Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru operatiuni taxabile pe teritoriul Romaniei, cota TVA aplicabila este cea invigoare la data la care intervine faptul generator. Regula generala prevede ca faptulgenerator intervine la data ...
Pentru operatiuni taxabile pe teritoriul Romaniei, cota TVA aplicabila este cea invigoare la data la care intervine faptul generator. Regula generala prevede ca faptul
generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor.
Prin Codul fiscal sunt reglementate exceptii de la aceasta regula generala.
Exceptiile se refera la urmatoarele tipuri de operatiuni economice:
- prestari de servicii care determina decontari sau plati succesive;
- livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate continuu;
- servicii stabilite pe baza rapoartelor de lucru;
- operatiuni de leasing;
- inchiriere de bunuri imobile;
- servicii electronice pe baza de abonament;
- refacturare de costuri;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- primirea cu intarziere a facturilor;
1) Prestari de servicii care determina decontari sau plati succesive
Prin natura lor, anumite prestari de servicii determina decontari sau plati succesive. In aceasta categorie se incadreaza:
- serviciile de constructii-montaj;
- serviciile consultanta;
- serviciile de cercetare;
- serviciile de expertiza;
- alte servicii similare celor enumerate anterior.
De regula, datorita faptului ca nu au un caracter accidental, astfel de servicii se desfasoara pe baza de contract incheiat intre un prestator si un beneficiar. Serviciile contractate se desfasoara pe o perioada determinata, stabilita printr-un grafic de executie si de predare a lucrarilor, document care reprezinta anexa la contract.
In functie de clauzele contractuale negociate intre parteneri, astfel de servicii se
considera a fi efectuate:
- fie la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru sau alte do cu -
mente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate;
- fie la data acceptarii de catre beneficiari a situatiilor de lucrari, a rapoartelor de
lucru etc.
In cazul serviciilor care determina decontari sau plati succesive, indiferent de modalitatea selectata prin contract pentru stabilirea faptului generator, din punctul de vedere al TVA, perioada de decontare pentru astfel de servicii nu poate depasi un an de la data efectuarii.
2) Livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate continuu
Prin contractele incheiate pe perioada nedeterminata, anumite livrari de bunuri si prestari de servicii se efectueaza continuu.
In aceasta categorie se incadreaza:
- livrarile de gaze naturale;
- livrarile de energie electrica;
- livrarile de apa;
- serviciile de telefonie;
- serviciile de internet;
- alte livrari de bunuri si prestari de servicii similare celor enumerate anterior.
Pentru astfel de operatiuni, conform clauzelor contractuale, data livrarii bunurilor sau data prestarii serviciilor se considera:
- fie data mentionata in contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;
- fie data emiterii unei facturi.
Totusi, prin lege, se reglementeaza faptul ca perioada de decontare a acestor operatiuni nu poate depasi un an.
Similar serviciilor care determina decontari sau plati succesive, pentru serviciile care se desfasoara continuu, indiferent de modalitatea selectata prin contract pentru stabilirea faptului generator, din punctul de vedere al TVA, perioada de decontare nu poate depasi un an de la data efectuarii.
3) Servicii stabilite pe baza rapoartelor de lucru
In functie de prevederile contractuale, un serviciu prestat poate fi facturat fara acceptarea prealabila de catre beneficiar a raportului de lucru emis de catre prestator.
In acest caz, data faptului generator este data emiterii raportului de lucru, fara a tine cont de perioada de prestare a serviciului. Astfel, daca un serviciu este prestat intr-o perioada de patru luni de la data contractarii, data faptului generator se considera a fi data intocmirii raportului de lucru de catre prestator la terminarea lucrarii.
Asa cum se poate constata, moment al faptului generator nu se considera fiecare luna calendaristica in care serviciul a fost efectiv prestat, astfel incat sa fie obligatorie emiterea a patru facturi.
4) Operatiuni de leasing
Pentru operatiunile de leasing, data faptului generator se considera data stipulata in contract pentru efectuarea platii ratei de leasing, indiferent de natura contractului de leasing: leasing financiar sau leasing operational.
