Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Te-ai intrebat vreodata cate acte normative reglementeaza domeniul TVA in Romania? Banuiesti, desigur, ca numarul lor este foarte mare, insa iti garantam ca, oricat de pesimista ar fi banuiala ta, tot te situezi departe de adevar.
TVA este, de departe, subiectul fiscal care beneficiaza de cea mai stufoasa legislatie. Stufoasa, greu de inteles si, pe deasupra, in permanenta schimbare. A lucra cu aceasta legislatie constituie o imensa provocare, este exact ca si cum ai vrea sa asamblezi un puzzle complex, dar ale carui piese nu sunt in fata ta, pe masa, ci ascunse prin toata casa. Iar consecintele sunt cele cunoscute: erori, diferente suplimentare de plata, majorari de intarziere si, desigur, amenzi.
CE E DE FACUT???
Cartea verde a contabilitatii
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea Verde a TVA este o lucrare completa pe domeniul TVA. Ea contine inclusiv explicatii clare si eficiente despre modificarile legislative introduse recent, referitoare la:
- Noile cote de TVA
Este foarte important sa stii cand poti sa aplici cote favorabile de TVA, iar lucrarea explica limpede aceste situatii.
Modificarile au impact asupra comercializarii mai multor tipuri de bauturi, domeniului HORECA, livrarilor de locuinte, livrarilor de panouri fotovoltaice si domeniului agricol.
- Sistemul RO E-Factura (in curand obligatoriu pentru toate firmele)
Apecte lamurite in lucrare:
1) Cine este obligat sa utilizeze acest sistem in? De cand?
2) Care sunt exceptiile?
3) Ce trebuie sa contina factura electronica? Cum se corecteaza o factura?
- Regimul special OSS pentru servicii cu locul in alt sat membru
- Vanzarile la distanta. Regimul IOSS
Aspecte lamurite in lucrare:
1) Vanzarile la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte
2) Vanzarile de bunuri importate prin intermediul unei platforme online
5 motive pentru care trebuie sa ai acum „Cartea Verde a TVA”!
1. Legislatia TVA se schimba foarte rapid.
Permanent apar operatiuni noi, cu care nu te-ai mai intalnit pana acum (de exemplu, droppshiping-ul) si este foarte important sa stii cum sa le incadrezi – cu drept de deducere/fara drept de deducere – de ce le incadrezi asa, cand pierzi dreptul de deducere.
In plus, nici exprimarea legiuitorului nu te ajuta: este dificil de descifrat, contradictorie si incompleta; ca urmare, nu stii precis ce trebuie sa faci. Primesti pareri diferite din toate partile, ai dubii.
2. 90% din controale sunt pe TVA!
TVA este cea mai importanta taxa pentru autoritati, de aceea i se si acorda atata atentie. Daca o calculezi gresit, iti creste riscul fiscal, daca nu completezi corect declaratiile (394, 300, 390) si ai neconcordante intre ele, te trezesti cu o inspectie fiscala, cu rezultatele cunoscute: diferente mari de plata, dobanzi si penalitati consistente.
Rareori o sa fii intrebat de inspectorii ANAF despre impozitul micro, pentru ca acolo lucrurile sunt simple. La TVA insa este intotdeauna rost de greseli. ANAF face verificari incrucisate si descopera usor neregulile, iar pentru sumele foarte mari neplatite nu are nicio retinere sa iti intocmeasca dosar penal, chiar daca platesti prejudiciul.
3. Inspectorii care vin pe TVA sunt cel mai bine pregatiti din sistem.
Pur si simplu nu le scapa nimic. Ei iau la puricat toate facturile pentru a vedea continutul si cum le-ai facut, cu TVA/fara TVA, cu taxare inversa/fara taxare inversa, cand ai trecut la TVA la incasare, daca ai depasit plafonul, cand ai dedus TVA etc. Si, de retinut, ei au tot timpul din lume, nu se grabesc. Controalele pe TVA sunt controale pe fond si pot dura luni de zile.
4. Greselile in domeniul TVA se corecteaza greu.
Indiferent ca este vorba despre o factura primita cu intarziere, de o factura gresita, de omiterea inregistrarii unei facturi sau despre inversarea unor cifre, erorile sunt dificil de indreptat si, atentie, se corecteaza diferit fata de alte obligatii. La impozitul pe profit, daca ai gresit, faci declaratie rectificativa. La TVA nu e asa de simplu, de pilda in D394 nu faci rectificativa pentru facturile primite cu intarziere.
5. Sunt foarte multe exceptii de la reguli.
De exemplu, pentru o prestare de servicii exista o lista de reguli de aplicare a TVA, dar si o lista de exceptii + o lista de servicii scutite de TVA + o lista de reguli pentru declarare (unele se declara in 390, altele nu). Pentru un fel de operatiuni exista anumite declaratii, pentru alt fel de operatiuni, declaratiile se schimba.
Cartea Verde a TVA ofera solutii impecabile (si) pentru problemele de mai sus.
Este un instrument care explica pe scurt, clar si complet regimul TVA pentru toate tipurile de operatiuni, un instrument cu ajutorul caruia eviti diferentele de plata rezultate din TVA, penalitatile, dobanzile, amenzile sau chiar raspunderea penala. Detalii AICI>>
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Tratamentul TVA aplicat facturilor de leasing. MONOGRAFIE CONTABILACum se calculeaza valoarea despagubirii in cazul bunurilor deteriorate in timpul transportului. MONOGRAFIE CONTABILALivrari de bunuri in decembrie 2017. Exigibilitatea TVAClienti in insolventa si faliment. TVA. MONOGRAFIE CONTABILA107 monografii contabile, la dispozitia dvs!Ultimele articole
Leasing financiar autoturism. MONOGRAFIE CONTABILA pentru ajustarea de TVAAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de MONOGRAFIE CONTABILAMONOGRAFIE CONTABILA concediile medicale 2024TVA Intracomunitar: ghidul completMONOGRAFIE CONTABILA pentru amenzile de circulatieArticole similare
REGULI TVA in 2013 | Taxare inversa in cazul masurilor de simplificareAu fost modificate Normele Codului Fiscal in contextul aplicarii noilor REGULI TVA privind comertul electronic de la 1 iulieNoi REGULI TVA pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii in Romania si aplica pentru regimul UENoile REGULI TVA valabile de la 1 decembrieREGULI TVA in atentia organizatorilor de evenimente in anul 2017?Ultimele articole
Din 1 ianuarie 2023 se aplica noi reguli in domeniul TVA, conform OG 16/2022Ce reguli se aplica de la 1 iulie 2021 pentru importul de marfuri cu numar IOSSCe TAXE se aplica de la 1 iulie 2021 pentru trimiterile postale cu valoarea in vama sub 150 euroAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"