keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Datornicii la banci sa fie iertati! Cine se opune proiectului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: suspendarea executarii silite, falimentul personal, credite, banci, proiect, executarea silita, datornici

Controverse destul de puternice apar zilele acestea pe tema initierii unui proiect legislativ care propune amanarea executarii silite a imobilelor in situatia in care datornicii nu mai pot plati. Nemultumirile vin din partea unor banci, insa exista si institutii de creditare care sustin aceasta masura.


Romania continua sa fie singura tara din UE care nu are un cadru legal pentru insolventa personala sau pentru falimentul personal. Mai exact, nimic nu ne pune la adapost in fata bancilor atunci cand nu ne mai putem plati creditele.

Initiativa PSD este ca datornicii sa beneficieze de o amanare a procedurii de executare silita. Propunerea lor este explicata pe larg in raspunsul transmis HotNews.ro de reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor:

"Comunitatea bancara analizeaza impactul potential al propunerii legislative (ca cei care nu isi pot achita creditele ipotecare sa scape temporar de executarea silita a imobilelor - n.red)  si urmeaza sa adreseze Parlamentului punctul de vedere. In momentul de fata, institutiile de credit utilizeaza o serie de metode de recuperare pe cale nejudiciara a creditelor neperformate ca alternativa pentru procedurile legale de executare silita, toate acestea fiind precedate de procedurile de recuperare amiabila. Restructurarea creditelor reprezinta 17,6% din totalul expunerilor fata de companii nefinanciare si populatie la luna mai 2013, 24,1% din totalul expunerilor pe sectorul companiilor, respectiv 10,7% din totalul expunerilor fata de segmentul populatiei".

Proiectul a fost initiat de patru reprezentanti ai PSD. De cealalta parte, unele banci considera ca proiectul nu e rezonabil. Se asteapta in acest moment o opinie din partea Bancii Nationale. Reprezentanti ai sistemului bancar au declarat pentru HotNews.ro ca mai lipseste un proiect prin care datornicii la Fisc sa nu poata fi executati silit.

In cazul in care proiectul va fi aprobat, suspendarea executarii silite va deveni obligatorie, anunta sursa, iar cautiunea nu va fi necesara in cazul debitorilor care fac dovada ca "bunul imobil ce urmeaza a fi executat are destinatia de locuinta pentru familie, nu detin un alt imobil cu aceasta destinatie si fac dovada ca nu realizeaza mai mult decat venitul minim garantat pe economie pentru fiecare membru al familiei".

In prezent, legile din Romania nu reglementeaza dispozitii de favorizare a debitorilor din cadrul creditelor ipotecare.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016