Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ghid TVA 2023: noile reguli, legislatie, monografii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mai. 2023 Exclusiv
A aparut Ghidul practic de TVA: legislatie, reguli, exceptii, monografii, proceduri! Sunt explicate si noile reguli TVA cu aplicare de la 1 iulie 2021
Tags: ghidul practic tva, monografie contabila, reguli tva

Te-ai intrebat vreodata cate acte normative reglementeaza domeniul TVA in Romania? Banuiesti, desigur, ca numarul lor este foarte mare, insa iti garantam ca, oricat de pesimista ar fi banuiala ta, tot te situezi departe de adevar.

Sunt peste 160 (!) de legi, ordonante de urgenta, hotarari de guvern si ordine emise de Ministerul de Finante si de ANAF in domeniul TVA!

TVA este, de departe, subiectul fiscal care beneficiaza de cea mai stufoasa legislatie. Stufoasa, greu de inteles si, pe deasupra, in permanenta schimbare. A lucra cu aceasta legislatie constituie o imensa provocare, este exact ca si cum ai vrea sa asamblezi un puzzle complex, dar ale carui piese nu sunt in fata ta, pe masa, ci ascunse prin toata casa. Iar consecintele sunt cele cunoscute: erori, diferente suplimentare de plata, majorari de intarziere si, desigur, amenzi.

CE E DE FACUT???
 
Din fericire, avem o solutie minunata!
 
Exista o lucrare despre TVA care face un lucru incredibil! Este vorba despre Cartea Verde a TVA o lucrare care reuseste un lucru incredibil: sa faca ordine in haosul legislativ descris mai sus.
 
Aceasta lucrare iti permite sa afli practic instantaneu ce obligatii fiscale ai in materie de TVA, in situatia particulara cu care te confrunti. Informatia e atat de bine sistematizata incat timpul alocat pentru luarea unei decizii in solutionarea problemei tale este minim.
 
Cartea Verde a TVA acopera absolut orice operatiune din sfera de aplicare a TVA si, foarte important, ofera intotdeauna informatie actualizata. Toate modificarile Codului fiscal cu referire la TVA sunt prezentate, explicate si comentate cu promptitudine. Lucrarea iti arata cat se poate clar, simplu si pe scurt, cum se aplica regulile TVA pentru toate tipurile de operatiuni existente in practica.
 

Cartea Verde a TVA este o lucrare completa pe domeniul TVA. Ea contine inclusiv explicatii clare si eficiente despre modificarile legislative introduse recent, referitoare la:

  • Noile cote de TVA

Este foarte important sa stii cand poti sa aplici cote favorabile de TVA, iar lucrarea explica limpede aceste situatii.
Modificarile au impact asupra comercializarii mai multor tipuri de bauturi, domeniului HORECA, livrarilor de locuinte, livrarilor de panouri fotovoltaice si domeniului agricol.

  • Sistemul RO E-Factura (in curand obligatoriu pentru toate firmele)

Apecte lamurite in lucrare:

1) Cine este obligat sa utilizeze acest sistem in?  De cand?

2) Care sunt exceptiile? 

3) Ce trebuie sa contina factura electronica? Cum se corecteaza o factura?

  • Regimul special OSS pentru servicii cu locul in alt sat membru
  • Vanzarile la distanta. Regimul IOSS

Aspecte lamurite in lucrare:

1) Vanzarile la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte

2) Vanzarile de bunuri importate prin intermediul unei platforme online

 

 

5 motive pentru care trebuie sa  ai acum „Cartea Verde a TVA”!

 

1. Legislatia TVA se schimba foarte rapid.

Permanent apar operatiuni noi, cu care nu te-ai mai intalnit pana acum (de exemplu, droppshiping-ul) si este foarte important sa stii cum sa le incadrezi – cu drept de deducere/fara drept de deducere – de ce le incadrezi asa, cand pierzi dreptul de deducere. 

 

In plus, nici exprimarea legiuitorului nu te ajuta: este dificil de descifrat, contradictorie si incompleta; ca urmare, nu stii precis ce trebuie sa faci. Primesti pareri diferite din toate partile, ai dubii. 

 

2. 90% din controale sunt pe TVA!

TVA este cea mai importanta taxa pentru autoritati, de aceea i se si acorda atata atentie. Daca o calculezi gresit, iti creste riscul fiscal, daca nu completezi corect declaratiile (394, 300, 390) si ai neconcordante intre ele, te trezesti cu o inspectie fiscala, cu rezultatele cunoscute: diferente mari de plata, dobanzi si penalitati consistente.

 

Rareori o sa fii intrebat de inspectorii ANAF despre impozitul micro, pentru ca acolo lucrurile sunt simple. La TVA insa este intotdeauna rost de greseli. ANAF face verificari incrucisate si descopera usor neregulile, iar pentru sumele foarte mari neplatite nu are nicio retinere sa iti intocmeasca dosar penal, chiar daca platesti prejudiciul.

 

3. Inspectorii care vin pe TVA sunt cel mai bine pregatiti din sistem.

Pur si simplu nu le scapa nimic. Ei iau la puricat toate facturile pentru a vedea continutul si cum le-ai facut, cu TVA/fara TVA, cu taxare inversa/fara taxare inversa, cand ai trecut la TVA la incasare, daca ai depasit plafonul, cand ai dedus TVA etc. Si, de retinut, ei au tot timpul din lume, nu se grabesc. Controalele pe TVA sunt controale pe fond si pot dura luni de zile.

 

4. Greselile in domeniul TVA se corecteaza greu.

Indiferent ca este vorba despre o factura primita cu intarziere, de o factura gresita, de omiterea inregistrarii unei facturi sau despre inversarea unor cifre, erorile sunt dificil de indreptat si, atentie, se corecteaza diferit fata de alte obligatii. La impozitul pe profit, daca ai gresit, faci declaratie rectificativa. La TVA nu e asa de simplu, de pilda in D394 nu faci rectificativa pentru facturile primite cu intarziere. 

 

5. Sunt foarte multe exceptii de la reguli.

De exemplu, pentru o prestare de servicii exista o lista de reguli de aplicare a TVA, dar si o lista de exceptii + o lista de servicii scutite de TVA + o lista de reguli pentru declarare (unele se declara in 390, altele nu). Pentru un fel de operatiuni exista anumite declaratii, pentru alt fel de operatiuni, declaratiile se schimba.


Cartea Verde a TVA ofera solutii impecabile (si) pentru problemele de mai sus. 


Este un instrument care explica pe scurt, clar si complet regimul TVA pentru toate tipurile de operatiuni, un instrument cu ajutorul caruia eviti diferentele de plata rezultate din TVA, penalitatile, dobanzile, amenzile sau chiar raspunderea penala. Detalii AICI>>

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ghid TVA 2023: noile reguli, legislatie, monografii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016