Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Repunere in termen la inlesnirile la plata obligatiilor fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Nov. 2009
Tags: repunere in termen

Debitorii carora li s-au acordat inlesniri la plata obligatiilor fiscale restante din cauza crizei economice beneficiaza de o noua repunere in termen pentru plata restantelor. Inlesnirile ...

Debitorii carora li s-au acordat inlesniri la plata obli­ga­tiilor fiscale restante din cau­za crizei economice beneficiaza de o noua repunere in termen pentru plata restantelor. Inlesnirile pentru sumele ramase de plata vor fi mentinute pana la da­ta de 25 decembrie 2009. 

Potri­vit legislatiei anterioare, termenul expirase la 31 iulie 2009. Noile dispozitii sunt cu­prinse in Legea nr. 324, din 20 oc­tombrie 2009, pentru aprobarea Or­donantei de Urgenta a Guver­nu­lui nr. 46/2009 privind imbu­na­ta­tirea procedurilor fiscale si dimi­nua­rea evaziunii fiscale.

Inlesnirile care se pot acorda

La cererea temeinic justificata a contribuabililor, organul fiscal com­petent poate acorda inlesniri la plata pentru obligatiile fiscale res­tante. Conform Codului de procedura fiscala, asemenea inlesniri la plata se pot acorda pentru cei care au datorii la bugetele locale. In­les­ni­rile pot consta in esalonari sau amanari la plata impozitelor, taxe­lor, chiriilor, redeventelor, contri­butiilor si a altor obligatii la bugetul local; esalonari, amanari, redu­ceri sau scutiri la plata majorarilor de intarziere de orice fel (cu excep­tia majorarilor de intarziere dato­ra­te pe perioada de esalonare), scutiri sau reduceri de impozite si taxe lo­cale, in conditiile legii.

Repunerea in termen se aplica in mod corespunzator si pentru de­bitorii care au beneficiat de inles­­-ni­ri la plata obligatiilor reprezentand creante proprii ale institu­­tiilor pu­blice implicate in procesul de privatizare, precum si creante fiscale sau de alta natura preluate in vede­rea recuperarii de catre Au­toritatea pentru Valorificarea Acti­velor Sta­tului.

Organul fiscal va comunica:

a) graficele de esalonare refacute pentru sumele ramase de plata, fa­ra a se depasi termenul de fi­na­lizare a inlesnirii la plata aprobata initial;b) cuantumul sumelor scutite la plata ca urmare a producerii efectelor inlesnirilor la plata acordate initial.

Conditii pentru beneficiarii Inlesnirilor

a) Pana la data de 30 septembrie 2008 au respectat termenele de plata si conditiile de mentinere a valabilitatii inlesnirilor la plata acordate in baza prevederilor legale in materie;

b) Au depus la organul fiscal competent in a carui administrare fis­cala se afla, conform legii, pa­na cel tarziu la data de 30 noiembrie 2009 inclusiv, o cerere prin care solicita mentinerea efecte­lor inlesnirilor la plata, precum si o cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice.

In certifica­te­le de atestare fiscala pentru persoane juridice organele fiscale e­mitente vor mentiona distinct atat sumele ramase de plata din esalonarile la plata acordate in baza reglementarilor legale in materie, cat si celelalte obligatii fiscale care nu au facut obiectul acestor inlesniri la plata in ca­drul bugetului pentru care a fost aprobata inlesnirea.

Masurile de executare silita se suspenda in perioada cuprinsa intre data depunerii si data solu­tio­narii cererii debitorului,  in termen de 45 de zile de la data inregistrarii;

c) Pana la data de 25 decembrie 2009 inclusiv fac dovada stingerii, prin orice modalitate pre­va­zuta de le­ge, a sumelor res­tante cuprinse in rate si neachitate pana la aceasta data, precum si a altor obligatii fiscale decat ce­le care au facut obiectul inlesni­ri­lor la plata in cadrul bugetului pentru care a fost aprobata inles­ni­rea la plata, cu ter­me­ne de pla­ta pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala men­tio­nate in acesta;

d) Fac dovada constituirii garantiei prevazute de lege.  Pentru acordarea inlesnirilor la plata creditorii bugetari locali vor cere de­bitorilor constituirea de garantii. In cazul persoanelor fizice, pentru obligatiile la bugetul local, datorate si neachitate dupa data de 1 iulie 2003, garantia este:

- o suma egala cu doua rate me­dii din esalonare, reprezentand obligatii bugetare locale e­sa­lonate si majorari de in­tar­zie­re calculate, in cazul esalona­rilor la plata;

- o suma rezultata din raportul dintre contravaloarea debitelor a­­manate si majorarile de intar­ziere calculate si numarul de lu­ni aprobate pentru amanare la pla­ta, in cazul amanarilor la pla­ta.

In cazul persoanelor juridice, pentru obligatiile la bugetul local, datorate si neachitate dupa data de 1 iulie 2003, garantia este de 100% din totalul creantei bugetare locale pentru care s-a acordat inlesnirea;

e) Acordarea initiala a inlesnirilor la plata s-a realizat cu respec­ta­rea legislatiei in domeniul ajuto­rului de stat.

Majorarile de intarziere

Sumele restante urmeaza sa fie platite pana la data de 25 decembrie 2009. Pentru acestea se dato­rea­za majorari de intarziere, care se comunica de catre organul fiscal competent pana la data de 31 ia­nua­rie 2010 si se achita nu mai tar­ziu de 31 martie 2010.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Repunere in termen la inlesnirile la plata obligatiilor fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016