Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Salariile de baza ale personalului din sanatate si asistenta sociala si din aparare, ordine publica si securitate nationala se majoreaza, de la 1 iunie, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, pentru anul 2022, conform unui comunicat de presa al Ministerului Muncii.
Guvernul a aprobat o Ordonanta de urgenta care completeaza articolul I din OUG nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Astfel, incepand cu data de 1 iunie 2023, salariile personalului prevazut in Anexa nr. II - Familia ocupationala de functii bugetare "SANATATE SI ASISTENTA SOCIALA" din Legea-cadru nr. 153/2017, se stabilesc la nivelul celor prevazute de aceasta lege pentru anul 2022.
Masura a fost luata de Executiv pentru o parte din personalul medico-sanitar si auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii si ingrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevazut in grila, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeasi anexa, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natura salariala din acest sector.
De asemenea, ordonanta de urgenta vizeaza majorarea salariilor de baza pentru angajatii din asistenta sociala. In acest sens, s-a tinut seama de problema majora cu care se confrunta acest domeniu, respectiv lipsa personalului de specialitate, precum si de provocarile de care s-a lovit acest sistem (pandemia COVID, criza din Ucraina, cresterea numarului persoanelor varstnice in Romania sau criza fortei de munca in domeniul asistentei sociale si migrarea acesteia).
Tot de la 1 iunie cresc si soldele si salariile de functie ale personalului prevazut in Anexa nr. VI - Familia ocupationala de functii bugetare "APARARE, ORDINE PUBLICA SI SECURITATE NATIONALA" din Legea-cadru nr. 153/2017 care se stabilesc, de asemenea, la nivelul celor prevazute pentru anul 2022.
Si in acest caz se urmareste eliminarea inechitatilor salariale, avand in vedere ca pentru o parte a personalului din Anexa nr. VI a fost deja atins nivelul soldelor si salariilor de functie prevazut de Legea-cadru pentru anul 2022, prin adoptarea OUG nr. 168/2022.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Masurile au fost luate in contextul in care printre prioritatile Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale se numara si modernizarea sistemului de salarizare in sectorul public, prevazuta in Programul de Guvernare 2021 - 2024, care are drept scop eliminarea inechitatilor salariale, dar si in contextul elaborarii unei noi legi a salarizarii, prin Planul National de Redresare si Rezilienta.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Guvernul a aprobat! MAJORARI SALARIALE, de la 1 august 2023, pentru personalul de specialitate medico-sanitarMediul de afaceri din Romania cere impozit 0 pentru majorarea salariului minim (pozitia CNIPMMR)MAJORARI SALARIALE 2024. In ce domenii vor fi aplicate cresterile, incepand cu 1 martie 2024Salariu MAJORAT pentru angajatii din mai multe sectoare de activitate bugetara, anunta Ministerul MunciiArticole similare
Timbrul de mediu pentru autovehicule in 2013. Vezi principalele prevederi!Efectele OUG privind masurile fiscal-bugetare: Pilonul II de pensii pierde 300 de milioane de euro!Transport international de bunuri. Cine are obligatia obtinerii codului UITANAF a publicat Declaratia 112. Despre modificarile fiscale introduse - Analiza zilei cu Irina DumitrescuNoi modificari privind sediul socialUltimele articole
OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileCe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Cum a fost modificat Ordinul 3044/2024 pentru aprobarea Procedurii de restituire a TVAFacilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"