Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Prin Ordinul ANAF nr. 3.253/2011 pentru aprobarea modelelor unor formulare emise in aplicarea prevederilor art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar fiscale publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1 nr. 713/10.10.2011, au fost reglementate formularele ,,Decizie de anulare a penalitatilor" si ,,Decizie de reducere a penalitatilor de intarziere", emise de organul fiscal competent in aplicarea procedurii mentionate mai sus.
In documentarul de mai jos prezentam procedura de anulare sau reducere a penalitatilor de intarziere pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011.
Obligatii ale autoritatii fiscale competente
Autoritatea fiscala competenta verifica conform evidentelor fiscale si notifica contribuabilii care se incadreaza in conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 30/2011, pana la 15 octombrie 2011.
Contribuabilii interesati care nu au fost notificati se pot adresa autoritatilor competente pentru clarificarea situatiei fiscale. Autoritatea fiscala are obligatia, la solicitarea contribuabilului, sa clarifice eventualele neconcordante intre evidenta fiscala si evidenta contribuabilului.
Pentru a beneficia de aceasta facilitate contribuabilii pot depune o cerere prin care solicita situatia obligatiilor de plata exigibile, care urmeaza a fi stinse prin plata sau compensare,.
In termen de 5 zile de la data depunerii cererii organul fiscal, comunica contribuabilului situatia solicitata si intocmeste un borderou provizoriu de scadere din evidenta fiscala a posibilelor debite ce se incadreaza in facilitate.
Daca in termen de 10 zile de la comunicarea situatiei, se sting prin plata sau compensare obligatiile principale si dobanzile, organul de administrare valideaza borderoul de scadere a debitelor.
Documente emise
In termen de 3 zile de la data stingerii obligatiilor, organul de administrare va emite decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii.
Dupa plata acestora, organul de administrare emite, dupa caz:
- DECIZIE de anulare a penalitatilor de intarziere pentru penalitatile de intarziere si cota de 50% din majorarile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale, restante la 31 august 2011;
- DECIZIE de reducere a penalitatilor de intarziere, pentru 50% din penalitatile de intarziere, precum si pentru 50% din cota de 50% din majorarile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale restante la 31 august 2011;

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Deciziile se intocmesc in doua exemplare, unul se comunica contribuabilului, iar celalalt se arhiveaza la organul fiscal.
Daca nu se efectueaza platile in termen de 10 zile de la comunicarea situatiei, se anuleaza borderoul provizoriu de scadere si se repune situatia initiala, iar in fisa pe contribuabil se vor reflecta in continuare debitele si accesoriile calculate.
Contribuabilul poate relua procedura prin depunerea unei noi cereri ori de cate ori apreciaza ca poate beneficia de facilitatea stabilita de ordonanta.
Contribuabilii care isi platesc toate obligatiile restante (prin plata sau compensare) fara a depune cererea au dreptul sa solicite aplicarea facilitatii, prin depunerea acestei cereri. In acest caz, se poate solicita restituirea sumelor ce fac obiectul facilitatii.
Important! Facilitatile fiscale nu se acorda pentru obligatiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume incasate din valorificarea bunurilor sechestrate.
*
Baza legala: art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 627/02.09.2011;Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.604/2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 707/06.10.2011.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce trebuie sa stim in 2013 despre decontul de TVA cod 300Noutati Legislatie Fiscala 24-28 mai 2009 - Monitorul OficialCodul Fiscal: Faptul generator si exigibilitatea TVAEfectele intarziate ale erorilor din 2007 privind aplicarea masurilor de simplificare a TVA pentru lucrarile de constructii-montajGhid TVA 2023: noile reguli, legislatie, monografiiUltimele articole
Informatii importante cu privire la facturarea electronica oferite de ANAFE-Factura: Platile se fac inainte sau dupa ce sunt urcate in sistem facturile?Decontarile de la A la Z: explicatii LEGALE, solutii pentru probleme si modalitati de a evita sanctiunile ANAFOrdinul 85/2021. A fost aprobata procedura de anulare a obligatiilor de plata accesoriiEste OFICIAL! Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central a fost publicata in Monitor (OPANAF 3896/2020)Articole similare
Taxare inversa aplicata bunurilor din activitati agricole. Documente si impozit cand facem achizitia de la persoane fiziceCum se realizeaza ajustarea pozitiva a TVA dupa inregistrareDeducere TVA pentru facturi primite pana la 1 iunie 2012Noutati privind aplicarea regimului special de scutire a TVAPlata dividende. In ce conditii se retine CASS?Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Articole similare
Ultima versiune disponibila pentru Declaratia 100. Ce s-a modificat?Taxa pe stalp si eroare in balanta. Cum procedam?Cui revine obligatia de a conduce evidenta fiscalaConsecinte ale inactivitatii fiscale si conditii de reactivareDocumentar fiscal: Procedura depunere Declaratia recapitulativa privind livrarile intracomunitare. Formular 390 VIESUltimele articole
PFA in domeniul IT? Atentie la codul CAEN ales si la plafonul de TVAD700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp inregistrarea in scopuri de TVARO e-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 iulie 2025Plafon TVA, MAJORAT la 395.000 lei. 3 reguli tranzitorii importante pentru CONTRIBUABILIBilet la ordin - Ce este, cum se completeaza corect si cum se utilizeaza
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"