Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Alte state privesc insolventa diferit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, procedura insolventei, insolventa, criza, persoane fizice, paunescu

Desi ne-am obisnuit cu firmele care isi declara insolventa in timp de criza, s-ar parea ca statele care au implementat procedura insolventei persoanelor fizice nu au facut-o in perioada crizei.



In concret, acele state care au implementat procedura insolventei persoanelor fizice au facut-o in perioada de crestere economica, nu in plina criza, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Alexandru Nicolae Paunescu, director al Directiei Juridice din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Iin opinia mea, ar trebui sa se puna mai mult accentul pe o informare completa asupra tuturor efectelor acestei proceduri pentru ca, pe langa avantajul suspendarii executarii silite asupra bunurilor persoanei fizice, exista si o serie intreaga de dezavantaje. Unul dintre cele mai importante elemente ale dreptului european privind insolventa consumatorului se refera la intocmirea planului de plata a creantelor, care poate dura pana la 5 ani de zile, iar sumele din plan pot fi purtatoare de dobanzi", a spus Paunescu.

Potrivit acestuia, pentru a putea respecta planul, sunt afectate toate veniturile debitorului, cu exceptia costurilor de intretinere a familiei, care sunt calculate pentru a asigura un nivel minim de trai.

"Tot in acest plan vor fi prevazute bunurile mobile si sau imobile care se vor vinde pentru acoperirea creantelor sale. Cele mai multe jurisdictii europene care au reglementat insolventa consumatorului au prevazut si posibilitatea ca prin plan sa se prevada si restrictii suplimentare ca renuntarea la televizor, la cablu, la satelit, la computer, la concedii si asa mai departe. O alta problema este cea a fideiusorilor (cel care garanteaza pentru altul, obligandu-se sa-i plateasca datoriile n.r.) care garanteaza creditele persoanelor juridice intr-un procent foarte mare pe piata romaneasca bancara.

O alta problema este cum ar putea fi executate aceste garantii in caz de insolventa a garantului. in opinia mea, reglementarea acestei institutii, cel putin pentru moment, nu se impune si nu este oportuna din motive legate de contextul financiar actual. Criza financiara inca dainuie si situatia financiara a consumatorului si a intregului spectru financiar este sensibila", a precizat oficialul BNR.

Sursa: Agerpres

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Alte state privesc insolventa diferit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016