Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noul Cod al Insolventei a fost in vigoare doar 7 zile!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, noul cod al insoventei, insolventa, executarea silita, creantele, procedura insolventei

Dupa adoptarea ordonantei de urgenta privind noul Cod al Insolventei care isi propunea inlesnirea executarii silite de catre creditori a creantelor societatilor romanesti aflate in insolventa, actul normativ nu a avut un trai prea lung.


Va reamintim ca ordonanta de urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei la data de 4 octombrie 2013 si a intrat in vigoare la data de 25 octombrie 2013. Cu toate acestea, aminteste Hotnews.ro, a fost atacata la Curtea Constitutionala a Romaniei, fiind concluzionat ca adoptarea a fost una neconstitutionala, urgenta nefiind justificata de context.

Aplicarea noului Cod al Insolventei a fost suspendata imediat dupa publicarea hotararii Curtii Constitutionale, la data de 1 noiembrie 2013. Prin urmare, noul Cod al Insolventei a fost in vigoare numai 7 zile.

Este totusi de asteptat ca actuala coalitie de guvernare sa treaca prin Parlament o lege care sa reia in mare masura prevederile Codului Insolventei. Astfel, modificarile aduse de noua legislatie raman relevante.

Prevederile defunctului Cod al Insolventei permiteau autoritatilor fiscale sa execute silit creantele nascute dupa deschiderea procedurii insolventei, afectand astfel considerabil protectia oferita societatilor aflate in insolventa. Durata planului de reorganizare se reducea la un an (de la 3-4 ani), facand reorganizarile judiciare practic imposibile. In plus, planul de reorganizare trebuia aprobat de creditorii care detineau minim 50% din valoarea creantelor impotriva unei societati aflate in insolventa (aceasta conditie reprezinta o noutate pentru sistemul romanesc al insolventei).

De asemenea, judecatorul-sindic putea desemna un administrator judiciar provizoriu pe baza ofertelor depuse la dosarul instantei de catre diversi administratori judiciari. Se dorea astfel eliminarea situatiei des intalnite in practica in care o societate care solicita deschiderea procedurii insolventei avea dreptul de a desemna un administrator judiciar provizoriu (care nu atragea raspunderea administratorilor societatii aflate in insolventa).
 
Institutiile financiare internationale solicita de mai mult timp o reforma a sistemului romanesc al insolventei. In consecinta, este doar o chestiune de timp pana cand eroarea procedurala a utilizarii unei ordonante de urgenta va fi rectificata si o lege cu prevederi similare va fi adoptata. Ramane de vazut daca noua legislatie va aduce intr-adevar mult dorita reforma a sistemului romanesc al insolventei.

Sursa: Hotnews.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noul Cod al Insolventei a fost in vigoare doar 7 zile!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016