Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Confruntarea cu FMI: Ce s-a realizat pana acum de la ultimul acord?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 07 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: reducerea cas, noul cod al insolventei, fmi, faliment personal, contributii de asigurari sociale

Saptamana trecuta, reprezentantul la Bucuresti al Fondului Monetar International, uruguaianul Guillermo Tolosa, a declarat joi ca economia Romaniei va reveni in 2014 la un nivel similar perioadei premergatoare crizei economice, dar ca ritmul de recuperare este mai lent decat in alte state.


In paralel, Ioana-Maria Petrescu, ministrul de Finante Publice, a facut referire la o crestere economica mai mare decat in 2013. Sa privim insa la un bilant al obiectivelor atinse din ultimul acord cu FMI si al aspectelor care mai au nevoie de completari, asa cum au fost redate de Cursdeguvernare.ro:

Rezumat al masurile promise de guvern in Scrisoarea de intentie semnata cu FMI. si stadiul de implementare:

    Nu se reduce CAS fara largirea bazei de impozitare. In discutie. Guvernul s-a angajat fata de FMI si CE sa scada cotele de contributii de asigurari sociale fara sa afecteze bugetul, masurile de compensare fiind axate in principal pe largirea bazei de impozitare, unde exceptii importante se regasesc in prezent la veniturile din drepturi de autor si PFA.

    Cresterea salariilor bugetari, in functie de evolutia incasarilor. in suspensie. Cheltuielile cu salariile din sectorul public urmau sa creasca cu 1 miliard lei incepand din 2014. Singurele majorari acordate au fost conjuncturale.

    Analiza a pensiilor private. in analiza. Guvernul a transmis FMI ca evalueaza pensiile private obligatorii si impactul acestora asupra sistemului de pensii si a dezvoltarii pietei de capital, precizand ca urmareste reducerea poverii fiscale fara impact bugetar, ceea ce sugereaza o posibila limitare a cotelor distribuite fondurilor private.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii


    Restructurare agresiva la CFR, urmata de privatizare. in asteptare. Guvernul si FMI au decis ca CFR Marfa sa fie restructurata "agresiv", prin reducerea costurilor de personal, vanzarea vagoanelor invechite ca fier vechi si oprirea de livrari catre clientii care au acumulat datorii fata de companie. Pentru CFR Marfa a fost stabilita o noua tinta trimestriala de arierate, care sa ajunga la zero datorii, excluzand dobanzile si penalitatile pentru arieratele existente, arata scrisoarea de intentie convenita de guvern cu FMI. Guvernul estima ca privatizarea companiei va fi incheiata pana cel tarziu mai 2015.

    Inchirierea sau inchiderea a 1.600 km linii cale ferata. In stadiu de strategie. Guvernul a convenit cu FMI ca pana la finele anului 2013 sa decida inchirierea sau inchiderea a peste 700 kilometri linii de cale ferata si sa aplice aceleasi proceduri pe parcursul anului 2014 pentru alti 900 kilometri linii CFR, pentru a obtine economii calculate la 70 de milioane lei anual.

    Noul Cod al insolventei. Bifat. Guvernul a asigurat Fondul Monetar International ca va inainta Parlamentului un nou proiect care sa reglementeze procedura insolventei, cu prevederi mai clare care sa sprijine salvarea din timp a afacerilor viabile si sa asigure "iesirea rapida" a firmelor neviabile. Votat de Parlament in aprilie.

    Taxele locale pentru persoane fizice, urcate cat vor primarii. Realizat. Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International ca nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autoritatilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumularii de arierate si inregistrarii unui deficit la nivel teritorial.

    Fara faliment personal. Realizat. Guvernul s-a angajat din nou fata de FMI si CE ca va lua toate masurile pentru a nu fi adoptata legislatia privind falimentul personal si nici alte propuneri legislative privind recuperarea datoriilor, pe motiv ca ar putea fi "subminata" disciplina de plata a ratelor la credite.

    Ajustarea sectorului public. Deocamdata, nicio veste. Guvernul a promis Fondului Monetar International (FMI) ca va continua sa ajusteze dimensiunea sectorului public, prin neinlocuirea angajatilor care ies din sistem in urma concedierii, demisiei sau pensionarii si prin identificarea suprapunerilor de atributii ale angajatilor.


Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Confruntarea cu FMI: Ce s-a realizat pana acum de la ultimul acord?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016