Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Saptamana trecuta, reprezentantul la Bucuresti al Fondului Monetar International, uruguaianul Guillermo Tolosa, a declarat joi ca economia Romaniei va reveni in 2014 la un nivel similar perioadei premergatoare crizei economice, dar ca ritmul de recuperare este mai lent decat in alte state.
In paralel, Ioana-Maria Petrescu, ministrul de Finante Publice, a facut referire la o crestere economica mai mare decat in 2013. Sa privim insa la un bilant al obiectivelor atinse din ultimul acord cu FMI si al aspectelor care mai au nevoie de completari, asa cum au fost redate de Cursdeguvernare.ro:
Rezumat al masurile promise de guvern in Scrisoarea de intentie semnata cu FMI. si stadiul de implementare:
Nu se reduce CAS fara largirea bazei de impozitare. In discutie. Guvernul s-a angajat fata de FMI si CE sa scada cotele de contributii de asigurari sociale fara sa afecteze bugetul, masurile de compensare fiind axate in principal pe largirea bazei de impozitare, unde exceptii importante se regasesc in prezent la veniturile din drepturi de autor si PFA.
Cresterea salariilor bugetari, in functie de evolutia incasarilor. in suspensie. Cheltuielile cu salariile din sectorul public urmau sa creasca cu 1 miliard lei incepand din 2014. Singurele majorari acordate au fost conjuncturale.
Analiza a pensiilor private. in analiza. Guvernul a transmis FMI ca evalueaza pensiile private obligatorii si impactul acestora asupra sistemului de pensii si a dezvoltarii pietei de capital, precizand ca urmareste reducerea poverii fiscale fara impact bugetar, ceea ce sugereaza o posibila limitare a cotelor distribuite fondurilor private.
Restructurare agresiva la CFR, urmata de privatizare. in asteptare. Guvernul si FMI au decis ca CFR Marfa sa fie restructurata "agresiv", prin reducerea costurilor de personal, vanzarea vagoanelor invechite ca fier vechi si oprirea de livrari catre clientii care au acumulat datorii fata de companie. Pentru CFR Marfa a fost stabilita o noua tinta trimestriala de arierate, care sa ajunga la zero datorii, excluzand dobanzile si penalitatile pentru arieratele existente, arata scrisoarea de intentie convenita de guvern cu FMI. Guvernul estima ca privatizarea companiei va fi incheiata pana cel tarziu mai 2015.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a contabilitatii
Inchirierea sau inchiderea a 1.600 km linii cale ferata. In stadiu de strategie. Guvernul a convenit cu FMI ca pana la finele anului 2013 sa decida inchirierea sau inchiderea a peste 700 kilometri linii de cale ferata si sa aplice aceleasi proceduri pe parcursul anului 2014 pentru alti 900 kilometri linii CFR, pentru a obtine economii calculate la 70 de milioane lei anual.
Noul Cod al insolventei. Bifat. Guvernul a asigurat Fondul Monetar International ca va inainta Parlamentului un nou proiect care sa reglementeze procedura insolventei, cu prevederi mai clare care sa sprijine salvarea din timp a afacerilor viabile si sa asigure "iesirea rapida" a firmelor neviabile. Votat de Parlament in aprilie.
Taxele locale pentru persoane fizice, urcate cat vor primarii. Realizat. Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International ca nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autoritatilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumularii de arierate si inregistrarii unui deficit la nivel teritorial.
Fara faliment personal. Realizat. Guvernul s-a angajat din nou fata de FMI si CE ca va lua toate masurile pentru a nu fi adoptata legislatia privind falimentul personal si nici alte propuneri legislative privind recuperarea datoriilor, pe motiv ca ar putea fi "subminata" disciplina de plata a ratelor la credite.
Ajustarea sectorului public. Deocamdata, nicio veste. Guvernul a promis Fondului Monetar International (FMI) ca va continua sa ajusteze dimensiunea sectorului public, prin neinlocuirea angajatilor care ies din sistem in urma concedierii, demisiei sau pensionarii si prin identificarea suprapunerilor de atributii ale angajatilor.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
REDUCEREA CAS va fi sustinuta din recuperarea datoriilor din insolventaFMI cere masurii compensatorii la REDUCEREA CASImpozitul pe constructii speciale se reduce din 2015Analiza comparativa: REDUCEREA CAS in viziunea MFP si in contextul europeanREDUCEREA CAS nu se va aplica in iulie. FMI si Guvernul nu au ajuns la un acordUltimele articole
Facilitati fiscale in domeniul constructiilor pentru anii 2023 si 2024Modificari fiscale 2024. Ce schimbari au aparut pentru salariatii in constructii referitoare la pilonul II de pensii?Salariu minim pentru muncitor necalificat in constructii. Contributii socialeMinistrul Finantelor vrea Codul Fiscal in forma adoptata de ParlamentPresedintele Consiliului Fiscal atrage atentia asupra capcanelor spre care ne indreptam odata cu noul Cod fiscalArticole similare
Din 25 octombrie intra in vigoare Noul Cod al Insolventei. Ghid Complet ajutator.ANAF: Precizari privind NOUL COD AL INSOLVENTEIReducerea CAS va fi sustinuta din recuperarea datoriilor din insolventaNOUL COD AL INSOLVENTEI a fost in vigoare doar 7 zile!Reducerea TVA a fost un succes. Ce urmeaza?Ultimele articole
Veniturile de pe primul semestru determina noi declaratii din partea premieruluiRomania prezinta vulnerabilitati pe doua paliere economiceArticole similare
Romania risca sa returneze 1,5 miliarde de euro daca nu finalizeaza unele proiecte UE in 2011Impozitul minim a trimis 56.000 de oameni in somajANAF: 36,80 miliarde de lei au fost colectati de la 1.491 mari contribuabiliIsarescu: Nu cred in atingerea cu orice cost a tintei de deficit daca se creeaza alte problemeMinistrul Muncii promite ca nu vor fi introduse noi taxe pentru aplicarea Legii pensiilor aprobate de GuvernUltimele articole
Cota redusa TVA de 5% pentru livrarea de locuinte ar putea fi aplicata si in cazul depasirii plafonului de 450.000 leiSituatiile financiare trimestriale centralizate NU se mai trimit pe suport hartie la Ministerul Finantelor(Ordinul 494/2021)Florin Citu, despre reorganizarea ANAF: FMI sustine aproape in totalitate acest demersMasuri de guvernare prioritare (semestrul II, 2019): Cresterea salariului mediu brut, impozit ZERO pentru anumiti contribuabili si vouchere pentru elevii care nu chiulesc!Ministrul Finantelor spune ca nu ia in considerare sfatul FMI: Programul "Prima casa" va continua in noua sa formaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"