Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce conditii trebuie sa indepliniti pentru a beneficia de rate reduse la credit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: creditarea, deducerea speciala, restructurarea creditelor, credite, persoane fizice

Prezentam mai jos un comunicat emis de Finante referitor la deducerea speciala pentru credite acordata persoanelor fizice care obtin venituri din salarii si/sau pensii.


Avand in vedere diminuarea veniturilor persoanelor fizice cu venituri sub media pe economie, ca urmare a crizei, diminuare reflectata prin capacitatea redusa de onorare a obligatiilor financiare contractate prin credite bancare, se impunea implementarea mecanismului de reducere a ratelor la credite pe o perioada de maximum 2 ani.

Astfel, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 46/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 475/27.06.2014, prin care se aduc modificari Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se aproba facilitatea fiscala sub forma deducerilor speciale care se vor acorda in perioada 2016-2017 persoanelor fizice, din venituri salariale sau pensii, daca au beneficiat de restructurarea creditelor (modificarea conditiilor de rambursare, efectuata de institutiile de credit).

Persoanele fizice rezidente romane, titulare ale unor contracte de credite supuse restructurarii/mostenitori care au preluat contracte de credite restructurate/garanti care au preluat prin novate credite restructurate, au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii obtinute la functia de baza (unde se acorda si deducerea personala)/din venitul din pensii, a unei sume lunare sub forma de deducere speciala pentru credite. Daca contribuabilul realizeaza venituri atat din salarii, cat si din pensii, deducerea se acorda pentru venitul realizat de la o singura sursa desemnata de contribuabil.

Deducerea speciala pentru credite se acorda pentru o singrua restructurare aprobata unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, daca restructurarea creditelor indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) restructurarea este acordata pentru credite care nu inregistreaza intarzieri la plata mai mari de 90 de zile;

b) restructurarea conduce la diminuarea cu cel mult 35% a obligatiilro lunare de plata ale debitorului, aferente creditului restructurat acordat in lei sau in valuta, dar nu cu mai mult de 900 lei sau echivalent (la cursul BNR in vigoare la data depunerii cererii de restructurare) pentru o perioada de maximum 2 ani.

c) restructurarea asigura prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata,

d) sumele reprezentand diminuarile ratelor lunare de plata, inclusiv costul amanrii la plata, sa fie distribuite pe o durata egala cu cea pentru care a fost acordata diminuarea obligatiilor prin restructurare, incepand cu data de la care nu mai opereaza diminuarea.

e) imprumutatorul nu poate majora rata dobanzii sau, dupa caz, marja de dobanda, pentru creditele cu dobanda variabila, sau alte costuri aferente creditului si nici nu poate impune alte costuri, altfel decat era prevazut in contract la data restructurarii.

f) imprumutatorul pune la dispozitia debitorilor, inainte de a intra in procedura de restructurare a creditelor, scadentarul aferent intregii durate de viata a restructurarii.

Pentru a beneficia de aceasta deducere speciala, persoanele fizice trebuie sa indeplineasca urmataorele conditii:

a) sa fie titulara a unui contract de credit aflat in derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de data acordarii creditului...>> Click aici pentru continuarea materialului.

Sursa: Finante Publice Arges
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Ce conditii trebuie sa indepliniti pentru a beneficia de rate reduse la credit?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016