keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Caz practic: TVA la leasing operational. Analiza detaliata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mar. 2011
Tags: leasing operational, tva leasing, tva, locul prestarii serviciului, locul de taxare, cod valid de tva

Societatea de inchirieri auto (platitoare de TVA) a facut un contract de leasing operational pe 3 ani cu o firma din Austria (si aceasta platitoare de TVA). Serviciile de inchiriere se desfasoara pe ...


Societatea de inchirieri auto (platitoare de TVA) a facut un contract de leasing operational pe 3 ani cu o firma din Austria (si aceasta platitoare de TVA). Serviciile de inchiriere se desfasoara pe teritoriul Romaniei. Pentru anul 2008 si 2009 am facut facturi lunare cu TVA, dar din ianuarie 2010 am facut facturile lunare fara TVA. Este corect ca am considerat locul prestarii serviciului ca fiind locul unde beneficiarul isi are sediul (respectiv Austria)?
 
1. Care sunt prevederile incepand cu anul 2010?
 
Incepand cu anul fiscal 2010, pentru serviciul prestat de o firma din Romania catre un beneficiar stabilit pe teritoriul unui stat membru, locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul care are calitatea de persoana impozabila. Conform prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste ca locul de taxare trebuie sa fie, locul in care are loc consumul“.
 
In acest caz este aplicabila regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) din Codul fiscal prin care locul prestarii se considera a fi in Austria sau in orice alt stat membru care a atribuit firmei din Austria un cod valid de TVA comunicat firmei dvs. in calitate de prestator. Astfel, daca este aplicabila regula generala, prestatorul din Romania considera serviciul neimpozabil din Romania, serviciile facturate fiind incadrate in categoria prestarilor intracomunitare de servicii care se raporteaza obligatoriu prin declaratia recapitulativa cod 390.
 
2. Care sunt obligatiile fiscale ale firmei prestatoare?
 
Pentru aceste servicii prestate, in calitate de prestator, firma dvs. are urmatoarele obligatii fiscale, prezentate sintetic, dupa cum urmeaza:
 
1. sa emita factura in valuta, la data pres tarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
2. sa nu colecteze TVA;
3. sa inscrie pe factura mentiunea ,,neimpozabil in Romania“, conform obligatiei de la articolul 155 alineatul (5) litera k);
4. sa inregistreze factura in jurnalul pentru vanzari;
5. sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
6. sa raporteze operatiunea la randul 3 din decontul de TVA, denumit ,,Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: cu reportarea sumei la randul 3.1 ,,Prestari de
servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata“;
7. sa raporteze operatiunea in declaratia cod 390, cu simbolul P.
 
Totusi, pentru a aplica regula generala de taxare de la articolul 133 alineatul (2), conform careia serviciul este neimpozabil in Romania, in calitate de prestator din Romania, firma este obligata sa faca dovada ca:
 
1. prin natura sa, serviciul nu se incadreaza la exceptiile de la regula generala de taxare;
 
2. beneficiarul serviciului este firma din Austria ca persoana impozabila obligata la plata taxei;
3. serviciul este prestat catre sediul activitatii economice din Austria sau catre un sediu fix al beneficiarului, aflat intr-un stat tert sau intr-un alt stat membru, dar nu in Romania;
4. serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile cu sediul social in Austria.
 
Important: Conditiile mentionate se considera indeplinite daca beneficiarul comunica prestatorului din Romania:
 
a) adresa sediului activitatii economice, sau a unui sediu fix, din Comunitate;
b) un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru.
 
Prestatorul este obligat sa verifice valabilitatea codului de TVA atribuit beneficiarului sau de autoritatile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar.
 
Faptul ca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in Comunitate poate fi justificat chiar prin clauzele contractului de leasing operational care contine datele de identificare ale beneficiarului:
 
- adresa sediului activitatii economice si adresa sediului care primeste serviciile;
- codul de inregistrare in scopuri de TVA;
- entitatea care plateste contravaloarea serviciilor;
- entitatea care suporta costul acestora;
- natura serviciilor care permite i dentificarea sediului pentru care este prestat serviciul.
 
Atentie: Este necesara prudenta in analizarea locului de consum al serviciului de leasing deoarece in situatia in care serviciul de leasing este utilizat de un sediu fix sau de un sediu permanent deschis pe teritoriul Romaniei de catre firma din Austria, serviciul este impozabil in Romania prin emiterea facturii cu TVA colectata cu cota standard de 24%.
 
Situatia de mai sus a fost abordata pornind de la mentiunea conform careia ,,Serviciile de inchiriere se desfasoara pe teritoriul Romaniei.“ fapt care arata ca mijlocul de transport este utilizat pe teritoriul Romaniei de catre un sediu fix al firmei din Austria.
 
In aceasta situatie inseamna ca firma din Austria, pentru intreaga activitate economica efectiv desfasurata pe teritoriul Romaniei, are un cod de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Romania in baza prevederilor art. 153 alin. (4) si (5) din Codul fiscal. Daca aceasta este situatia reala, inseamna ca firma in cauza trebuia sa emita factura pe numele firmei din Austria, dar pe codul de inregistrare TVA din Romania, prin considerarea serviciului impozabil in Romania.
 
Concluzie: In cazul de mai sus se considera ca firma in discutie realizeaza un serviciu pe teritoriul national al Romaniei care trebuie raportat semestrial prin formularul cod 394 ,,Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA“. Asa cum se poate constata, in aceasta situatie nu mai poate fi aplicata regula generala de taxare B2B ,,business to business“, reglementata prin articolul 133 alineatul (2), serviciul fiind impozitat la locul unde are loc consumul: in Romania.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016