Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

De ce vor creste comisioanele si dobanzile bancare din 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 26 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: dobanzi, comisioane bancare, legea pentru darea in plata, bun imobil, ipotecat

Incepand cu anul viitor, exista multe sanse ca dobanzile in sistemul bancar si comisioanele bancare sa creasca. Aceste modificari au legatura cu efectele care vin odata cu Legea privind darea in plata.


In concret, iata ce a declarat recent in cadrul unei conferinte de presa, Oana Petrescu, director executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), potrivit Agerpres:

"Nu ar fi nicio problema daca nu ar creste toate costurile sectorului bancar. Faptul ca tu ai avantajul acesta costa pe altcineva. Daca statul roman vrea sa-ti dea tie avantajul asta sa stai cu chirie sau sa dai casa in plata problema e ca bancile vor absorbi in primul an impactul privind provizioanele si asa mai departe dar incepand cu al doilea sau al treilea, ei sunt intermediari, vor include in pretul tuturor celorlalte servicii costul acestui produs pe pierdere. Vor creste inevitabil comisioanele bancare, dobanzile in intregul sistem bancar pentru ca vom avea un produs subventionat. Nu subventionat de stat cum ar fi in regula, va fi subventionat de banci".

De asemenea, directorul executiv al CPBR considera ca niciun operator privat nu poate fi obligat sa-si mentina in costuri nedefinit un asemenea produs.

"Bancile sunt intermediari. Daca vrem sa-si mentina capitalul in Romania vor trebui sa produca randamente egale cu celelalte banci, cu celelalte sisteme bancare. Randamentele tuturor sistemelor bancare din jur, cele cu care ne comparam, Cehia, Polonia sunt peste 10%, Romania trebuie sa ajunga acolo. Vom continua sa avem dividende de 10% la banci la 2-3 ani dar cu costuri mult mai mari pentru populatie. Daca asta vor parlamentarii Romaniei, asta o sa se intample. Asta este trist, ca nu s-a facut dezbaterea asta", a declarat Petrescu, citata de Agerpres.

In paralel, Bogdan Preda, director executiv Relatii Publice si Institutionale, a amintit ca in lege exista anumite probleme de constitutionalitate:

"Legea are probleme de constitutionalitate, pe langa faptul ca nu respecta propria expunere de motive. Cele de neconstitutionalitate tin de retroactivitate si dreptul de proprietate al bancii asupra banilor pe care i-a imprumutat".

Acesta a subliniat si faptul ca se incearca implementarea unui sistem legal si transparent:

"Noi ne gandim sa incercam sa punem la punct un sistem legal, oficial, cat se poate de transparent, sa existe un registru de evidenta a celor care vor sa beneficieze de aceasta lege. Este foarte important sa se stie acest lucru. Atat pentru a dovedi sau a intelege exact pentru ce a fost nevoie de aceasta lege cat si pentru a intelege care sunt efectele ei pe termen lung".

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, cu 233 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

In concret, debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva.
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "De ce vor creste comisioanele si dobanzile bancare din 2016":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016