stabilirii locului prestarii serviciului. 
 
Pentru a aplica aceasta regula generala de taxare, prestatorul  din Romania este obligata sa faca dovada ca:
 
-    beneficiarul este persoana impozabila obligata la plata taxei;
 
-    serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau catre un sediu fix al beneficiarului, aflat in alt stat membru decat Romania;
 
-    serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile stabilita in alt stat membru decat Romania.
 
Dovada faptului ca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in Comunitate pentru activitatea sa economica care se desfasoara in afara teritoriului Romaniei rezulta din urmatoarele informatii care se preiau din contractul economic incheiat intre ambele parti participante la tranzactie: 
 
-    adresa sediului activitatii economice si adresa sediului care primeste serviciile;
 
-    codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre autoritatile fiscale din alt stat membru;
 
-    entitatea care plateste contravaloarea serviciilor;
 
-    entitatea care suporta costul acestora;
 
-    natura serviciilor, aspect care permite identificarea sediului pentru care este prestat serviciul.  
 
De exemplu, daca serviciul de transport este responsabilitatea firmei din Germania asumata prin conditia de livrare aferenta unei livrari intracomunitare de bunuri catre un cumparator din Romania, inseamna ca serviciul respectiv este consumat in Germania la sediu activitatii economice al firmei din Germania. 
 
In acest caz serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil prin taxare inversa in Germania, la locul unde este stabilit beneficiarul. Aceasta operatiune se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii care se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul P". Atat din clauzele contractuale cat si din documentele care stau la baza emiterii facturii trebuie sa rezulte in mod evident faptul ca serviciile prestate nu sunt utilizate pe teritoriul Romaniei de catre un sediu fix al firmei din Germania.
 
Daca acelasi serviciu este utilizat pe teritoriul Romaniei pentru transportul bunurilor cumparate de firma din Germania de la un furnizor din Romania la un loc de depozitare al acestora in vederea vanzarii in regim de stoc la dispozitia unui client din Romania, inseamna ca serviciul este consumat pe teritoriul Romaniei 
 
In acest caz, serviciul este taxabil in Romania prin aplicarea cotei standard TVA de 24% si raportarea  valorii acestuia prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu  cota 24%". in acelasi timp, daca firma din Germania depoziteaza bunurile din proprietatea sa intr-un depozit situat pe teritoriul Romaniei, inseamna ca firma din Germania realizeaza operatiuni economice pe teritoriul Romaniei, motiv pentru care este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, moment din care va avea toate drepturile si obligatiile unei persoane impozabile din Romania, inregistrata in scopuri de TVA. 
 
Deci, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect in cazul prestarii de servicii catre beneficiari stabiliti in afara teritoriului Romaniei, trebuie analizat locul unde are loc consumul fiecarui serviciu prestat. in lipsa unor detalii cu privire la scopul prestarii serviciului de transport, consider ca serviciul respectiv este consumat pe teritoriul Romaniei in scopul realizarii de operatiuni taxabile de catre fiecare societate din Germania. 
 
Astfel, nu este suficient doar faptul ca cele doua firme din Germania au comunicat codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Germania.
 
Deoarece serviciul de depozitare a bunurilor este legat de un bun imobil situat pe teritoriul Romaniei, operatiunea este taxabila in Romania prin aplicarea exceptiei de la regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. 4 lit. a) si punctul 14 alin. (2) lit. e) din normele de aplicare ale Codului fiscal "punerea la dispozitie de spatii de depozitare a bunurilor". in acest caz, pentru serviciul de depozitare trebuie emisa factura cu TVA colectata la cota de 24%.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA pentru transport de marfa":
Rating:

Nota: 4.61 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016