Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA: Cum recunoastem cheltuielile cu dobanda la creditele obtinute?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, cheltuieli, pfa, impozit pe venit, omfp 1040/2004

In randurile urmatoare, vom analiza cazul unui PFA care a primit un credit de la o institutie financiara nebancara pe 5 ani. Vom stabili astfel daca dobanda care se plateste pe acest credit este deductibila integral sau daca exista anumite limite pentru deductibilitate.




Solutia consultantului:

Venitul net din activitati independente se calculeaza, potrivit dispozitiilor art. 48 din Codul fiscal , ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, inregistrate pe baza contabilitatii in partida simpla.

Pentru a fi recunoscute la calculul impozitului pe venit, cheltuielile inregistrate de o PFA trebuie sa respecte conditiile generale prevazute de alin. (4) al art. 48 din Codul fiscal .

Acestea se refera la:

-        sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului;

-        sa corespunda unor cheltuieli efective si sa fie justificate cu documente;

-        sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;

-        sa respecte regulile privind amortizarea;

-        sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale, in conformitate cu prevederile art. 24 alin. (16) din Codul Fiscal .

-        cheltuielile cu primele de asigurare sa fie efectuate pentru activele expres mentionate, pentru risc profesional etc.

Veniturile brute sunt cele incasate, iar cheltuielile reprezinta sumele platite.

Potrivit dispozitiilor normelor metodologice pentru aplicarea OMFP 1040/2004 privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Codului fiscal , constituie venit brut venitul incasat intr-un an calendaristic, indiferent de perioada in care a fost efectuata activitatea.  

Evidenta contabila in partida simpla a veniturilor se tine pe feluri de venituri, dupa natura lor.

In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor cu dobanda platita unei institutii financiare nebancare este de mentionat ca daca imprumutul a fost contractat pentru activitatea PFA atunci si dobanda este recunoscuta la calculul impozitului pe venit. Aceasta prevedere se regaseste si la pct. 38, liniuta 5 din normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal , aprobate prin HG 44/2004 , cu modificarile ulterioare.

Cheltuielile sunt deductibile in totalitate pe masura platii lor.

Numai societatile platitoare de impozit pe profit sunt obligate sa recunoasca limitat, in anumite conditii, cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor primite de la alte  persoane. Creditele derulate cu institutiile financiare (inclusiv IFN-uri) sunt recunoscute de acestea la calculul impozitului pe profit.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA: Cum recunoastem cheltuielile cu dobanda la creditele obtinute?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016