keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Comisioane bancare pentru operatiuni de export. Ce tratament fiscal TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: comisioane bancare, operatiuni de export, scutire taxa, sume, tva, decont, export bunuri

In randurile de mai jos, analiza se refera la o situatia in care o firma factureaza partenerilor, conform contractelor de export, comisioanele bancare retinute de bancile intermediare sau pentru neconformitati pe acreditive. Vom vedea care sunt documentele care justifica scutirea de TVA , cu mentiunea ca operatiunea a fost considerata scutita de TVA.


In situatia in care prin contractul incheiat se stabileste ca valoarea comisioanelor bancare trebuie suportata de catre beneficiarii bunurilor exportate, la facturarea acesora, se aplica regimul de neimpozitare a serviciilor respective.

In acest caz, sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la  art. 133 alin. (2). Regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alin. 2 din Codul fiscal este armonizata cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin Directiva CEE nr. 8/2008 si prevede ca locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul pentru care sunt prestate serviciile.  In baza  prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din  12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste   ca  locul de taxare trebuie sa fie  "locul in care are loc consumul",. Faptul ca serviciile sunt prestate efectiv in Romania   nu are nicio relevanta asupra stabilirii locului prestarii serviciului.

Deci, pentru aceste servicii se aplica regula de taxare B2B "business to business" prin care se recunoaste faptul ca ambele parti participante la tranzactie, respectiv  prestatorul  si  beneficiarul au calitatea de  persoane impozabile.Valoarea serviciului prestat si facturat, se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari  in  coloana alocata operatiunilor neimpozabile si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul ivrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari   intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal: ".
 
        Astfel, consider ca pentru aceste servicii nu se aplica regimul de scutire fara drept de deducere reglementat prin  art. 141 alin. (2) lit. a) deoarece operatiunea nu indeplineste caracteristicile serviciului principal scutit de taxa. In  acest context, am in vedere prevederile pct. 35 alin. (1) din normele de aplicare  "In sensul art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, pentru a se califica drept operatiuni scutite de taxa, serviciile externalizate trebuie sa fie servicii distincte care sa indeplineasca caracteristicile specifice si esentiale ale serviciului principal scutit de taxa. Scutirile se aplica numai in functie de natura serviciilor, si nu de statutul persoanei care le presteaza sau careia ii sunt prestate.".

De asemenea,  serviciile respective nu se incadreaza in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere conform prevederilor art. 143 alin. (1) lit.  c)  din Codul fiscal conform carora  "(1) Sunt scutite de taxa: ….c) prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 141, legate direct de exportul de bunuri;" astfel incat sa fie raportate la randul 14 din decontul de TVA cod 300.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016