5) Operatiuni de inchiriere bunuri imobile
Similar operatiunilor de leasing, in cazul unui contract de inchiriere a unui bun imobil pentru care s-a formulat optiunea de taxare prin depunerea unei notificari la organul fiscal teritorial, data faptului generator al TVA este data stipulata in contract pentru efectuarea platii contravalorii chiriei lunare.
In situatia in care prin contract se prevede plata in avans a chiriei, cota TVA aplicabila este cota in vigoare la data faptului generator. Din acest motiv, pentru avansul incasat, locatorul are obligatia sa efectueze lunar regularizarea cotei TVA aplicate la data incasarii avansului pentru a utiliza cota in vigoare la data faptului generator a serviciului de inchiriere lunara.
6) Servicii electronice pe baza de abonament
Abonamentul este o convenție prin care, in schimbul unei sume, o persoana obține, pe o perioada limitata de timp, dreptul de a folosi anumite servicii publice, de a asista la spectacole, de a calatori cu mijloace publice de transport, de a primi o revista, un ziar etc.
Pentru serviciile electronice prestate pe baza de abonament, faptul generator intervine la data emiterii facturii prin care se acorda dreptul de acces online la reviste, chiar daca serviciile sunt prestate efectiv dupa aceasta data.
7) Refacturarea costurilor
Refacturarea de costuri are loc in situatia in care o persoana impozabila primeste pe numele sau o factura sau alt document pentru operatiuni constand in livrari de bunuri sau prestari de servicii sau importuri efectuate in beneficiul altei persoane. Contravaloarea acestor operatiuni este recuperata de la beneficiari prin emiterea unei facturi, caz in care se considera ca se aplica structura de comisionar.
La aplicarea structurii de comisionar, faptul generator pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuielile respective.
8) Primirea cu intarziere a facturilor
In perspectiva urmatoarelor perioade fiscale, se pot ivi situatii in care facturi emise de catre furnizori anterior datei de 1 iulie 2010 cu cota standard TVA de 19% sa fie primite ulterior acestei date, cand cota TVA aplicabila pentru aceleasi operatiuni facturate este de 24%, daca data faptului generator este ulterioara lunii iunie 2010.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Plafonul de 700.000 lei pentru vanzarea de locuinte cu COTA TVA de 5% se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2023COTA TVA aplicabila la produsele utilizate in cabinetele stomatologiceCOTA TVA factura transport. Cum aplicam cota corecta?Studiu: Numai 15% dintre romani fac sport si se recreeaza. O cota redusa TVA i-ar incuraja sa aiba un stil de viata mai sanatosDragnea cere reducerea TVA la 5% pentru produsele bio si traditionale. Asociatiile Patronale: Aceasta cota ar majora preturile!Ultimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVALegea 254/2024. Modificari asupra cotei de TVA de 9% aplicate din anul 2025Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaTVA locuinte 2024: Studii de caz utileTVA zahar 2024. Studii de caz practiceArticole similare
Ministrul Finantelor spune ca nu ia in considerare sfatul FMI: Programul "Prima casa" va continua in noua sa formaModificari Codul fiscal 2013 | Analiza completaObligatii fiscale 2013: Contributii datorate de platitorii de venituri cu retinere la sursaDeductibilitate cheltuieli cu despagubiri. Cum procedam corect?Proiectul noului Cod fiscal. De ce trebuie sa avem grija cum va fi aplicat!Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
HG 421/2014: Ce implica modificarile aduse in normele Codului fiscalCalendar fiscal complet pentru luna februarie 2014. Ce declaratii depunem?IMM LEASING de echipamente si utilaje. TOT ce trebuie sa stii despre acest programContractul de LEASING. O analiza privind aspectul executoriuTitlul II Capitolul II - partea IUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?LEASING financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAMaterial ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiArticole similare
TVA-ul la paine risca sa fie din nou majorat la 24 la suta!Ordinul 2202/2015 include Procedura de anulare a obligatiilor fiscale prevazute de Legea 209/2015Perioada fiscala TVA. Cum o stabilim si care sunt criteriile?Plata cotizatie catre organizatie europeana. Cum va proceda ONG-ul?Consiliul Concurentei: Intrarea in marile magazine a furnizorilor autohtoni de produse agroalimentareUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaOUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?testCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"